Pretražite Yugopapir

Pismo Milanu Nediću '41: G. Đenerale, Jugoslavija će opet doći, očišćena od društvenog šljama...


Februar 1972: Iz arhive nekadašnjeg predsednika srpske vlade objavljujemo anonimno pismo, čiji je autor nepoznat. Zanimalo bi nas - ko je napisao ovaj tekst...

Pismo upućeno M. Nediću od - građanina...

Beograd, 4.IX 1941. godine

"Gospodinu armijskom Đeneralu predsedniku ministarstva saveta gospodinu Milanu Nediću

Beograd

Gospodine Đenerale,

Vi i vaši drugovi za vreme mira uživali ste u svima blagodetima koje je mogla dati Jugoslavija, radi toga da u datim momentima povedete svoj narod u smrt radi odbrane časti nacije i opšteg blagostanja.

Vi i vaši drugovi niste održali zavet dat kralju i naciji, već ste načinili delimično neku vrstu zabune i na onako bestidan način predali ste oružje, ne boreći se i umesto časno predviđene golgote mi smo dočekali ovu sadašnju sramotu, da se narod još i sada čudi šta mu je velika gospoda spremila.

Naš je narod junačan, a ne kukavica i on se ne može zaplašiti šake Nemaca, a još manje one vojske koju vi osnivate radi "Spasa nacije", a budite jasni i iskreni. Vi i ne mislite, da je nacija u malom čoveku, seljaku, srednjem građaninu, već u krupnoj varoškoj gospodi i gazdama.

Ako nam stvarno ne dođe oslobođenje, a Vi znate odakle može doći, od Nemaca ne, Vi ćete postati grobar nacije, jer Vi sa Vašim organima kao žalosni Srbi učestvujete u masovnim ubistvima sirotinje, pod izgovorom "gonjenja komunista".

Pošavši u rat dve su alternative bile: braniti nacionalizam i kapitalizam, a šta je bilo??

Oni koji su patentirali nacionalizam izgubili se sa bojnog polja, da im se plava krv ne bi prolila, a oni koji su trebali da brane kapitalizam isto tako, tako da je ostala samo sirotinja da brani i jedno i drugo, ali pošto su oficiri bez obzira na vođenje izdali stvar - Jugoslavije je nestalo.

Ona će opet doći, ali ne pomoću Nemaca, a neće ni pomoću pokvarene inteligencije, već stvorene od seljaka i radnika, koji će očistiti posle društveni šljam i ostaviti zdravog čoveka i njegove prave predstavnike. 

Vi ne možete sprečiti ono što mora doći. Mora doći strašna revolucija, jer ona je božiji sud...

Spašavajte dušu gospodine Đenerale i zaštitite sirotinju od gazda i velike gospode, koji su spremili sebi udoban život, a sirotinji nije.

Zar ne vidite, da zima ide i da će sve pomreti, a da će ostati samo gazde i velika gospoda, koji nikad ne mogu biti narod niti uzorne patriote. 

Pođite po njihovim stanovima pa ćete videti zalihe u svima oblicima i u izobilju, a kod sirotinje samo jad i očaj. 

I tu sirotinju sada istrebljuju Vaši ljudi pod maskom komunizma... 

Kad ste već primili vlast, onda zavedite pravdu i red, ne dozvolite da niko nema ogrev i hranu, jer tako ćete dušu sačuvati.

Još jednom, veličina nacije nije u velikoj gospodi i gazdama već u sirotinji.

građanin."

(Prenela: Revija 92, 1972.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate