Pretražite Yugopapir

HDZ o budućoj zajednici jugoslovenskih naroda: Posebno se zalažu za radnička prava...

Januar 1990, odlomak iz domaće štampe / Uoči prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, svoj prostor u Studiju prvi put dobila je i Hrvatska demokratska zajednica. Evo kako je predstavljena:

"Na tribini Društva književnika Hrvatske pokrenuta je prva inicijativa, da bi se potom ostvarila i zajednica, osnovana na "nejavnom sastanku" nakon zabrane osnivačke skupštine.

Programski zadaci HDZ podijeljeni su na dugoročne i kratkoročne.

Među prvima posebno se ističu zahtjevi za pretvaranje sindikata u slobodne radničke saveze, radničkog samoupravljanja u stvarnu (dioničku) participaciju u upravljanju, a ne formalnu.

U zajednici jugoslavenskih naroda mora se osigurati dosljedno poštivanje povijesnih prava hrvatskoga naroda, u novijoj povijesti utvrđeno odlukama AVNOJ-a i ZAVNOH-a.

Hrvatska ima pravo da sama bira svoj ekonomski, politički, društveni i kulturni sustav bez ikakvih miješanja ili pritisaka izvana.

Traži se utvrđivanje odliva nacionalnog dohotka iz Hrvatske.

Inzistira se na povezivanju iseljeništva s maticom zemljom, a traži se i obnova kulturne misije Matice Hrvatske te obnova kulturnih društava u BiH, Srbiji i drugdje.

Odobrava se inicijativa republičkog Socijalističkog saveza za obnovu "Prosvjete".

Zajednicom predsjedava Franjo Tuđman."


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate