Tirnanić '81: Zagrebački koncert Idola bio je najmunjevitiji prodor u dosadašnjoj istoriji YU rocka

Mart 1981: Boraveći nekim poslom u Zagrebu bio sam svedok ustoličenja grupe "Idoli" na sam vrh naše tzv. medijske kulture. Radilo se, zbilja, o nesvakidašnjem događaju, o sasvim posebnom rok koncertu: dvorana "Kulušić " predviđena za kojih stotinak posetilaca, ličila je te večeri bukvalno na kutiju šibica jer se na nastup "Idola" uguralo bar hiljadu duša.

Pitanje prestiža, šta li.

No, još važnija od toga jeste činjenica da su publiku sačinjavale najmanje tri rokerske generacije: oni oko četrdesete šizili su u duetu sa pokolenjem koje ima nešto više od petnaest godina.

Eufrorično raspoloženje prenelo se sledećih dana i na stranice štampe, pa se danas, posle hrpe napisa o grupi Šapera, Divljana i drugih, može slobodno zaključiti kako je zagrebački koncert "Idola " bio najkompletniji i najmunjevitiji prodor u celokupnoj dosadašnjoj istoriji domaćeg roka.

Ni "Bijelo dugme" nije na svom početku bilo prihvaćeno tako kompletno, bez zadrške i bez odstupnice. 

Dolazi vreme "Idola".

Oni manje upućeni poverovaće kako su "Idoli" pali s neba. Ni govora.

Događaj u "Kulušiću" samo je prirodni rezultat dugotrajne pripreme. Istoričari grupe već će pomno istražiti njihove muzičke korene i početke, ali je za objašnjenje fenomena "Idola" dovoljno reći kako oni vode direktno preklo od "Dečaka", benda koji nikada nije postojao.

Radilo se o jednoj, ako tako možemo da kažemo, konceptualističkoj akciji sadašnjih članova "Idola" i fotografa Dragana Papića, akciji koja je koristila razne medije, od novina do zidova, da "ispriča" čitavu "istoriju" nepostojeće grupe, i time dokaže kako "imidž" može uspešno funkcionisati sam za sebe, bez "fizičke činjenice" sa imenom "Dečaci".

Ovo je u najvećoj meri opredelilo kasniji put "Idola" i oni su, govoreći opet uslovno, prvi konceptualistički bend našeg roka.

Ova konstatacija upućuje na zaključak da je delovanje "Idola" programirano pre bilo kakvog nastupa i da je "imidž" grupe, određen idejom o funkciji i krajnjim dometima benda, uslovio njene muzičke sadržaje.

Taj se "imidž" zasniva na svesnoj "pomerenosti" od određenih vrednosti sveta u kome živimo, no "Idoli" nisu parodična grupa, već, naprotiv, osobeni sledbenici "kempa", onog načina umetničkog izražavanja koji, posebno u savremenom pozorištu, izvrće na glavu ustaljeni poredak stvari tretirajući sasvim ozbiljno, "iznutra", neke opsesivne, malo kič a više nešto drugo, sfere tzv. "svetskog duha".

Samo se po sebi razume da tako dosledno razvijen koncept omogućava da se u "sadržaj" grupe "Idoli" unesu muzički elementi koji, inače, oličavaju često nepomirljive suprotnosti.

Upravo to je i cilj "Idola": svođenje suprotnosti na zajednički imenitelj, na isto.

Nekoliko primera možda neće ubedljivo potvrditi iznesenu tezu o "Idolima", ali će, u svakom slučaju, pružiti bar ilustraciju o "imidžu" grupe.

Njihovo svesno insistiranje na socrealističkom usmerenju, izraženom u hitu "Maljčiki", savršeno se slaže sa "panslavističkom" zajebancijom koji neki zovu "Sakam (da fukam te)", a ova, opet, sa "numerom" u kojoj "Idoli", pevajući na nemačkom jeziku, izražavaju odnos prema modernom, kalajićevskom "evropskom bolu". 

Ta tri sveta egzistiraju zasebno, ali ih "Idoli" spajaju u jedan jedini, u svet koji treba ozbiljno shvatiti baš zato jer je kič, ali vrlo skupoceni kič čija se vrednost meri mnogim "izgubljenim generacijama".

Napisao: Bogdan Tirnanić, snimio: Vican Vicanović, obrada: Yugopapir (Zdravo, 1981.)






Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate