"Povratak otpisanih": Zašto je TV Beograd "otpisala" Gorana Markovića i Branka Baletića? (1976)

Jul 1976: Uprkos prvobitnom planu da sa Aleksandrom Đorđevićem podele rediteljski posao, Branko Baletić i Goran Marković u poslednji čas ostali kratkih rukava...

Da se na ovdašnjoj televiziji već nekoliko meseci govori o pripremama za realizaciju "Otpisanih II" što će reći novih 13 epizoda serije koja je svojevremeno prikazivana na malim ekranima, a na zadovoljstvo TV-pretplatnika - svima je poznato.

Dragan Marković, glavni urednik NIN-a autor je scenarija i za nastavak priče o podvizima beogradskih...

... ilegalaca tokom drugog svetskog rata, a u tom poslu ovoga puta pomagala mu je i grupa saradnika koju su činili Gordan Mihić, Zoran Đorđević i Dušan Kandić. Znalo se, takođe, da ovaj zamašan projekt neće režirati, kao u prvoj varijanti "Otpisanih" samo Aleksandar Đorđević već da će posao biti podeljen između njega i mladih reditelja Branka Baletića i Gorana Markovića.

Da je tako bilo planirano, pisala je i "Radio TV revija", a to potvrđuje i Aleksandar Đorđević:

- Još u vreme kad sam sa scenaristom Draganom Markovićem i saradnicima na scenariju počeo da radim na uobličavanju nastavka "Otpisanih" - a tako je bilo sve do ovog maja - računao sam sa već planiranom podelom posla po kojoj ja imam da režiram prvih pet, a da dva mlada i bez sumnje talentovana reditelja režiraju svaki po četiri epizode.

Od maja naovamo, međutim, stvar se iz osnova izmenila. Saopšteno je da "Otpisani II" kreću prvih dana avgusta, da će ekipa raditi na terenu sledećih nekoliko meseci, ali da će - što nas u ovom trenutku najviše interesuje - Aleksandar Đorđević celu stvar realizovati sam.

Mladi reditelji koji su imali da mu pomognu u ovom poslu, naglo su izbačeni iz igre ili, da se poslužimo rečnikom ove serije - otpisani su.


"Zažaliće jednog dana... "


Tim povodom potražili smo "preostalog" reditelja Acu Đorđevića.

- Veoma sam nesrećan, bez ikakve demagogije, što sam primoran da u poslednjem trenutku prihvatim obavezu da sam režiram svih 13 epizoda. Na žalost, faktori koji konačno odlučuju o celoj stvari nisu imali dovoljno hrabrosti da daju zeleno svetlo da taj posao radim sa Baletićem i Markovićem, kako je bilo dogovoreno.

- Pokolebani težinom zadatka - nastavlja Đorđević - i zabrinuti zbog sume koja se ulaže (oko dve milijarde starih dinara) oni koji u TV Beograd odlučuju o takvim stvarima nisu želeli da reskiraju. Ostala je jedina - u takvoj situaciji - moja dilema: da li i ja da se povučem (što bi značilo da projekat definitivno propada), ili da stegnem srce i primim na sebe svu odgovornost i sam "izguram" ceo posao... Nisam siguran da li je u ovom trenutku, moj potez bio ispravan. Znam jedino da će ljudi sa televizije jednoga dana zažaliti što nisu imali više hrabrosti i poverenja u mlađe kolege ...


Šta sve čeka Đorđevića


Nema nikakvog razloga da se ne veruje rečima Aleksandra Đorđevića. Naš poznati reditelj je, naime, stalno zaposlen u TV Beograd i samostalan rad na ovom izuzetnom iscrpljujućem poslu (serija "Otpisani" - to je oko osam igranih filmova, za nepunih godinu dana) plaća mu se redovnom mesečnom platom. Baš kao da ima i pomoćnike...

Ovome valja dodati još i činjenicu da su i Baletić i Marković uredno i odavno završili fakultet na kome se izučava rediteljski zanat, te da se u okviru školovanja njima objašnjavalo i to kako se, u slučaju rada na "velikim projektima", troše i veće sume novca nego što je 400 miliona starih dinara, koliko bi, otprilike, potrošio svaki od njih u svojim delovima "Otpisanih".

Na kraju krajeva, ni Baletić ni Marković nisu reditelji koji bi se u "Otpisanima" prvi put sreli "oči u oči" sa filmskom ekipom, zbog čega su se i bili našli u kombinaciji.

Problem "doći do posla" koji muči većinu mlađih redtelja mnogo je ozbiljniji i po svemu ostalom značajniji no što su ambicije ovog teksta. Branko Baletić i Goran Marković, uostalom, o svemu ćute, mada ima i onih koji pokušavaju da im "uvale" žalopojke koje oni ne izgovaraju, iako su svakako silno pogođeni, preokretom situacije oko režiranja "Otpisanih II".

Inače, reditelja Aleksandra Đorđevića čeka zaista mamutski posao. Kao prvo, snimanje "Otpisanih II" počinje trećeg avgusta i trajaće do maja naredne godine. Paralelno sa snimanjem obavljaće se i montaža, i to svih epizoda, plus igranog filma "Povratak" - u stvari prve epizode serije.

Film, pri tome, treba da bude gotov i spreman za prikazivanje januara 1977. godine. Pored nosilaca glavnih uloga (Dragan Nikolić, Voja Brajović, Pavle Vujisić, Aleksandar Berček i Zlata Petković) u seriji će igrati još i ekipa od preko 200 glumaca.

Serija se bavi povratkom poslednjih članova petorke iz prvog dela "Otpisanih" u još okupirani Beograd godine 1944, pa zatim njihovim akcijama i ilegalnim radom sve do oslobođenja grada.

Napisala: N. Opačić (RTV revija, 1976.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate