Banjalučka grupa Dinar: Udružili se reditelj amater, tonac "Plazme", đak petičar i mamin ljepotan


Septembar 1985: Prva ploča grupe bila je plastična, a naredna će, kažu, biti zlatna ... Iz barake mjesne zajednice ka zvijezdama ... Prvi album zadaće definitivni udarac konvertibilnim, stranim uticajima ... Kako od "Dinara" napraviti kulturno-umjetničko društvo...


*****



"Kad dinar dođe na vlast" naziv je prvog i, za sada, jedinog albuma banjalučke rok-grupe "Dinar". Ovom pločom "Dinar" je - pravo iz barake Mjesne zajednice "Borik 1", u kojoj je redovno nastupao - kročio na jugoslovensku rok-scenu.

Pobjeda na Gitarijadi u Zaječaru, avgusta prošle godine, bila je samo uvod u otključavanje vrata kroz koja se stiže u širu javnost i na značajnije muzičke pozornice.


Ko su momci



Kako se o "Dinaru" još ne zna mnogo, red je predstaviti momke koji čine ovu zanimljivu grupu.

Njihov vođa i pjevač je Edin Tahirović, apsolvent Ekonomskog fakulteta, poznatiji kao Tahir Dinar. O sebi kaže da je najbolji muzički izdanak poznate banjalučke slastičarske loze, a osim muzikom, bavi se glumom i filmom. Za režiju kratkih igranih i dokumentarnih filmova dobio je nekoliko nagrada na amaterskim festivalima. Priznanja za muzička ostvarenja tek mu sleduju.

Zlatko Bašić ili Čaja Nardi, nastavnik muzike, svira gitaru i pomaže Tahiru u pjevanju. Već 15-ak godina je "nezaobilazan u svim banjalučkim rok-zbivanjima". Jedno vrijeme bio je član grupe Marka Brecelja "Marjanov čudni zajec". Radi u tonskom studiju "Plazma". Tvrdi da se, do sada, najviše iskazao kao uzoran suprug i otac maloljetnog Igora.

Gitarista Dragan Todorović je đak-petičar i član inovatorske sekcije srednje metalske škole.

Bubnjar Zoran Milosavac takođe pohađa metalsku školu. Nije đak-petičar, ali je mamin ljepotan.

Kad se govori o "Dinaru", nezaobilazna su još neka imena. To su Zlatko Prpa, koji je bas-gitaru zamijenio mjestom komercijaliste u "Energopetrolu", zatim Boris Relja, svršeni student džez-akademije u Bernu, saradnik "Dinara" na koncertu i ploči.

I još Vojislav Garić i Davorin Reljić, foto-krila novije banjalučke rok-struje, čiji su slajdovi sastavni dio programa "Dinara".


Odlučujući udarac



- "Kad dinar dođe na vlast" je naša plastična ploča. A kad stvarno dođemo na vlast, snimićemo zlatnu ploču koja će biti udar na međunarodni monetarni fond. Radni naslovi novog albuma, a privodimo ga kraju, jesu "Kako je dinar došao na vlast" i "Čija mater crnu vunu prede". To se, opet, svodi na "Budućnost je neizvjesna". Ali, ni to nije sigurno - kaže Čaja Nardi. - Ma kako se, uostalom, ploča zvala, njom ćemo zadati odlučujući udarac konvertibilnim uljezima. Time ćemo ih protjerati sa našeg terena.

- Mi smo utemeljivači ekonomskog romantizma među muzičarima. Neupućenima to zvuči isto kao i kibernetičar svinjogojskog smjera. Zato treba čuti našu pjesmu "Doprinos mog prijatelja Horacija ekonomskoj stabilizaciji" i sve postaje još - zamršenije. Šalu na stranu novi banjalučki folklor je naš krajnji cilj. Dakle, riječ je o povratku izvornim vrijednostima. Na nov, svježiji i potpuniji način - objašnjava Tahir Dinar.

"Dinar" je svoje značajnije nastupe imao na MESAM-u, u Studentskom kulturnom centru u Zagrebu, Ljubljani, Zenici, Bihaću i baraci Mjesne zaiednice "Borik I".

Bez obzira gdje nastupaju, njegovi koncerti nisu samo puko muziciranje. Publici uvijek predstavlja svoj multimedijalni program.

To znači da paralelno sa svirkom, koja je u prvom planu, idu projekcije kratkih filmova, mini-pozorišne predstave, prikazivanje slajdova...

Sve zajedno predstavlja vješto sklopljenu cjelinu vrijednu gledanja i slušanja.


Na krilima ambicija



Dvadeset četvorogodišnji Tahir Dinar, koji stiže da bude i predsjednik Mjesne konferencije SSO Mjesne zajednice Čaire, veli da im je namjera da osnuju kulturno-umjetničko društvo "Dinar".

Praktično, ono već postoji, iako nema stalnih prostorija. Dramska sekcija "Dinara" imaće prvu predstavu narednog proljeća, na "Ekonomijadi", baletska grupa "Dinarice" već se predstavila publici, tu su i planovi književne sekcije, tvorci umjetničkih fotografija...

- Vjerujem da ćemo se i zvanično konstituisati. Dio onog što radimo već je naišlo na dobar prijem publike. Naša kulturno-umjetnička društva u pravilu se baziraju na ovještalim šemama i dio mladih, sa određenim umjetničkim sklonostima, nema u njima šta da traži i radi. Opštinska konferencija SSO Banjaluka do sada je podržavala sva naša nastojanja. Ona nas je i kandidovala za ovogodišnju nagradu "Sedam sekretara SKOJ" dodaje Tahir.


"Dinar" nema para



- I ovo je dio našeg ekonomskog romantizma. U onom klasičnom pravi ekonomisti su nas odavno prešišali raznim "obrovcima". Sve što smo uradili plaćali smo iz svog džepa. Za narednu godinu tražićemo sredstva od SIZ za kulturu. Osim lijepih riječi nama su potrebne i pare. Najveći dio onog što zaradimo ulažemo u sekcije koje ne unovčavaju svoj rad - dopunjuje Čaja Nardi. - Stoga radnicima u kovnici novca želimo mnogo uspjeha u budućem radu. Čitaocima "Vena" (ako ovo bude objavljeno) na duhovnom planu toplo preporučujemo, pred spavanje, lagano udisanje i još lakše izdisanje (to će reći san s mišlju na nas), a na sportskom polju: Borac, Borac! Hoćemo u Prvu ligu!

- Ljudi, stvar uopšte nije jednostavna. "Dinar" je prva banjalučka grupa koja je nešto uspjela da uradi. Od toga šta ćemo dalje učiniti dobrim dijelom zavisi sudbina i drugih banjalučkih rok-grupa. A one nisu bez dobrih, talentovanih muzičara - završava Tahir

Napisao: Boro Marić (Ven, 1985.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate