"Šok šou", naslednik "Top liste nadrealista" '87: Da li je TV Sarajevo ovaj put u "šokovima" preterala?

Rujan 1987: Redakcija muzičko-zabavnog programa TV Sarajevo pripremila je šest novih zabavnih emisija pod nazivom Šok-šou. Emisije priprema ista TV-ekipa koja je snimala i Top-listu nadrealista. Evo što o novom ciklusu kaže Erna Perić urednica Šok-šou programa:

- Grupa mladih novinara i suradnika Radio-programa 202 ponudili su mi zanimljiv scenarij koji sam odmah prihvatila. Mnogi se čude kako uvijek prihvaćam nove, svježe ideje koje tek treba da probiju led. Jednostavno, dosadno mi je ići utabanim stazama, a i TV-gledalištu je potrebno svježine.


Šok-šou je jedna vrst skrivene kamere. Pred skrivene kamere dovodimo poznate ličnosti koje upadaju u niz nezgodnih situacija, a sve to s ciljem da zabavimo gledalište i da usput podsjetimo zvijezde da su i oni obični ljudi.

Bit će vrlo neobičnih situacija i humora, a Šok-šou će biti zabava za sve uzraste. U prvoj emisiji pred skrivenom kamerom naći će se Toma Zdravković, u drugoj Miroslav Ilić, u trećoj Halid Bešlić.

Nakon zvijezda muzičke estrade vjerojatno će doći na red ličnosti iz svijeta glume, sporta - kaže Erna Perić. (Najava u TV programu Studija, A. K.)


Studijev komentar: Šokovi ili psine?



Prizor 1: Narodnjačka novokomponirana zvijezda Šerif Konjević usred snimanja u studiju TV Sarajevo dobiva obavijest da neki kamiondžija istovaruje cigle na njegov novi BMW, vrijedan oko dvije stare milijarde. Pjevač naglavce izlijeće iz studija, ostavlja uključene kamere i ekipu.

Pred TV-zdanjem prizor od kojeg zastaje srce: skupi automobil samo malo viri ispod hrpe cigala!

Konjević već upućuje seriju psovki neopreznom vozaču, podiže ruku i u posljednjem trenutku opaža kameru iza svojih leđa i smijeh TV-ekipe. Podiže jednu ciglu i otkriva da je napravljena od laganog stiropora.



Prizor 2: Nakon detaljnih priprema u garderobi, Neda Ukraden u stilu Lady Di izlazi pred kamere.

Dok se kreće pod svjetlom reflektora, očekuje da se počne vrtjeti playback vrpca s njenim najnovijim pjesmama.

I, umjesto taktova posljednjeg hita, studio ispuniše zvuci Mila majko, eno ga, jaše konja bijeloga... Od zvijezde koja je čvrsto na zemlji, Neda postaje uplašena djevojčica koja ne zna što da uradi...




Prizor 3: Nakon snimanja, Toma Zdravković, još jedna narodnjačka zvijezda, kreće prema središtu Sarajeva.

Zaustavlja ga neka lijepa Beograđanka u skupom automobilu i moli da joj pokaže put do Skenderije. Toma kao kavalir to ne odbija, te u ugodnom ćaskanju stiže s lijepom Beograđankom pred Skenderiju, a ona ga tada nagovara da joj pomogne prodati automobil na licu mjesta za malu lovu.

Toma pristaje, a u tom trenutku prilazi mu strogi milicionar...


*****



Bit će sve jasnije kada se kaže da su to prizori iz serije koja nosi naziv Šok-šou i koja bi trebala krenuti iz TV Sarajevo od sredine rujna. U nekoj verziji one već čuvene Skrivene kamere, sarajevski su autori išli na novo provjeravanje ponašanja čovjeka kada ne zna da ga prati objektiv.

No, o tim prizorima može se postaviti i nekoliko pitanja: ne prelazi ili TV granicu pristojnosti i lijepog ponašanja prema gostima?

Što ako neki od tih šokova uistinu izazove šok?

Čini se da samo malo nedostaje da dobri gegovi postanu psine, jer to što je, recimo, doživio Šerif Konjević najmanje je bezbolna šala!

Dakako, nije teško zaključiti da će upravo zahvaljujući popularnim gostima Šok-šou biti veoma gledan. S druge strane, jasno je i to da će mnogi estradni umjetnici pristati i na takve TV-provokacije samo zbog cijene spektakla i mogućnosti da šou donese nove tiraže ploča, koncerte, gostovanja...

"Šok" serijom TV ponovno pokazuje svoju moć i spremnost da žrtvuje sve i svakoga, ako njeni stvaraoci smatraju da je to dobro za program.

Takvim načinom rada, TV dobiva na živosti, no uz to ide i nedostatak: sve je snimano, dakle, postoji mogućnost procjene autora da gosti u studiju budu više ili manje provocirani.

Evo, već se unaprijed smijem okladiti da će se najprizemniji štosovi vrtjeti oko narodnjaka, a što estradna zvijezda bude većeg ugleda (skupljeg imagea i bliža autorima Šok-šoua) bit će i manje izložena podsmijehu gledališta.

Dakako, volio bih ovaj put izgubiti okladu!

Napisao: Pavle Pavlović, obrada: Yugopapir (Studio, 1987.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate