Slovenačka rock scena '79: Pankrti, Predmestje, Vlado Kreslin, Sončna Pot, Prah, Na lepem prijazni


Decembar 1979: Uprkos sve boljih uslova, još nema dovoljno kvalitetnih grupa • U očekivanju novog studija u Hali Tivoli • Radio-Študent usmjeren uvijek na najmoderniju muziku • Iako je teško donositi zaključke, sudeći po svemu, stvari se okreću nabolje...


*****



Slovenačka zabavno-muzička, prije svega rok-scena, neprestano doživljava oscilacije. Uprkos u posljednje vrijeme sve boljih opštih i tehničkih uslova (radio, TV, diskografske kuće) još nema dovoljno kvalitetnih grupa.

Ni pjevača u klasičnom značenju riječi nema mnogo, ali je zato više pjevačica koje stalno nastupaju i naravno već znamenitih slovenačkih individualista čiji broj prelazi već tuce.

Da prije svega pomenemo dvoje koji su se pojavili nedavno - momka i djevojku koji su stigli gotovo u isto vrijeme i još nemaju dvadeset godina. Prvi je Ljubljančanin Peter Meze, koji je između ostalog već pobijedio na takmičenju za "amatera godine" i na sličnom saveznom takmičenju u Maglaju.

Meze je izrazito liričan pjevač, dobro vlada gitarom i ima sve uslove da postane "pop-kopija" deset godina starijeg kolege Tomaža Pengova.

Drugi svježi glas dolazi iz Metlike u Bijeloj Krajini i, što posebno raduje, pripada djevojci, sedamnaestogodišnjoj Mateji Koležnik, koja čak piše sama svoje pjesme i prati se na dvanaestžičanoj gitari.

Ima snažan glas i uz to odlične pjesme. Čini se da ćemo oba pjevača vidjeti i slušati na predstojećem Subotičkom festivalu, a govori se da bi se mogli pojaviti i na Danima jugoslovenske zabavne muzike u Opatiji iduće godine.


JEDNO DRUGO "JUTRO"



Najstarija grupa koja još djeluje, "Jutro" (da, ti momci su radili i prije sarajevskog "Jutra", embriona "Bijelog dugmeta"!) je napokon završila snimanje svoga prvog albuma koji će biti njihovo prvo diskografsko izdanje nakon dužeg vremena (pored "Tarantele" koja se nalazi na ploči "BOOM ’74" i male ploče na kojoj je obrada Mocartove "Male noćne muzike", te nekoliko samostalnih snimaka gitariste i vođe grupe Zorana Crnkoviča).

Prvi LP su snimili i "Pankrti", vodeća slovenačka pank-grupa, ali još nije jasno kada će se ta ploča pojaviti, jer su iskrsli opet razni problemi, kao što je to već normalno kada su naše pank-ploče u pitanju.

Nekoliko samostalnih izvođača i grupa čeka otvorenje novog studija koji će se nalaziti u Hali Tivoli, a vodiće ga snimatelj Aco Razbornik i tehničar Marjan Podbevšek koji je već poznat jugoslovenskoj publici po saradnji sa "Bijelim dugmetom", Subotičkim festivalom i drugim velikim priredbama.

Nažalost, među tim grupama koje čekaju na snimanje, u tom studiju, nema naše najbolje akustičke grupe "Sedmine" iz Tržiča, koja je, kako se čuje, prestala raditi, jer je došlo do razmirica između pojedinih članova, a uz to je kontrabasist i vođa grupe Karlo Ahačič otišao u JNA.


STARE I NOVE GRUPE



Na drugoj strani, iz JNA se vratilo nekoliko iskusnih muzičara i tako opet djeluje grupa "Predmestje", mada u novoj postavi.

Radi i "Horizont", a dobili smo i novu grupu "Avantura" koja svojom energičnom muzikom dosta obećava. Osnovala su je dva bivša člana "Horizonta" i jedan koji je došao iz nekadašnjeg "Izvira", u kome je svirao gitaru.

Nedvojbeno najinteresantniji član te grupe je pjevač Vlado Kreslin, koji najavljuje skoru samostalnu karijeru.

Među grupama koje redovito nastupaju i snimaju su: vodeće koparska "Prizma", koja je već napravila snimke za svoj prvi LP, i ljubljanski "Prah".

One sviraju dobru komercijalnu muziku, odnosno dobru pop-muziku, kao uostalom i "Prelom", koji je, nažalost, mnogo zaostao u samostalnom razvoju, jer djeluje kao prateća grupa vokalnog zbora "Pepel in kri". 

Među boljima ili bolje poznatim poluprofesionalnim komercijalnim sastavima treba pomenuti još i "Selekciju" iz Kranja koja je zanimljiva još i zato što ima solo pjevačicu i izvodi isključivo disko-muziku, bilo svoju, bilo stranu.

Nažalost, druga slična grupa, "Dvanaesto nastropje", još nema nijednog snimka, iako bi ga momci lako napravili, jer po kvaliteti premašuju mnoge druge grupe.

Među ostalim poznatim i već ustoličenim sastavima nema ništa novo, osim toga da je, kako se govori, konačno prestao rad "September".

Bas-gitarist Jordan-Dani Gančev i kongoist-pjevač Braco Doblekar su se bez prebijenog dinara našli opet u Ljubljani, a prvi već svira u baru hotela "Slon". Možda će to biti dobro jedino radi toga što će džez-rok trio "Sončna pot" ponovo nastaviti rad, jer je materijal za svoj LP već snimio.

Koparski "Boomerang" se skita gore i dolje po Sloveniji i priređuje dobre, ali slabo posjećene koncerte.

Studentsko naselje je kao muzička scena potpuno zamrlo, osim Radio-Študenta, naravno, koji je kao i uvijek usmjeren na najmoderniju muziku, prije svega pank i "novi talas", kao i "slobodni džez".

Ipak, u Hali Tivoli je sve više priredbi,  prosječno svake tri nedjelje po jedan koncert, od kojih je većina vrlo dobro posjećena.

Tako je na posljednjem, na kojem su učestvovali samo domaći izvođači, bilo četiri hiljade posjetilaca.

"Ljubljana je pospana", kako je bio naziv toga koncerta, koga je organizirao Radio-Študent (jer su u Hali Tivoli smatrali da je on "nekomercijalan") je okupila grupu "Na lepem prijazni" koju predvodi pjevač-individualist Andrej Trobentar, potom Janija Kovačiča, "Pankrte", "Buldožere" i goste iz Zagreba "Prljavo kazalište".

Najbolje je "upalio" Jani Kovačič koji je svojim snažnim, visokim i glasnim pjevanjem satirično-socijalno obojenih pjesama pridobio sve posjetioce.

Također je i "Buldožer" u novoj postavi, naime bez Marka Brecelja, prijatno iznenadio i dokazao da je Boris-Borč Bele također dobar vođa, iako potpuno drugojačiji i artikuliraniji od Brecelja.

Ipak, treba sačekati njihove nove diskografske proizvode "Buldožera".


KONCERTI S PRIČOM I PAUZAMA



U isto vrijeme Marko Brecelj ima turneju po Sloveniji, ponajviše po srednjim školama, na kojima nastupa sa pjesnikom Ivom Volaričem-Feom.

Na već pomenutom koncertu se ponajviše očekivalo od Trobentarove grupe "Na lepem prijazni", ali su oni, možda upravo radi toga, najviše razočarali. Šteta!

Također je i "Prljavo kazalište" umjesto eksplozivnog i dinamičnog nastupa sve pokvarilo najavama i pozivima publici da učestvuje sa njima.

Zar pank-grupe to treba da čine riječima?!

Kako su to lijepo pokazali "Pankrti" koji su jedan od rijetkih novovalskih sastava u Ljubljani (ako ne pomenemo "Buldoge", "Ljubljanske pse" i "Ljubljanu ’92") koji zna svirati i ima dosta dinamičan nastup, koji, nažalost, kvari prevelikim pauzama između pojedinih kompozicija.

Ukratko, sudeći po svemu, u Ljubljani i Sloveniji se stvari okreću nabolje.

Još je teško donositi zaključke, ali svakako se možemo nadati da je pospanosti kraj i da će slovenačka rok-scena konačno oživjeti kao što je to i potrebno.

Napisao: Tomaž Domicelj, obrada: Yugopapir (Venov MM, 1979.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate