Kornelije Kovač '73: Kako je nastao jedan od najvećih hitova Korni grupe - "Pokloni svoj mi foto"

Siječanj 1973: Među prvom "najezdom" takozvanih starih šlagera, melodija koje su bile popularne prije 30 i više godina, a koje sada u novim aranžmanima doživljavaju ponovno velik uspjeh (a domišljatim autorima i sposobnim aranžerima donose nesumnjivo lijep prihod), posebno mjesto posljednjih mjeseci zauzima melodija "Pokloni svoj mi foto", koju izvodi popularna "Korni grupa".

Ta ploča, na čijoj je drugoj strani melodija "Bez veze", svakog se dana po nekoliko puta čuje na programima naših radio stanica.

Televizija Beograd u svojim ekonomsko-propagandnim blokovima već dugo (uz filmski snimak "kornijevaca") reklamira tu melodiju i zato nije rijedak slučaj da u autobusu, tramvaju ili kod nekog prijatelja čujete kako netko pjevuši tu melodiju što je naprosto ušla u uši i koja je preko noći postala hit koji dominira na svim domaćim top-ljestvicama.

Kako je stvorena ta melodija i da li su "kornijevci" očekivali takav uspjeh? - pitali smo šefa popularnog sastava, kompozitora i aranžera Kornelija Kovača i od njega smo čuli zanimljivu priču:

- Da budem iskren, sve je ispalo manje-više slučajno i nema ni govora o tome da sam očekivao toliki uspjeh. Indirektno, zasluga što je ta melodija ugledala "svjetlost dana" pripada Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, odnosno ne baš njima, ali redakciji koja priprema televizijski zabavni program "Obraz uz obraz".

Kao što gledaoci te emisije vjerojatno znaju, u njoj se često izvode stare skladbe u novim aranžmanima i od mene je zatraženo da jednu takvu melodiju priredim za tu emisiju. U njoj su osim mog sastava sudjelovali još i operna pjevačica Milka Stojanović, Živan Saramandić, Kićo Slabinac i drugi. Ja sam se prihvatio posla i obje melodije što se nalaze na ploči - koja se tako uspješno prodaje - prvi put su izvedene u toj emisiji.

Kompozicija "Bez veze" potpuno je vaša, a za šlager "Pokloni svoj mi foto" vi ste samo aranžer. Tko je njegov skladatelj i gdje ste "iskopali" tu očito staru, ali vrlo simpatičnu, i pjevanu melodiju?

- Tko bolje zagleda ploču, vidjet će da umjesto imena kompozitora stoje tri zvjezdice. Drugim riječima, skladatelj je nepoznat, a melodiju sam, baš pod nazivom "Pokloni svoj mi foto", i to ispisan, nekad davno, nečijim lijepim rukopisom, pronašao u jednom muzičkom svesku koji je moj otac kupio bogtepitaj kada u Subotici na sajmu. U tom svesku nalaze se šlageri popularni otprilike godine 1937.

Inače, o melodiji "Pokloni svoj mi foto" ne znam apsolutno ništa. Nikad je prije nisam čuo, ne znam kako je nekad zvučala, ne znam da li je bila popularna ... Listajući notni svezak, naprosto sam naišao na taj stari šlager, počeo pomalo "sviruckati" tu melodiju i učinilo mi se da u njoj ima nečeg što se može iskoristiti.

Kada ste se odlučili da baš "Foto" izvedete u emisiji "Obraz uz obraz"?

- Kako se dan snimanja približavao brže nego što sam želio, a bio sam prilično zauzet, na brzinu sam odlučio da izvedemo "Pokloni svoj mi foto", bacio sam se na posao, napisao aranžman i eto ...

Znači da je taj veliki hit nastao slučajno i brzo?

- Baš slučajno nije jer sam radio sa željom da to bude dobro, ali toliki uspjeh nisam očekivao. Što se tiče brzine, tu ste u pravu: bio je to jedan dan posla.

Očito vrlo uspješan. Znate li u koliko se primjeraka prodala ta ploča?

- Znam da je do 29. studenoga 1972. bilo prodano više od 60.000 primjeraka, a vjerujem da je do sada već postala i "zlatna".

Jeste li nakon neočekivanog uspjeha saznali nešto više o povijesti melodije?

- Čuo sam, i to neslužbeno da je to stari njemački šlager.

- Što je po vašem mišljenju najviše pridonijelo uspjehu melodije?

- Mislim da je to tekst, riječi pjesme. Tko bi se, danas sjetio da napiše takav tekst? Tko bi uopće za sliku upotrijebio riječ "foto"? Kada bi to netko i pokušao, ispao bi smiješan, ali u toj staroj melodiji to izgleda drukčije, zabavno, i lako ulazi u uho.

Kako objašnjavate sadašnju veliku "eksploataciju" starih šlagera?

- U traganju za uspjehom na tržištu došlo se do zaključka da bi ono što je nekad bilo popularno moglo biti to i sada. Ne znam tko je prvi počeo s obradama starih melodija, ali nakon prvih uspjeha nije bilo razloga da se ne nastavi. I tu je, čini se, glavnu ulogu odigrala televizijska emisija "Obraz uz obraz" jer su u njoj izvedene neke stare kompozicije.

U čemu je tajna uspjeha tih vječnih melodija?

- Njihova je najveća draž jednostavnost, ali to ne znači da su banalne. Ima u njima nečeg što osvaja, privlači, nečeg što je teško danas napraviti a da ne bude surogat tih starih šlagera.

Da li će vaš sastav nastaviti s izvođenjem sličnih starih melodija?

- U novogodišnjoj emisiji "Obraz uz obraz" izveli smo melodiju "Tri palme na otoku sreće" i čini se da će i ona imati uspjeha. Prema tome ...

Na drugoj strani te ploče nalazi se Kovačeva melodija "Tri čovjeka u kavani" koja je posvećena jednom nedjeljnom popodnevu u kavani u kojoj se autor nekada hranio.

Saznali smo da Kovač priprema ploču s melodijom "Ivo Lola" i "Znam za kim zvono zvoni". Naime, Kornelije Kovač bit će autor muzike za film o narodnom heroju Ivi Loli Ribaru i već uveliko radi na tome:

- Tekst za skladbu "Ivo Lola" rađen je na temelju posljednjeg Ivina pisma djevojci Slobodi Trajković, a tekst za drugu melodiju je izmišljeni njen odgovor jer to pismo nikada nije pronađeno - rekao nam je na rastanku taj svestrani muzičar i požurio se na jedan od mnogobrojnih sastanaka.

A za one koji vole muziciranje "kornijevaca" i za one koji bi voljeli da ih "u živo" vide i čuju kako izvode među ostalim i "Poikloni svoj mi foto", recimo i to da će prvi idući koncert ovog sastava - u kojem su uz Kornelija Kovača još i Zlatko Pejaković (vokal), Vladimir Furduj (bubnjevi), Josip Boček (solo gitara) i Bojan Hreljac (bas gitara) - održati polovicom siječnja u Zagrebu.

Tekst: V. Stanković (Plavi vjesnik, 1973.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate