Jugoslovenska konfekcija osvaja Švedsku '68: Čak pola miliona Šveđana nosi odela "made in YU"

Novembar 1968: Švedska moda nije toliko ekspanzivna kao, recimo, francuska ili italijanska, ali je, ipak, veoma cenjena u svetu. Međutim, odeća u Švedskoj nije jevtina. Na primer, jedno konfekcijsko odelo od čiste vune ili terilena košta 450 švedskih kruna (oko 110.000 starih dinara).

Tkanina za bolje odelo staje oko 25.000 starih dinara metar, a za šivenje treba platiti još oko 200 kruna ili oko 50.000 starih dinara. Tu su često i razni porezi koji utiču na cenu.

Zato ni Šveđani, iako imaju visok standard i dobre plate ne mogu tako često da menjaju odela. Verovatno je to najvažniji razlog što je odnedavno jugoslovenska konfekcija naglo prodrla.

Kada je počela invazija konfekcijske odeće iz Jugoslavije, švedske proizvođače tekstila zahvatila je panika. Većina je nastojala da na svaki način dokaže da su proizvodi iz Jugoslavije loši i da se ne mogu meriti sa domaćom konfekcijom.

Ali, kupci se nisu na to osvrtali.

Njih je privukla ne samo znatno niža cena, nego i zaista dobra izrada. Nedavno je poznati švedski stručnjak za konfekciju inženjer Bertil Getberg iz Stokholma rekao novinarima na konferenciji za štampu:

- Konfekcija iz Jugoslavije je zaista odlična.

Preduzeće "Kostimeks" je za sada najpoznatiji uvoznik konfekcijske odeće iz naše zemlje.

- Danas najmanje pola miliona Šveđana nosi odela sašivena u Jugoslaviji - rekao nam je direktor ove firme. - Samo naše preduzeće prodalo je do sada robe u vrednosti od 25 miliona švedskih kruna. Samo u toku ove godine prodaćemo oko 400.000.

- Kako je došlo do saradnje?

- Pre tri-četiri godine za vašu konfekciju se kod nas gotovo i nije znalo. Pored toga, jugoslovenski modeli nisu odgovarali ukusu Šveđana. Zato smo odlučili da u jugoslovenske fabrike sa kojima imamo poslovne odnose pošaljemo naše stručnjake za takozvane švedske modele. Onda je sve pošlo nabolje. Kupci su bili sve zadovoljniji.

Tekst: R. Matović (Ilustrovana, 1968.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate