MIDEM '84: Dejan Cukić izveštava o dobitnicima Zlatnih nagrada za najveće hitove i najbolje spotove

Februar 1984: Početkom svake godine, tačnije tokom poslednje radne nedelje meseca januara, centar muzičkog biznisa u svetu postaje Kan, prekrasno mestašce na francuskoj Azurnoj obali. I ove, kao i prethodnih sedamnaest godina u Kanu se u to vreme održava MIDEM - Internacionalni sajam muzičkih izdavačkih delatnosti.

MIDEM ’84 imao je značajnu novinu u tome što je po prvi put to bio i sajam radio-programa. U ogromnom podrumskom prostoru velelepne Palate festivala, raspoređeni su štandovi disko-kuća ...

... menadžerskih agencija, muzičkih časopisa poslovnog karaktera (Billboard, Music Week), i dragih preduzeća čije je poslovanje vezano za proizvodnju masovne zabave.

Opšti utisak nepristrasnog posmatrača je da je posle par godina osetne krize muzička industrija ponovo živnula. Veliki uticaj koji video-bum ima na potražnju za novim izdanjima očigledan je. Na nekoliko punktova u sajamskom prostoru emitovan je program američke kablovske rock televizije MTV.

Ova nova institucija rock biznisa odigrala je glavnu ulogu u ponovnom otvaranju američkog tržišta za muziku iz ostalih krajeva sveta, a njeno dvadeset četvoročasovno bombardovanje gledalaca video-spotovima, rock-vestima i intervjuma pospešuje formiranje jedne sasvim nove kulture slušanja, bolje reći gledanja, muzike.

Poslovne aktivnosti živnule su i zahvaljujući činjenici da ogromne kompanije ploča sve više gube primat i da ceo posao iz njihovih ruku prelazi pod okrilje malih, nezavisnih izdavača.

Ali osim trgovine, MIDEM pruža posetiocima i propratne manifestacije trudeći se da svake godine svoj program obogati nečim izuzetnim.

Ove godine najizuzetniji događaj bilo je "uživo" prenošenje, prvi put van Nemačke, "Rockpalast" koncerta. Nastupili su Van Morrison Band i Richard Thompson Band.

Ovo je, na žalost, bio i jedini pravi koncert na MIDEMU jer su preostale dve od takozvanih Gala-večeri protekle u znaku plejbeka i izvođača koji su se smenjivali na sceni po festivalskom principu brinući samo o kamerama koje su ih snimale, a malo o publici u sali.

Ipak, moglo se tu videti mnogo interesantnih lica.

Na večeri otvaranja, usta su otvarali uz muziku sa magnetofona neuništiva Tina Turner, elegantni Spandau Ballet, poletni Herbie Hancock, uvek sjajna Joan Baez i mnogi drugi.

U utorak uveče (24. januar) dodeljivane su Zlatne nagrade MIDEM-a za prošlogodišnje hitove. Dobili su ih Nena, Paul Young, Bananarame, Greg Kihn, The Belle Stars, Gazebo, Laid Back i nekoliko skoro sasvim anonimnih izvođača za nas, ali zato uspešnih u Francuskoj.




Osim samih učesnika programa, MIDEM su kao i obično posetila još neka interesantna imena.

Svoj novi bend Assembly promovisao je Vince Clarke.




Tu su bili i članovi grupe Shakatak, a viđen je i sin Ringa Starra, Zak Starkey koji je uz pomoć impresivne muzičarske ekipe snimio i producirao konceptualni album "Wind In The Willows".




Na posebnom koktelu dodeljivane su nagrade za najbolje video spotove. Ovaj izbor već treći put MIDEM organizuje zajedno sa televizijom Evropa 1.

Veliku nagradu za najbolji spot 1983. dobio je režiser John Landis za "Thriller" Michaela Jacksona. Najbolja produkcija je Bob Giraldijev "Say, Say, Say" sa Paulom McCartneyjem i Michaelom Jacksonom.

Najbolje je odglumio svoj spot David Bowie (a ko drugi?) "China Girl" u režiji Davida Malleta.

Nagradu za najbolji scenario dobio je spot grupe Yes "Owner Of The Lonely Heart", a specijalne pohvale žirija zavredili su Godley & Creme za Herbie Hancockov "Rockit" i Andy Morahan za "New Frontiers" Donalda Fagena.




MIDEM je bio i MIDEM je prošao. Do narednog januara kada će se ponovo skupiti ista bulumenta da trguje sa našim herojima i ljubimcima.

Ovaj kratak događaj na kanskoj Kroazeti, najbolje da završi informacijom da je vaš "mesečnik koji se razlikuje" ROCK i ove godine bio zapažen i mnogo hvaljen od prisutnog belog sveta pa će se i intervjui sa većinom ljudi pomenutih u ovom tekstu naći na stranicama našeg narednog izdanja.

Do tada, zabavljajte se uz njihovu muziku ili ovaj pozdrav koji vam je uputio Paul Young...

Napisao: Dejan Cukić (Rock, 1984.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate