Vesela sveska, NIŠRO Oslobođenje '79: Najveselija sveska u đačkim torbacima već 26 godina...


Avgust 1979: Sa njom su rasle generacije đaka. Ona je najveselija sveska u đačkim torbacima već 26 godina. Pogađate, riječ je o "Veseloj svesci", koju od maja 1952. godine izdaje NIŠRO "Oslobođenje".

Trenutno najveselija sveska izlazi u tiražu 150 hiljada primjeraka i distribuira se u škole i predškolske ustanove u cijeloj zemlji. Ona stiže i do djece naših iseljenika i radnika privremeno zaposlenih u inostranstvu.

"Vesela sveska" štampa se ćirilicom i latinicom i svojim prilozima znatno utiče na formiranje ličnosti mladog čovjeka, znatno doprinosi formiranju književnog i likovnog ukusa kod čitalaca, podstiče ih na literarne i likovne pokušaje, na njihovo prvo umjetničko sagledavanje stvarnosti.

"Vesela sveska" je i nosilac niza značajnih društvenih priznanja. Između ostalog, ukazom predsjednika Republike Josipa Broza Tita odlikovana je Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima, a Savjet za vaspitanje i zaštitu djece Jugoslavije dodijelio joj je 1967. godine nagradu "Kurir Jovica".

Koncepcija "Vesele sveske" će u školskoj 1979/80. godini, kao i do sada, pratiti nastavne planove i programe, a biće osvježena nizom novih rubrika. O čemu je riječ saznali smo prilikom posjete redakciji ovog lista za najmlađe.

- Nastojaćemo da uvrštenim prilozima "Vesela sveska" postane savremena bajka, najzanimljivija i najkorisnija igračka i, ujedno, orijentir ka pravilnom razmišljanju. Svakodnevnica će u plaštovima fantastike i egzotike naći svoje mjesto na stranicama naše sveske. Dakako, to zahtijeva i literarnu obradu okoline i svega onoga što je nadohvat dječijoj mašti, oku, uhu i ruci. 

U tom smislu planirane su nove rubrike: "Dvije moje najdraže pjesme", "Knjige za tvoju biblioteku", "Sviramo na gitari", "Gradovi heroji", "Pioniri u mjesnoj zajednici", "Igre djece svijeta", "Planine moje domovine", te rubrike međunarodne i međurepubličke saradnje - kaže Jakov Jurišić, odgovorni urednik "Vesele sveske".

U listu će se i ubuduće nalaziti stalne i već afirmisane rubrike "Priče iz NOB-e", "Naučimo novu pjesmu", strip "Priče za djecu", "Najljepše pjesme naših pjesnika", "Ispričajte šta se dogodilo" i "Strane razigrane".

- Kada je u pitanju međunarodna saradnja "Vesela sveska" će otvoriti svoje stranice prevedenim pričama i pjesmama iz cijelog svijeta, posebno iz nesvrstanih zemalja. Iz ovog se može zaključiti da ćemo sarađivati sa školama koje pohađaju djeca naših iseljenika. 

Takođe ćemo objavljivati literarne priloge u prevodu sa slovenačkog, makedonskog, albanskog, turskog, mađarskog, rusinskog, slovačkog, grčkog i drugih jezika naših narodnosti.

Ove školske godine razmijenićemo po jedan broj, odnosno književne priloge, sa časopisom "Švjerščik" - "Cvrčak" iz Varšave, a ubuduće ćemo svake godine razmjenjivati po jedan broj sa listovima za djecu naših naroda i narodnosti drugog jezičkog izraza - rekao nam je zamjenik odgovornog urednika Ivica Vanja Rorić.

Posebna pažnja biće posvećena likovnom osvježenju lista, o čemu smo razgovarali sa likovnim i tehničkim urednikom Zvonimirom Požarom:

- Trenutno su brojni slikari i ilustratori angažovani na likovnom opremanju "Vesele sveske". To su, između ostalih, Ante Martinović, Omer Omerović, Husko Balić, Hamid Lukovac, Danica Rusjan, Abdulah Kozić, Željko Marjanović, Milivoje Unković... Planirali smo da jedan broj "Vesele sveske" ilustruju učenici osnovne škole, a želja nam je da na taj način razvijamo kod djece smisao za ilustraciju - kaže Požar.

Sekretarica redakcije Rada Jokić reče nam da se mali čitaoci često javljaju svojim prilozima, a ove godine biće im pružena mogućnost da učestvuju u starim i novim nagradnim igrama kojih nije mali broj.

List pokreće "Književni karavan", koji će biti kulturni događaj. U karavanu, koji će od 12. marta obići Kakanj, Žepče, Bihać, Doboj, Prijedor, Ljubiju... naći će se tri književnika za djecu i gitarista Ivan Kalcina.

Karavan će obići područne škole čiji đaci do sada nisu imali priliku da prisustvuju nekoj kulturnoj manifestaciji.

Krenula je tradicionalna, osamnaesta po redu nagradne igra "Partizanski kurir". Ove godine biće raspisan i anonimni konkurs za kratku priču sa temama o događajima iz NOB-e i o savremenim događajima.

U ovoj školskoj godini "Vesela sveska" će štampati i "Čitanku". Biće to antologijski izbor iz primjeraka koji su izašli za proteklih 26 godina.

Tekst: J. Kreševljaković (Ven, 1979.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate