"Lepo stoji partizanska bluza": Novi pokret u muzici i odevanju mladih Jugoslovena (1972)

Decembar 1972: Partizanske pesme i uniforme inspirisale kompozitore i modne kreatore da lansiraju novi stil u muzici i modi...

Pre dve godine, na "Beogradskom proleću" Kornelije Kovač je sa svojom "Korni grupom" izveo polučasovnu kompoziciju "1941", inspirisanu stihovima Branka Ćopića: "Marija na prkosima", "Na Petrovačkoj cesti", "Herojeva majka" ... 

Tada se nije ni slutilo da će Kornelije biti preteča jednog novog talasa u domaćoj muzici...

...koji će se napajati našom revolucionarnom prošlošću, koji će inspiraciju tražiti u narodnoj partizanskoj pesmi ili u poeziji poznatih pesnika - revolucionara.

Ove godine Korneliju Kovaču se pridružila čitava prupa mladih talentovanih kompozitora koji svoju muziku vezuju za partizanske pesme, bilo da za već postojeće koračnice i marševe pišu nove aranžmane, bilo da nastavljaju rad anonimnih ili poznatih kompozitora naše revolucije. To su Boris Bizetić, Nikola Borota, Vojkan Borisavljević... 

Još je više pevača među kojima su Zdravko Čolić, Dragan Mijalkovski, Dado Topić, Žarko Dančuo, Daliborka Stojšić, Alenka Pintarič, Branka Šćepanović, Boba Stefanović, Mira Peić, Gazmend Palaska ...

- Na stihove Branka Ćopića komponovao sam prvi put za tv emisiju "Jedan stih, jedna pesma", tada sam i uočio da su stihovi ovog našeg pesnika zahvalni za komponovanje - priča Kornelije Kovač. - Tekst je funkcionalan, jasan, mislim s muzičke strane, veoma pogodan pa sam za to i odlučio da spremim "1941". Jedine smetnje su bile što je bilo mnogo teksta a naš narod ne voli da pesma dugo traje pa smo nešto, uz Ćopićevu saglasnost, kratili, ali pažljivo, da bi ta polučasovna kompozicija imala neku celinu.

Kompozicija, nažalost, nije snimljena na ploču. A Kornelije kaže da će i dalje pisati muziku na Ćopićeve tekstove.

- Baš nedavno sam komponovao muziku za kragujevačko pozorište, za predstavu Ćopićeve "Bašte sljezove boje". Istina, sa Ćopićem se ne poznajem, ali mi to ne smeta da se inspirišem njegovim delom.

Zanimalo nas je šta Ćopić misli o muzici kojoj je povoda dala njegova poezija.

- Moram da priznam da se u muziku ne razumem, ali vidim da se ono što rade kompozitori i pevači dopada narodu, kad je tako, neka samo komponuju, ja ništa protiv toga nemam - rekao je pisac koji je nedavno za zbirku priča "Bašta sljezove boje" dobio Njegoševu nagradu.

Pitamo Ćopića da li ima običaj da se prethodno raspita kako će se i šta komponovati?

- Niti mene ko pita, niti ja koga pitam. Do sada nije za to bilo razloga.

Kornelije Kovač je autor muzike i za film o Loli Ribaru. Tu je pre svega pesma inspirisana pismom koje je mladi sekretar SKOJ, narodni heroj Ivo Lola Ribar uputio svojoj devojci Slobodi. Između ostalih reči upućenih voljenoj devojci "Korni grupa" će, uz male adaptacije, pevati:

"Ako primiš pismo na praznik slobode, ne daj smrti da nadjača
živećeš u svetu sanjanom za dvoje, ne tuguj, već raduj se

Život neka put tvoj bude, sve moje nek' u tebi živi
nađi osvetu i sreću nadji, moja jedina, u sebi me nađi"


Pesma je već snimljena na ploču. Na drugoj strani biće Slobodin odgovor Loli, u interpretaciji Radojke Šverko.

U maju ove godine Boris Bizetić je od spikera, pisca tekstova Svete Vukovića dobio stihove:

"Ponos je mrijet da drugi žive, da stanu tuđe kolone sive, da teku vode, da trave rode, da bude sunca i slobode"


Stihovi su u kompozitoru probudili želju da komponuje ciklus pesama o revoluciji i mladima u njoj.

- Pokušao sam da napišem muziku koja će asocirati na partizanske pesme, ne protestne, već prave partizanske - priča Bizetić. - Pre mesec dana pozvali su me modni kreatori Zagorka Stojanović i Ana Marija Car da sarađujem sa njima na ostvarenju jednog novog modnog pravca. Prihvatio sam poziv i dok su one spremale modele po ugledu na partizansku uniformu, ja sam komponovao pesme: "Padaj silo i nepravdo", "Pesmu o Savi Kovačeviću", "Ponos je mrijet" koje su već snimljene na pločama Radio Kruševca.

"Lepo stoji partizanska bluza" je tako postao pokret ne samo u muzici već i odevanju mladih.

- Mi imamo tako DIVNU i veliku istoriju - kaže scenograf iz Zagreba Ana Marija Car. - Zašto bi naši mladi nosili odeću sa oznakom tuđih uniformi, kad su partizanske bluze tako lepe.

Istog je mišljenja i kostimograf iz Beograda Zorka Stojanović:

- Želele smo da mladima preporučimo modu po ugledu na odevanje partizana - kaže ona.

Tako se uz pesme inspirisane revolucijom i revolucionarnim stvaralaštvom rodila i nova moda koju će lansirati konfekcija "Kluz".

- Cene kaputa, jakni, torbica i kapa biće vrlo pristupačne - kaže Zorka Stojanović.

Da u pitanju nije nikakva pomodnost, već istinska potreba za ovakvim pesmama i ovakvim modelima, pokazuje masovno prihvatanje omladine, koja se već interesuje za prodaju ploča i modela u stilu "Lepo stoji partizanska bluza".

Savez omladine Jugoslavije i Savez studenata Jugoslavije povodom Dana Republike organizovao je 25. novembra svečanu proslavu u Domu sindikata na kojoj su prikazani modeli ove nove modne kolekcije i pevane patriotske, rodoljubive i stare partizanske pesme u modernom aranžmanu.

Tekst: G. B. (TV novosti, 1972.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate