Riblja čorba, Oliver Mandić, Zdravko Čolić '85: Tri nova LP-ja - presudna za karijere svojih vlasnika

Mart 1985: Tokom ovog meseca tri izdanja će, svakako na svoj način, izazvati posebnu pažnju među muzičkim sladokuscima:

"Istina" Riblje čorbe (PGP RTB), "Možeš me pobediti večeras" Olivera Mandića (Jugoton) i "Ti si mi u krvi" Zdravka Čolića (Kamarad/Diskoton). 

Sve tri ploče su presudne za karijeru svojih vlasnika.

Riblja čorba posle niza potresa u sopstvenim redovima i oko sebe, konsolidovala se i krenula u odlučujuću bitku. 

Bora Đorđević i njegovi kuvari moraće da dokažu da su Vidoje Božinović i Nikola Čuturilo adekvatne zamene Rajku Kojiću i Momčilu Bajagiću, na ploči i na sceni.

To je prvi deo zadatka koju treba da reši. Sa drugim se Đorđević već sreo. A to je vlastito pesničko opredeljenje. 

Đorđević je bez dlake na jeziku kad su u pitanju socijalne i političke teme. Bez uvijanja, jasno i glasno kaže (otpeva) ono što misli, vidi, oseća, a ponešto od toga i nije baš zgodno za publikovanje. 

Između dva kompromisa izabrao je manji, i pošto mu je "Jugoton" hteo da skine četiri pesme, a PGP RTB samo jednu, vratio se u beogradsku diskografsku kuću. 

Na crnoj listi ostala je kompozicija "Snage opozicije". Očigledno da su snage opozicije bile dovoljno jake da u bunker ćutanja pošalju odu o sebi. 

Ovim se ne završava Borina muka. Probleme treba da očekuje i zbog omota ploče. Naime, Jugoslav Vlahović, dizajner, uz Đorđevićev blagoslov odlučio je da simbolično prikaže Čorbinu borbu ukrašavajući omot čuvenom niškom Ćele-kulom u koju su "umetnute" glave članova grupe. 

Nema sumnje, s obzirom na naš mentalitet, da će se neko u Nišu osećati uvređenim i prozvanim da protestuje. Besplatna reklama koja neće doneti miran san.

Sasvim drugo pitanje je da li je sve to uopšte potrebno Ribljoj čorbi?


*****



Šampion Mesama Oliver Mandić već je preživeo dve frke. Optužen za krađu pobedničke pesme "Pitaju me, pitaju", vešto se poigravao i šalio na račun naivnog progonitelja Mileta Radića. Mile je dospeo u novine, a Oliver je dobio svoj do sada najveći hit. 

Uoči samog izdanja albuma "Možeš me pobediti večeras" Mandiću je ipak sinula sijalica da ga narod zna samo u čuvenoj arapskoj svilenoj odori i tamnim naočarima, pa je brže-bolje, ovog puta bez pompe, zamenio već štampan seksi (čitaj pornografski) omot svojom arapskom fotografijom. 

Pametno.

Uz malu pomoć kolega, kompozitora Srđana Miodragovića i Ranka Bobana, Mandić će ovim albumom pokušati da se učvrsti na prvo mesto. To bi bilo sasvim zasluženo. 

No, pitanje je da li će ipak do toga doći, jer je Mandić poznat ne samo po šok-iznenađenjima, nego i po redovnim propuštanjima vozova koji vode na vrh pevačke lestvice. 

Zato se ne treba čuditi što je olako propustio da se pojavi na nedavnom San Remu na koji ga je pozvao menadžer Tota Kutunja. 

To liči na Mandića. On je oduvek bio nepredvidiv. Ako je suditi po naslovu ploče, ovog puta će dozvoliti publici da ga pobedi. (Više informacija o ovoj ploči - ovde)


*****



Posle dugog ćutanja Zdravko Čolić se ponovo oglasio novom pločom. Početni tiraž od dvesta hiljada primeraka odaje da su njegovi saradnici optimisti. 

Može li se album "Ti si mi u krvi" prodati u tom tiražu? 

Mnogo toga je učinjeno i lukavo smišljeno da bi se cilj ostvario. Euforiji novokomponovane narodne muzike pridružuje se i Čolić, odnosno kompozitor Kornelije Kovač. 

Tri pesme - "Ruška", "Ustani, sestro" i "Vala, vreme je" narodne su u pop-obradi. 

U "Ruški" se čak pojavljuje, i to na ploči obelodanjuje, da su korišćene usluge tamburaškog orkestra braće Pavlović! 

Nema sumnje da će široki slušalački sloj prihvatiti ove folk pesmice, ali svi oni koji poštuju Zdravka moraju se upitati: da li je takav kompromis bio potreban pevaču njegovog kalibra?

Tačno je da od sudbine ove ploče zavisi hoće li se Čolić vratiti sa štitom ili na njemu, ali ulagivanje publici mu ne dolikuje. On je pevač koji ume da peva, da se ponaša, animira publiku. 

Krivica i nije njegova nego kompozitora koji su (kao i Marina Tucaković u "Ruški") očigledno Čolića zamenili sa Brenom. 

Međutim, Zdravko je taj čije ime nosi ploča i on jedini bira pesme. Sumnjam da nije imao veću ponudu, ali ovo što je odabrao nije na nivou njegovog renomea. Jedina vredna pesma je "Ti si mi u krvi". 

Da li je ona dovoljna?

Napisao: Rajko Dvizac (Diskoteka TV novosti, 1985.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate