Predrag Koraksić Corax dobio je prvu nagradu na 11. jugoslovenskom konkursu karikatura "Pjer 78"

Januar 1979: Na jedanaestom jugoslovenskom konkursu karikatura, "Pjer 78", prvu nagradu, plaketu "Pjer" i iznos od 20.000 dinara, dobio je Predrag Koraksić, karikaturist "Večernjih novosti" iz Beograda.

Drugu nagradu od 10.000 dinara i plaketu dobio je Stane Jagodič iz Ljubljane, a treću od 5.000 i plaketu - Đuro Varga iz Skoplja. Nagradu za portretnu karikaturu - ubuduće tradicionalnu - 5.000 dinara i plaketu, dobio je Nenad Dančuo iz Zagreba.

Tako je odlučio žiri u sastavu: 

Branko V. Radičević, književnik (kao predsednik), Živorad Kovačević, predsednik Skupštine Beograda, dr Gojko Subotić, direktor Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu, Borivoj Dovniković, režiser animiranih filmova iz Zagreba, Matijaž Vipotnik, slikar-grafičar iz Ljubljane, Jugoslav Vlahović, karikaturist NIN-a i dobitnik "Pjera" 1977 i Tomislav Milinović, glavni i odgovorni urediik "Večernjih novosti".

Nagrađena portretna karikatura: Mika Špiljak na crtežu Nenada Dančua

"Pjer 78" naišao je na rekordan odziv: učestvovalo je 180 autora iz svih krajeva zemlje, sa preko 900 radova. Od toga, na izložbi najboljih - krajem prošlog meseca otvorenoj u Domu omladine u Beogradu - publici je predstavljeno 90 radova 54 autora, a ova jedinstvena kulturna manifestacija pobudila je već uobičajeno, živo interesovanje među predstavnicima javnog života, ali i tzv. šire publike.

Druga nagrada: Stane Jagodič

"Večernje novosti" organizovale su konkurs prvi put 1967, pet godina posle smrti Petra Križanića - Pjera, jednog od tvoraca i junaka savremene jugoslovenske karikature - posebno one društveno i politički angažovane, duboko zagledane u život, ljudski zabrinute; po Pjeru je konkurs dobio i ime, "pjerovske" su mu i ambicije i fizionomija. Svaki iz svoga ugla, tom opredeljenju i toj tradiciji svoje doprinose dali su svi dosadašnji dobitnici nagrade "Pjer".

Treća nagrada: Đuro Varga

Predrag Koraksić dostojno se uvrstio među nastavljače pjerovskog duha, pored dve druge izložene karikature, i ovom prvonagrađenom - jednim neuobičajenim, jezgrovitim i žestokim, svedočenjem o drugoj strani one medalje čije lice se obično poetično naziva prozorom u svet.

Rođen u Čačku 1933, Koraksić je prvu karikaturu objavio još kao učenik zemunske Gimnazije, iz koje je izašlo i niz drugih danas viđenih karikaturista. Počeo je da studira arhitekturu, završio dve godine i počeo treću, ali karikatura je prevagnula. Pet godina radio je u sindikalnom listu "Rad", a poslednjih petnaestak je u "Večernjim novostima"; zajedno sa dvojicom drugih asova jednog medija na granici između publicistike i umetnosti, Rankom Guzinom i Dušanom Petričićem - odranije "pjerovcima" - i on je "krivac" za onu svežinu i ubojitost kojima iz dana u dan, već godinama, zrači vrh druge strane u dnevnom listu s najvećim tiražom u zemlji...

Pre "Pjera", godine 1975, dobio je nagradu "Svetozar Marković" Udruženja novinara Srbije - za političku karikaturu. Kako je ta priznanja doživeo?

- Kad mi posle objavljivanja karikature neki poznanik, koji zna da misli, kaže "Alal ti vera!" zadovoljan sam i takvo priznanje smatram prirodnim. Ali, kad karikaturist - satiričar dobije zvaničnu nagradu, pomislim da tu nešto nije u redu, da čovek treba da razmisli o sebi i svojem radu: nije li popustio, izgubio nešto od one oštrine i one moći drugačijeg gledanja na svet - koji čine osnovnu pretpostavku njegovog poziva... ?!

(TV novosti, 1979.)

Prva nagrada: Karikatura Predraga Koraksića


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate