Slovenci protiv Dana mladosti '87: Nacistički plakat, festival homoseksualaca, osporavanje štafete...

Maj 1987: Događaji oko Štafete mladosti postali su prvorazredna politička i medijska senzacija. Šta se sve događalo protekle nedelje i šta o tome misli Milan Lazović, sekretar Saveznog odbora za obeležavanje Dana mladosti...

Javnost je proteklih nedelja maltene svakodnevno bila bombardovana novim obrtima vezanim za ovogodišnju proslavu Dana mladosti. Kako je uveliko znano, Slovenija, na koju je ove godine došao red, debelo je ustalasala mirne vode u kojima se u minulim vremenima pripremao praznik mladih.

Naravno, sve se to moglo i očekivati, jer je "slovenačko nezadovoljstvo" po raznim pitanjima oko Dana mladosti obelodanjeno glasno i jasno još na XIII kongresu SSOJ. Još tada je, setićemo se, jedan deo slovenačke omladine, tačnije deo studenata Ljubljanskog univerziteta, osporavao postojanje štafete ne birajući sredstva da celoj jugoslovenskoj javnosti plasira ideje o apsurdnosti cele manifestacije.

Štaviše došli su sa peticijom (oko 800 potpisnika) kojom se zahtevalo ukidanje štafete i završne svečanosti na stadionu JNA. Kongres je odbacio tu peticiju smatrajući da ona sadrži idejno neprihvatljive stavove. Međutim, taj glas pobune iz Slovenije nije time i utihnuo. Naprotiv, čuo se ponovo i to mnogo jače, već krajem prošle godine kada su počele pripreme u organizaciji SSO Slovenije za obeležavanje Dana mladosti '87.

Počelo je nizom tribina i kampanjom u studentskim listovima zatim referendumom o ukidanju štafete koji nije uspeo, pa sve do poznatih zbivanja na Plečnikovom trgu u Ljubljani. Tako je još u samom startu ovogodišnjeg organizovanja Dana mladosti stvorena veoma napeta i incidentna situacija.

Zbog svega toga Savezni odbor za obeležavanje Dana mladosti zaključio je još na svojoj prvoj sednici dve stvari: da je tradicionalna ikonografija praznika mladih načelno podložna promenama u duhu sa vremenom, ali i da kritika štafete i ukupnih sadržaja Dana mladosti mora imati makar meru dobrog ukusa...

"Ne može se nikako dozvoliti banalizovanje simbola mladih ovog društva i svih onih poruka koje je štafeta u svom dosadašnjem trajanju nosila", kaže Milan Lazović, sekretar Saveznog odbora za obeležavanje Dana mladosti


Stari i novi plakat



Glavni negativni udar stigao je sa onim već i famoznim plakatom, plagijatom nacističkog, kojeg je u jednom trenutku prihvatio čak i Savezni odbor za obeležavanje Dana mladosti.

Lazović ne krije da je cela ta stvar vođena dosta traljavo zbog čega je i ishod bio izuzetno šokantan. Po njegovim rečima deo krivice ide i na račun Republičke konferencije SSO Slovenije koja nije bila dosledna u raspisivanju konkursa, objavljujući ga samo u Sloveniji, dok su autori u ostalim sredinama bili obavešteni putem Tanjuga.

Bio je to i razlog da je stiglo manje rešenja nego ranijih godina - samo (baksuznih) trinaest. No, osnovni uzrok nevolje Lazović vidi u neadekvatnom žiriju (dvojica političkih funkcionera, jedan dizajner, jedan novinar...) koji je u početnoj instanci verifikovao idejno rešenje plakata. Savezni odbor ga je prihvatio negodujući, istina, zbog njegove crno-srebrne boje. Prevladalo je, dakle, blanko poverenje.

"Na žalost - kaže Lazović - autori studija "Novi kolektivizam" nisu ni Republičkom ni Saveznom odboru ukazali na činjenicu od presudne važnosti, tačnije na izvor na koji se oslanjao taj plakat. Žiri je, takođe, tvrdio da za to nije znao što ne deluje baš uverljivo, jer je u njemu bio i Igor Vidmar, čovek veoma blizak članovima "Novog kolektivizma", pri tom i jedan od utemeljivača pokreta "Neue Slowenische kunst". Tako se dogodilo da je na plagijat dva dana posle objavljivanja ukazao inženjer Nikola Grujić, koji je u knjizi "Od Sarajeva do Potsdama" pronašao izvorni plakat pa je i bez posebne ekspertize bilo jasno da se radi o nacističkoj kopiji dela Richarda Kleina kome su samo zamenjeni simboli".

Otkriće je imalo veliki odjek u javnosti. Sve je brže-bolje poništeno, tražila se politička i krivična odgovornost, žiri je suspendovan i izabran drugi koji je na osnovu munjevitog konkursa odabrao novi plakat, rad studija "Marketing Delo" iz Ljubljane.

Ovaj plakat u obliku duguljastog lista zelene boje i na crvenoj podlozi, a sa, naravno, petokrakom zvezdom, odmah je usvojen.

U isto vreme Savezni odbor prihvatio je i idejno rešenje štafetne palice koje je podelilo ukuse, a preti i novom aferom svoje vrste zbog toga što je, navodno, "Marketing Delo" pokrao tuđe ideje. Lazović dodaje da je Savezni odbor odabrao po svom nahođenju najprikladnije rešenje štafetne palice, a da oni koji se osećaju oštećenim mogu svoja prava da ostvaruju preko autorske agencije.


"Magnus gej"



Nizu neprilika treba zatim dodati i zbrku oko toga ko će zapravo poneti štafetu. Taman kada je objavljeno da će tu čast imati Marija Štemfelj, a ona se iz sveg srca tome obradovala u svojoj izjavi za televiziju, stigao je demanti po kome će polazak štafete biti kolektivni čin deset alpinista, a izdvajanje Marije Štremfelj kvalifikovano kao "proizvod novinarske mašte".

U ovom trenutku još se pouzdano ne zna ni hoće li se štafeta "kretati'' ili "mirovati" u Sloveniji. Po radikalno nastrojenim slovenačkim omladincima "ideja treba da putuje, a ne štafeta", dok po ustaljenoj praksi i stavu Saveznog odbora tako nešto ne dolazi u obzir.

Pitamo Lazovića i o "pakosnoj duhovitosti" iz Slovenije da je 25 maja, upravo na Dan mladosti, u Ljubljani zakazan festival "Magnus gej".

Kaže da je za taj najavljeni i za sad još ne sasvim izvesni festival homoseksualaca saznao iz novina. Sve se predstavlja kao slučajnost, pa koincidenciju s datumom svako može da shvati po svome. Baš kao i izložbu plakata "Novog kolektivizma", koja treba da se okonča 21. marta, na dan polaska štafete.

"Kad se tome doda - naglašava Lazović - pisanje "Tribine" i "Mladine", listova koji i dalje iz sve snage traže ukidanje štafete i kažu da su progresivne inicijative dobile etiketu nacizma, zatim saopštenje "Novog kolektivizma" da naše društvo nije još zrelo da izdrži ispite prošlosti... sve to pokazuje da nekima još nije jasna ozbiljnost čitave situacije".

Verujući da su nove provokacije još i te kako mogućne, Lazović kaže da je za sada utvrđen program polaska štafete koja sa vrha Triglava kreće 21. marta u devet ujutru, u Bohinj dolazi u četiri po podne gde će se održati i svečanost koju će putem televizije pratiti celokupna jugoslovenska javnost.

Štafeta će se dalje, po tom programu kretati po Sloveniji uvek u kombinaciji sa prigodnim priredbama, a na isti način zatim i po zemlji. Što se same proslave Dana mladosti na stadionu JNA tiče, scenario autora Slobodana Vujovića i Žarka Čigoja iz Beograda je već usvojen.

Biće to, čujemo, jedan multimedijski spektakl, znatno opušteniji i neobavezniji nego ranijih godina, a sa već znanim temama vezanim za položaj mladih u društvu.

Savezni odbor je, inače, dobio na raspolaganje deset starih milijardi za sve aktivnosti oko obeležavanja ovogodišnjeg Dana mladosti. Lazović smatra da ta cifra nije previsoka, odnosno da nije tačna fama po kojoj praznik mladih košta previše.

Njegova prognoza je da će se, uprkos svim ekscesima, cela manifestacija okončati, ipak, na najbolji mogući način. To, jasno, ostaje da se vidi.

Napisala: Jasmina Lekić (RTV revija, 1987.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate