Valter express uoči 10. godišnjice Titove smrti '90: Zašto smo Brozove stavili na naslovnu stranu našeg lista

April 1990: Danas mnogi "znaju" mnogo o bračnom paru Broz. Poplava je knjiga, feljtona, intervjua, memoara, u kojima se gotovo nagađa, sumnja, pretpostavlja, vjeruje, pa čak i sigurno tvrdi nešto što kroz ključaonicu ulazi u hodnik, u dnevnu, pa i u spavaću sobu. 

Prisjećaju se biografi svih detalja: razaznavali su glasove, uzvike, vrisku, pa čak i Titovo raspoloženje svakog pojedinačnog dana. Ništa nije moglo promaći budnom oku i uhu onih što za elementarnu pristojnost ne mare, a sopstvenu privatnost čuvaju...

... Mislim da treba zaštititi Jovanku Broz. Ona to zaslužuje. A zaslužuje, pored ostalog, i zbog toga što se na taj način štiti i čovjek koji je uradio "koliko se moglo uraditi u ovoj zemlji u datim istorijskim okolnostima". 

Ne može me niko ubijediti da smo živjeli loše, da smo bili u paničnom strahu, da se na sve strane provodila "tortura", da je Tito bio tiranin; a mi njegovi siromašni podanici. Ja se toga ne sjećam. 

Prije bih rekao da se nakon kapetanove smrti miševi počeli bježati sa broda u kome su pokrckali sve što se moglo pokrckati. Kada ništa nije ostalo, onda je najlakše reći: kriv je kapetan, prerano je umro.

Jovanku i Josipa Broza treba zaštititi i zbog ljudskih grešaka koje su pravili. 

To je ono što ih upravo čini smrtnicima, jer, na kraju krajeva, ipak smo živjeli u ljudskom okruženju. Bogovi, srećom, nisu svraćali u našu provinciju.

I ma koliko su komunisti nužno krivi ili zaslužni za tužnu stvarnost i neizvjesnu budućnost, humanizma je, ipak, bilo. Ne onoliko koliko je trebalo, ali dovoljno da shvatim da ga je danas sve manje.

Nas treba zaštititi najprije od nas samih. Da nam se ne desi ona: Što je bilo - vidjećemo, što će biti - vidjeli smo!

Uzgred, mnogi će se pitati zašto smo baš Brozove stavili na naslovnu stranu našeg lista. Odgovor je prilično jednostavan: danas kritičari svega postojećeg sve podređuju samo jednom cilju, a to je obezvrijediti nešto što nam je godinama bilo sveto. 

Ovo je naš odgovor njima!

Napisao: Nihad Đozić (Valter express, 1990.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate