Februar 1980: Zoran Modli pripremio je vesti sa YU pop rock scene i top listu 13 najslušanijih pesama

Ni Moni Kovačič nije želela da ostane na periferiji domaćih longplej događaja! Ovih dana pojavila se i njena LP ploča. Moni ju je nazvala "Zagonetka". 

Ali, da baš sve ne bi bilo pod znakom pitanja, i ona je oberučke prihvatila saradnju naših najpoznatijih rok muzičara (između ostalih, Čarlija Novaka i Ratka Divjaka), gostoprimstvo poznatog "Akademik" studija u Ljubljani i producentske usluge Tadeja Hrušovara. 

Kad je Moni Kovačič u pitanju, onda ne treba biti preveliko zakeralo. 

Moguće je čak pronaći i dve nešto zanimljivije kompozicije "Kada ti okreneš mi leđa" i "Život treba...". Sve pesme za Moni napisao je zagrebački gitarista Veseli Oršolić.

Korak dalje - Slađana na 33: Najkontroverznija domaća rok pevačica, Slađana Milošević, odlučila je da po svaku cenu opravda rok-epitete koji joj se prišivaju. Svedoci smo izlaska na tržište njene prve long plej ploče, "Gorim od želje da ubijem noć".

Muzički ploča je prijatno iznenađenje. Stilski - rok, naravno. Tekstovi - podnošljivi (treba napomenuti da je na tom planu devedeset odsto posla obavila Marina Tucaković).

Omot - u "glamour" maniru i to pod prstima izuzetno traženog Jugoslava Vlahovića. Muzičari - majstori svog zanata, zato što se Slađana potrudila da za pomoć zamoli čak i neke rok zvezde sa samog vrha domaće scene.

Producenti - kolege po klavijaturama, Miki Petkovski i Lazar Ristovski.

Novi talas - Pankrti: Povremeno bi se na ovom mestu pojavila i po koja informacija o predstavnicima "novog talasa", koji među domaćim rokerima uzima sve više maha.

Neki od njih za sada još nisu uspeli da odu dalje od parodije (Pekinška patka), drugi su suviše konfuzni u izrazu (Parafi iz Rijeke), neki su se predstavili kao pravo otkrovenje godine (Prljavo kazalište), a neki tek sada dobijaju šansu da se predstave na širem planu: ovog puta reč je o ljubljanskom sastavu Pankrti.

Elem, Pankrti u debitovali LP pločom "Dolgcajt".

Na ploču je stalo čak 14 pesama! To znači da su sve neobično kratke i, istovremeno, nabijene neizbežnom energijom, koja i predstavlja osobeni znak "novotalasnih" muzičara.

Ipak, nešto zanimljivija pesma mogla bi da bude ona sa nazivom "Metka".

Ploče u izlogu - Atomska Blondie: "Eat to the beat" (RTV Ljubljana). Jedna od najpoštenijih i najomiljenijih rok grupa, koju, pre svega, krasi neverovatna jednostavnost u muziciranju, grupa Blondie, ponovo će pokušati da šarmira i jugoslovenske kupce ploča. 

Ovog puta, u licencnom izdanju pojavljuje se najnoviji album grupe Blondie, "Eat to the beat".

Ova ploča predstavlja zbir od tuce kompozicija, od kojih je gotovo svaka potencijalni hit. Neke od njih su to već postale ("Dreaming", "Eat to the beat" ili "Accidents never happen").

Svakako, da nema izuzetno aktivne Debbie Harry, muški deo sastava morao bi nešto duže i napornije da se bori za popularnost. O estetskom izgledu omota njihovih ploča da i ne govorimo...

Krize - YU grupa: Sve su aktuelnija govorkanja o krizi u koju je ušla YU GRUPA, već niz godina jedan od vrhunskih domaćih rok ansambala. Da li će se preporoditi uz pomoć kakvog uspešnog hita ili će se razići, još je neizvesno.




Za sada, Dragi Jelić pokušava da pomalo objasni neke stvari čiji je svedok: 

"... Ja osećam draž muzike i muziciranja kao jedan sedamnaestogodišnjak. To je dobar pokazatelj da vredi ostati na sceni. Ipak, na našim koncertima publike je sve manje, jer su zasićeni našim licima. Danas nije važno kako sviraš, važno je da si nova faca,  a mi to nismo. Kad se neko iz publike malo bolje zagleda i vidi moje sede vlasi u kosi, možda se i razočara, jer izgled sve više pali dok je muzika po strani..."


Top lista



(Kekec, 1980.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate