Zašto je Bora izbacio Bajagu i Rajka Kojića iz Riblje čorbe: "U ovom poslu nema samoupravljanja"

Avgust 1984: Posle šest godina lepog druženja i uspešnog muziciranja, članovi ovog popularnog benda kao da su se zasitili jedan drugoga, najavljujući definitivan razlaz. Hoće li, ipak, kao što je čest slučaj među našim muzičarima, ovo sve biti samo jedan reklamni potez, u trenutku kad im ne ide najbolje?

- Za razvod braka ponekad treba daleko manje vremena od šest godina, koliko smo mi bili zajedno - kaže Bora Đorđević, vođa "Riblje čorbe", grupe koja je nedano doživela velike personalne promene. 

Otkaz po kratkom postupku su, naime, dobili Momčilo Bajagić i Rajko Kojić, gitaristi "Čorbe".

- U početku ti može biti simpatično kad neko mljacka dok jede, a kasnije dobiješ želju da ga ubiješ zbog toga - nastavlja sa paralelom Đorđević. - Dok smo muzički išli napred sve je imalo opravdanja, sitne ljudske slabosti su bile u drugom planu. Međutim, u poslednje vreme svirka je prestala da bude uživanje podjednako za sve, čak je dotle došlo da smo Miša i ja, matori konji, najviše vukli na probama. To sam morao da prekinem.

Da bismo sagledali uzroke za šlus u "Čorbi", moramo se vratiti tri godine unazad, u vreme kad je grupa izdala svoj, po opštoj oceni, najbolji album, "Mrtvu prirodu", koji je dostigao tiraž od 450.000 primeraka.

Bio je to klimaks Borinih inteligentnih tekstova i muzike, koju su, manje-više, stvarali svi članovi. Bend je doživljavao nezapamćenu popularnost. Ređale su se naslovne strane, intervjui, televizijske emisije. Nekako u to vreme Đorđević se oženio, što je, čini se, imalo primetan uticaj na kasnije događaje.

Sledio je album "Buvlja pijaca" koji je dostigao, za naše uslove, takođe fantastičan tiraž od 250.000 prodatih ploča. Međutim, pomak naniže bio je očit. Publika je i dalje punila hale na turnejama, ali je oduševljenje počelo da splašnjava.

Prošle godine Rajko Kojić je objavio solo-album, koji je prošao osrednje kod publike. To, međutim, nije bio slučaj sa Bajagom i njegovom "Pozitivnom geografijom", po opštim ocenama sjajnim albumom koji je izdat početkom proleća.

U početku se činilo da nema ničeg neobičnog u tome što članovi "Čorbe" pokušavaju da se iskažu solo-projektima. Pogotovo ako se uzme u obzir Borino oduševljenje Bajaginom pločom. Naklonost Bajaginom ležernom pristupu roku i svežim, veselim tekstovima, publika je iskazala tokom serije veoma uspešnih koncerata.

U međuvremenu, snimljen je i novi album "Riblje čorbe" "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju". Odmah da kažemo, to je najslabija "Čorbina" ploča, stilski je dosta neujednačena. Tandem Đorđević - Bajagić se isuviše udaljio, tako da je nekad idealan sklad Borine pesničke jetkosti i Bajagine lepršavosti bio potpuno razbijen.

Najbolji primer za ovu tvrdnju su neobavezna "Kazablanka" i mračna pesma "Ravnodušan prema plaču". Krenula je i "Čorbina" turneja, koja je prošla gotovo nezapaženo u poređenju s ranijim.


Saznao sam iz novina da nisam više u "Čorbi"


Članovi benda su posle turneje otišli na odmor, a onda je objavljeno da se Bora Đorđević odriče usluga Momčila Bajagića i Rajka Kojića.

- Dogovorili smo se da se nađemo tek početkom jeseni - kaže Rajko Kojić. - Iznenada, Bora me je pozvao i rekao mi da treba da sviramo u Grčkoj, u nekom hotelu. To me je zapanjilo. Zar da kao jedna od najboljih jugoslovenskih grupa uveseljavamo publiku iz večeri u veče na nekoj terasi? Ni za kakve pare ne bih na to pristao. Inače, saznao sam iz novina da nisam više u "Čorbi". Mislim da je Bora postupio kao pravi apsolutista.

Kojić otkriva da je sam želeo da napusti grupu još posle snimanja "Mrtve prirode". Po njegovim merilima, Bora je previše počeo da istura suprugu u prvi plan. Kojić misli da naslovne strane na kojima se Đorđević slikao sa suprugom isuviše odudaraju od predstave rockera kod klinaca, koji su, ne treba naglašavati, najbrojniji deo publike.

- Jednostavno, Bora je postao porodičan čovek, omekšao je - nastavlja Kojić. - Onda je počeo isuviše da se petlja u politiku, a ljudima je toga preko glave. Tekstovi su mu bivali sve važniji, dok se u muzici sve više oslanjao na rutinu. Tako na zadnjoj ploči ima mnogo muzičkog fraziranja. Mislim da nismo izvukli pouku posle "Buvlje pijace". "Muzičari" su snimljeni na brzinu.

Kojiću je najteže to što je rad u "Čorbi" postao profesija za sve, pa i za njega, a sad je ostao na belom hlebu.

- Sad nema povratka - nastavlja Kojić. - Ako nisam sa Borom ne znači da sam prestao da postojim. Nastaviću rad, već sam se dogovorio sa nekadašnjim basistom "Smaka", Zoranom Milanovićem i Zoranom Radovanovićem, koji je svirao u "Aferi" da osnujemo grupu. Upravo uvežbavamo materijal za album koji će se pojaviti na jesen.

Na pitanje da li dolazi u obzir povratak, Kojić odgovara da je nemoguće da Bajaga i on pređu preko svega.

- Jedino ne bih želeo da se pljujemo posle šest godina provedenih zajedno. To bi bilo omalovažavanje svega onoga što smo uradili. Uostalom, ove događaje, ružne, u svakom slučaju, ne treba uopšte vezivati za pravu "Riblju čorbu". Možda je ovaj obrt i dobar za mene. Poslednjih godina, naime, nisam ničim morao da se opterećujem. Moje je bilo da napišem pesmu i kasnije je odsviram. Sad mi se pruža prilika da se kompletno angažujem.

- Nevolja je u tome što posle izvesnog vremena svi počinju da bivaju strašno pametni - objašnjava Bora Đorđević. - U "Suncokretu" se to dogodilo posle tri godine, u "Prijateljima" posle jedne, a u "Čorbi", evo, posle šest. Svi su počeli da iznose sopstvene meditacije o tome šta bi za bend bilo najbolje. Ali, u ovom jebenom poslu nema samoupravljanja. Samo jedan čovek treba da misli i samo je jedan odgovoran. Tu ulogu sam, neskromno, dodelio sebi.

Bora kaže da su stvari počele da mu izmiču iz ruku za vreme selekcije pesama za poslednji album.

- Po prvobitnoj zamisli, trebalo je da se pesme "Tamara", "Berlin" i "Mali slonovi" nađu na "Čorbinom" albumu. Naime, ja ne guram po svaku cenu svoje pesme. Video sam da je Bajagi dobro pošlo i insistirao sam da on što više piše. Onda je on rekao da će za grupu dati "Kazablanku", a ove tri pesme objaviti na solo-albumu. Da se razumemo, samostalni projekti su van diskusije. Od srca sam podržavao Bajagin album, čak sam se kladio da će po tiražu daleko premašiti Bebekovu samostalnu ploču. Ali, mora da se zna šta je primarnije - rad u grupi ili solo-karijera. Mislim da su Bajagi napunili glavu neki kritičari. Počeo je da misli da je veća firma od "Čorbe". Čekao je pogodan trenutak da ode. Samo sam ga preduhitrio. Ipak, žao mi je što nije više s nama. Izvanredno smo se dopunjavali.


Primer kompaktnosti


Bora Đorđević misli da je "Riblja čorba" bila primer za doslednost i kompaktnost i da primedba o suvišnom politiziranju ne stoji.

- U našoj muzici postoje veseljaci koji sviraju prazne, bezvezne pesme, oni koje niko ne razume i oni čije su pesme životne, koje otvoreno govore o svemu. Tu spada "Riblja čorba". Od prvog singla, "Lutke sa naslovne strane", sledimo takav stav. Neko to može da nazove stagnacijom, ali za mene je to doslednost. Možda sam postupio kompromisno kad sam uvrstio pesmu "Kazablanka" na ploču. To jeste simpatična, dobra čak kompozicija, ali nije ono po čemu se prepoznaje "Riblja čorba". Nikad više tako nešto neću sebi da dozvolim.


Posle ženidbe


Na opasku da su "Muzičari" najslabiji album, o čemu govori i tiraž od "samo" 100.000 primeraka, Bora kaže da bi u neka srećnija vremena on bio tri puta veći. Naime, glavni razlog za podbačaj on vidi u smanjenoj kupovnoj moći.

Bora odbacuje i primedbe o naglašenoj prisutnosti supruge u radu grupe.

- Ona do sada nije pisala pesme, a ne verujem da će to ubuduće raditi. Uopšte se nije mešala u posao, a pitanje s kim ću da se fotografišem je stvar ličnog afiniteta. Ustaljena predstava o domaćem rokeru je da je mrtav pijan i da neprestano skače sa ženske na žensku. To niko ne može, čak ni Bora. Svestan sam da sam ženidbom izgubio deo publike i to onaj, između 14 i 20 godina, koji najviše kupuje ploče. Zauzvrat, dobio sam drugu, ozbiljniju. Posle jedne emisije iz serije "Porota" na ulici su mi prilazili ozbiljni ljudi, šezdesetogodišnjaci čak, i čestitali mi. Ostaje mi da se nadam da će klinci brže sazrevati i ranije početi da razlučuju šta su prave stvari u muzici, umetnosti i životu uopšte. Nikad nisam razmišljao o tome šta će se svideti publici, a šta ne. Lako je na taj način komponovati i pisati tekstove. Ali, majku mu, imam i ja neku savest.

I Bora priprema novi album. Čini se da će to biti izuzetno ambiciozan projekat. Zamisao mu je da ovoga puta angažuje hor i simfonijski orkestar. Želi da "Riblja čorba" održi koncert na Kolarcu ili u Narodnom pozorištu. Imali smo priliku da pročitamo tekst jedne pesme. Bora je zaista ostao dosledan sebi. Toliko dosledan da je pitanje da li će pesma biti uopšte odštampana na ploči.

- Ako ne bude prošla kod "Jugotona" negde hoće. Bio sam u životu stolar, moler, svašta sam radio, neće mi biti teško da od toga ubuduće živim ako bude potrebno. U umetnosti me zanima samo sopstvena čista savest.

Posle svega očigledno je da je hotelska svirka u Grčkoj bila samo povod za odlazak dvojice članova "Riblje čorbe". Uzroci su dublje prirode. Od nekih ličnih problema Rajka Kojića, na kojima je neumesno insistirati, povećanih ličnih ambicija Bajagića i Borinog odbacivanja samoupravljanja u šoubiznisu, do zajedničkog razilaska u poimanju rokenrola. Jesen i tri najavljena albuma pokazaće kako je ko prošao u Borinoj podeli karata.

Razgovarao: Gradimir Drašković (RTV revija, 1984.)


Bajaga: "Ne mislim na pomirenje"



Iako poslovica kaže "Ko gubi ima pravo da se ljuti" - opšti je utisak da u celoj personalnoj gužvi oko Riblje čorbe, gitarista ovog sastava, "najureni" ili "odbegli", svejedno, Momčilo Bajagić ne bi trebalo da bude izgubljen, a još manje ljut. Jer, kapital na "Pozitivnoj geografiji", jednom od najboljih i najinteresantnijih ovogodišnjih domaćih diskografskih ostvarenja, kao i minuli rad u "Čorbi" na poslednja četiri albuma, Bajagiću dozvoljavaju sasvim drugo ponašanje - veselo i opušteno.

- Priznajem da sam bio iznenađen i šokiran ponašanjem Bore Đorđevića prema meni, i to ne samo kada je u pitanju ovaj, poslednji slučaj, već i ranije, prilikom mog bilo kakvog zapaženijeg rada - kaže Momčilo Bajagić. - Bora ima svoje vrednosti, koje treba ceniti i poštovati, ali za nešto više je potrebno iskoreniti sujetu, koja je kod njega prisutna, kada su uspesi bližnjeg u pitanju.

Umesto da energiju i talenat koristi na prave i konkretne stvari, on više pažnje poklanja nekim perifernim stvarima, koje mu jednostavno ne daju mira. Na žalost, okolina u kojoj Đorđević živi i radi podržava ga u svemu, pa je zato i počeo da gubi svoj identitet. Šteta...

Kako je uopšte došlo do razlaza sa "Ribljom čorbom"?

- Posle svega, duboko sam ubeđen da je moje odstranjivanje iz benda bilo plod smišljene i hladno planirane zavere. Samo se čekao pogodan trenutak. Do toga je moralo da dođe, ranije ili kasnije. Ali, eto, sve se dogodilo za vreme mog nedavnog odsustva iz Beograda, dok sam kao turista, a ne kao muzičar, boravio na Mljetu. Pre odlaska sam se "poslušno" javio Đorđeviću, koji mi je saopštio da do septembra grupa neće ništa raditi, i da mogu mirno da letujem. Za svaki slučaj, ostavio sam mu adresu, ako nešto ipak iskrsne. A iskrslo je, svirke po nekim grčkim hotelima, u kojima su se pojavili, čak, i naši reklamni plakati!

Smatrao sam da "Riblja čorba", kao sastav od ugleda i renomea, ne bi trebalo da svira po hotelima. Pa, mi nismo hotelski sastav, zar ne? Uostalom, u prošlosti zbog Đorđevićevih sličnih stavova "Čorba" nije otišla na finansijski vrlo unosnu turneju po Bugarskoj.

Šta se u međuvremenu promenilo? Nikad mi neće biti jasna njegova nedoslednost. Eto, pre dva meseca je izjavio da "Riblja čorba" nikada nije bila jedinstvenija, da smo odlučili da radimo kao nikada do sada. A onda je objavio da gitarista Rajko Kojić i ja više nismo članovi sastava! Sa kojim razlogom? Zar je njemu više stalo do grupe nego meni? Pa valjda sam i ja nešto uložio u "Riblju čorbu".

Pa ipak, odbili ste da sa ostalim članovima idete na svirke u Grčku. To se može protumačiti kao "neposlušnost" u odnosu na vođu benda.

- Ma, to sa Grčkom je vrlo brzo propalo. Nova postava "Čorbe" je već počela uveliko da vežba sasvim novi repertoar za naredni album, iako sam od Đorđevića dobio čvrsto obećanje da nećemo ništa raditi do septembra. Zato celu ovu situaciju i nazivam zaverom koja mi teško pada. Naročito posle toliko zajednički provedenih godina u okviru benda.

Posle svega, kad su se strasti malo sredile, postoji li šansa za pomirenje?

- U ovom trenutku ne razmišljam o tome. Sujeta, nepoverenje, ljubomora, već dugo nagrizaju "Čorbu". Primera radi, sa našeg poslednjeg albuma "Večeras vas zabavljaju..." "skinut" je singl sa dve numere - jednom kompletnom mojom, "Kad hodaš", i drugom Miše Aleksića, "Priča o Žiki Živcu", na kojoj je Đorđevićev tekst. Singlovi su ponovo postali veoma traženi, uglavnom zbog emitovanja na radio-talasima, pa je vremenom pesma "Kad hodaš" postala pravi hit. To Đorđeviću očito nije prijalo, kao uostalom i uspeh moje LP ploče "Pozitivna geografija".

Bora kao da je shvatio da Momčilo Bajagić može dobro da deluje i samostalno, bez njega kao "velikog šefa". Uostalom, odabir numera za singl je obavio naš izdavač, zagrebački "Jugoton", što će reći da ja nisam kriv što pri izboru nisu uzeli neku njegovu kompoziciju.

Zapravo, što više razmišljam o svemu, dolazim do zaključka da je ovakav epilog bio neizbežan i da je za sve najbolje upravo ovakvo razrešenje situacije. "Čorba" je umesto Rajka Kojića i mene angažovala sjajnog gitaristu "Rok-mašine", Vidoja Džindžera Božinovića, što smatram dobrim potezom. U svakom slučaju, svom bivšem bendu želim uspeh i obećavam da ću na njihovim koncertima biti najvatreniji navijač.

Planovi za budućnost?

Ranije sam na muzičkom planu imao sa kim da podelim dobro i zlo, što više nije slučaj. Ostao sam na izvestan način sam. Sastav koji me je pratio na koncertima, "Instruktori pozitivne geografije", bio je namenski. U ovom trenutku se sve menja, nastaviću da radim sa njima kao stalnim saradnicima.

Obaveze koje stoje predamnom sada su znatno veće - kako prema muzičarima, "Instruktorima pozitivne geografije", tako i prema svima onima čiju sam naklonost stekao solo debijem, LP pločom i radom u okviru "Čorbe".

Pokušaću da pripremim materijal za drugi album. Moje vreme dokazivanja tek predstoji. Nositi breme favorita na leđima nije nimalo lako. Sa "Čorbom" sam to već jednom prošao. Ali, život nas muzičara je takav, šta da se radi.

Razgovarao: S. Gajović (RTV revija, 1984.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate