Boško Buha, zamenik komandanta brigade "Bratstvo-jedinstvo": Sinovac slavnog bombaša (1978)

Fruška Gora, avgusta 1978: Boško Buha, zamenik komandanta brigade "Bratstvo-jedinstvo" na Fruškoj Gori, zbog toga što je krupniji od svog slavnog strica, nije u filmu tumačio njegov lik...

Dogodilo se to pre pet godina na Jabuci kod Pljevalja. Među učesnicima proslave nalazio se i Boško Buha, sinovac legendarnog bombaša, koji je poginuo kao sedamnaestogodišnjak na Jabuci 1943. godine. 

Prilikom upoznavanja, pošto je čuo ime i prezime mladića...

...da bi bio siguran u to, ime mu je ponovljeno nekoliko puta - jedan starac kome je herojev lik ostao u živom sećanju, našao se u čudu:

- To je nemoguće. Pa zar naš bombaš Boško Buha nije poginuo?

Opet, kad se Boško Buha upoznaje s vršnjacima, takođe često nastaju nedoumice. Oni mu, jednostavno, kažu da njih ne interesuje naziv škole koju pohađa nego kako se zove njihov poznanik.


Vršnjacima daje primer



Sa devetnaestogodišnjim Boškom Buhom, koji osvaja skromnošću i simpatičnošću, upoznali smo se na Fruškoj gori, u omladinskom naeelju Letenka. 

Ovaj svršeni gimnazista, koji za 12 godina školovanja nije znao za manju ocenu od petice, i budući student prava, zamenik je komandanta brigade "Bratstvo-jedinstvo" na radnoj akciji "Partizanski put 78". 

Ta zbratimljena omladinska brigada, čiji sastav čine devojke i mladići iz Pljevalja, Virovitice i Valjeva, spada među bolje brigade na izgradnji asfaltiranog puta koji ide grebenom jedine vojvođanske planine.

Akcijaš Boško Buha je iz sela Gradine kod Virovitice, odakle je i narodni heroj Boško Buha. S dvogodišnjim partijskim stažom član je Opštinske konferencije Saveza komunista u Virovitici.

Sinovac slavnog bombaša često se prihvata krampa, želi da dobije i drugo udarničko obeležje. Prva udarnička značka dodeljena mu je prošlog leta, na radnoj akciji "Mariovo" u Makedoniji kada mu je uručena i specijalna pohvala štaba akcije, kao najboljem traseru. 

U stvari, žuljeve stiče često, nađe se gde god zatreba, i zbog toga se ne zadržava dugo u brigadnoj kancelariji.

- Mada nije moje da sudim o sopstvenoj ličnosti, kakav bih ja Boško Buha bio kad svojim vršnjacima ne bih služio za primer - kaže ovaj jednostavni mladić.

- Tačnije, mladi od mene očekuju da prednjačim, da budem uzoran u svakom pogledu, što ja i nastojim.


Stariji od strica



Pre nego što je pala prva klapa filma o junaku Bošku Buhi, kad se odabirao dečak koji će tumačiti lik neustrašivog bombaša razmišljalo se i o ideji da to bude on, njegov sinovac. 

Naš sagovornik, zamenik komandanta zbratimljene omladinske brigade, ne žali što ta pomalo i originalna zamisao nije realizovana. 

Bez filmskih pretenzija, s jasno određenim životnim ciljem, srećan je, veli, što ga stvaraoci ovog projekta nisu zaobišli, što su ga pozvali na početak snimanja u Žabljak i što je konačno odužen dug, na velikom i malom ekranu, prema njegovom stricu:

- Ja sam krupniji od strica Boška - objašnjava Boško Buha. - Imam dve godine više nego moj stric 1943, pa sam i ozbiljniji. On je bio živahan, a ja sam miran po prirodi.

Tekst: M. M. (Ilustrovana, 1978.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate