"Boj na Kosovu": Zdravko Šotra prihvatio se nezahvalnog posla, Ljuba Tadić odbija da igra Murata

Mart 1989: Kao lični doprinos u oživljavanju sećanja na najslavniji srpski poraz, Kosovsku bitku, Televizija Beograd je planirala da 28. juna ove godine, dakle na dan 600. godišnjice bitke, gledaocima ponudi TV film "Boj na Kosovu".

Za razliku od nekih prethodnih projekata ove kuće, koji su takođe imali za temu događaje iz srpske istorije, "Boj na Kosovu" je očigledno zamišljen sa nešto manje ambicija. To se da zaključiti po budžetu, koji se za sada, istina nezvanično, kreće oko 350 milijardi starih dinara (nisu uračunati tehnika i ljudi sa Televizije Beograd)...

...ali pre svega i po neshvatljivo kratkim rokovima postavljenim pred ekipu. 

Zato se u ovom trenutku još ne zna cela glumačka podela.

Za sada Televizija Beograd drži kao svoju malu tajnu razloge koju su je doveli u ovakvu situaciju. 

Shodno tome i Milovan Vitezović, urednik ovog projekta, koji je učestvovao i pri realizaciji serije o Vuku Karadžiću, nije preterano raspoložen za davanje izjava.

- Biće to televizijski film koji ćemo, možda, prikazati i u dva nastavka, zavisno od toga koliko materijala bude snimljeno. S obzirom da do sada ni pisac scenarija nije davao nikakve izjave, ni ja ne bih mogao ništa više da kažem.

Inače, scenario je prema vlastitoj drami napisao pesnik Ljubomir Simović, čija je zbirka pesama "Istočnice" ne tako davno bila predmet političkih diskvalifikacija. Kroz Simovićevu intimiziranu vizuru sudbonosna bitka srpskih naroda poprimila je prepoznatljive oblike svesnog žrtvovanja za nova pokolenja.

Ceo posao obaviće se pod rediteljskim nadzorom Zdravka Šotre, koji se u svom raznovrsnom, ali i neujednačenom, televizijskom i filmskom opusu do sada nije bavio temama iz istorije. 

Istina, Televizija je u jednom trenutku pokušala da angažuje drugog reditelja, ali se na kraju ipak vratila Šotri.

- Mislim da na Televiziji u početku nisu dobro shvatili suštinu ovog projekta - kaže Šotra. - Iako Simovićev tekst nema odlike spektakla, nije bilo moguće preskočiti neke od scena koje publika svakako očekuje da vidi kada je reč o Kosovskom boju. Tražio sam optimalne uslove da se bar to prikaže u filmu. I tu smo se razišli. Kasnije, kada je postalo očigledno da drugog rešenja nema, ponovo su me pozvali. U međuvremenu, izgubljeno je dosta dragocenog vremena, pa je oko celog projekta počela da se stvara udarnička atmosfera.

Sada mi sve ovo liči na ludost, jer je vremena dosta malo - jada se Šotra. - Ali, Televizija je znala da ima ovakvog magarca koji može da potegne kada joj je gusto. Raduje me ipak to što je Simovićev tekst dobar i da je izbegao mnoge zamke koje ova tema može da postavi.

Prema Šotrinoj zamisli glavne uloge bi trebalo da igraju Miloš Žutić (knez Lazar), Ljuba Tadić (sultan Murat), Žarko Laušević (Miloš Obilić), Aleksandar Berček (sultan Bajazit), Voja Brajović (Vuk Branković), Svetozar Cvetković (Milan Toplica), Dragan Nikolić (Ivan Kosančić), Katarina Gojković (Kosovka devojka)... 

Međutim, nije još sasvim izvesno da le će na kraju sve to tako i biti.

Tako Ljuba Tadić, na koga svi u ekipi ozbiljno računaju kao Murata, kaže:

- Iako se radi o primamljivom honoraru od milijardu dinara, neću prihvatiti tu ulogu. Nikada nisam igrao takve uloge i mislim da to nije za mene. Osim toga, ne želim da me se na kraju karijere sećaju kao Murata.

Ko zna? Možda se do početka snimanja Tadić i predomisli.

Kako bilo, Šotra je spreman da snimanje počne 3. aprila, s nadom da će taj deo posla završiti do sredine maja. U planu snimanja uključeno je dosta objekata, među kojima su smederevska tvrđava i nekoliko manastira, dok će scena Kosovskog boja biti snimljena u Deliblatskoj peščari.

Napisao: Viktor Čikeš (TV novosti, 1989.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate