Sarajevske pop rock grupe '87: Jesenji radovi Bijelog dugmeta, Bolera, Merlina, Tife, Divljih jagoda


Septembar 1987: Ljeto nije samo donijelo mrtvilo u koncertnim već i diskografskim aktivnostima sarajevskih grupa. Pa, šta su za to vrijeme radile sarajevske grupe? Spremale su se za septembar i oktobar. Ili u nekim od sarajevskih studija, ili u nekom malom mjestašcu na Jadranu, vrijedno su pripremali materijale za svoje nove ploče. 

Zato treba očekivati pravu jesenju poplavu novih nosača zvuka.

Možda najviše razloga da zadovoljno trlja ruke ima diskografska kuća "Diskoton", jer su sarajevske grupe koje su tu koncentrisane preko ljeta prodale ukupno milion nosača zvuka!

To su: "Bijelo dugme", " Merlin", "Valentino" (oproštajni koncert 12. septembra u Skenderiji), "Zabranjeno pušenje", "Đino Banana", "Bolero"...

A sada o novim projektima.

Naravno u epicentru pažnje muzičkih zbivanja je "Bijelo dugme".

Goran Bregović ne bi bio on da se nije odlučio na nesvakidašnji potez. Svojom jahtom otisnuo se iz Splita čak preko Atlantskog okeana, pravo za Ameriku.

Trenutno se zna da je već u vodama Sredozemlja a na jahti, pored najsavremenijih uređaja za komuniciranje, se nalazi i cjelokupna oprema za pripremanje novoga albuma "Dugmića"!

Dok bude jedrio preko "velike bare" ujedno će spremiti novi materijal. Naravno, Bregović može biti zadovoljan tiražem poslednjeg albuma "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" s obzirom da je prodan u blizu 850 hiljada nosača zvuka!

U međuvremenu pripremio je izdavanje dvostrukog koncertnog albuma, snimanog "u živo" na njihovoj posljednjoj jugoslovenskoj promocionoj turneji. Album će se na tržištu pojaviti krajem septembra mjeseca. Naravno, na njemu su snimci sa najkvalitetnijih koncerata koje je ova grupa održala na turneji.

O sljedećem "pravom" albumu "Dugmića" nešto više nam je rekao menadžer "Bijelog dugmeta" Radomir Raka Marić:

- Dvostruki koncertni album će se zvati "Mramor, kamen i željezo" i na njemu neće biti nijedna pjesma sa albuma "Pijuni i zapjevaj moja Jugoslavijo". Novi album ćemo izdati kada se Bregović sljedeće godine, u februaru mjesecu, vrati iz Amerike. Znači u proljeće 1988. godine.

"Plavi orkestar" uprkos trzavica u samoj grupi i dalje ostaje zajedno. Naravno i oni piipremaju ploču za kraj godine.

Grupa "Bolero" svoj prvi LP "Na kraju slavlja" sa velikim hitom "Povedi me u zemlju galebova" prodala je u zadovoljavajućih 40 hiljada primjeraka. Šef grupe i autor kompozicija Mišo Bartulica o sljedećem projektu kaže:

- Zašto da recimo ne snimimo neke ruske romanse! Nije isključeno da novi materijal promovišemo svirkom "u živo", u beogradskoj Skadarliji!

I grupa "Merlin" je zadovoljna, jer je LP "Teško meni bez tebe, a još teže sa tobom" prodan do sada u 200 hiljada primjeraka. Vođa sastava Dino Dervišhalilović kaže:

- Uskoro ulazimo u studio da snimamo treći LP. U prodavnicama će se pojaviti početkom novembra mjeseca ove godine.

"Bambinosi" su još 25. avgusta ušli u studio da snime novi LP. Pošto ploču snimaju u potpunoj tajnosti još se ne zna ko će im biti novi vokalni solista!? Ploča će se pojaviti na tržištu u oktobru, ali se još ne zna za koju disko kuću.

I "Maratonci" snimaju u studiju na "Skadarliji", a "Đino banana" tvrdi da će im najveći hit biti pjesma "Mače moje čupavo" na novom albumu "Ne daj me i tuđim ljudima".

Nove albume rade i: "Rulet bugi", "Mona Liza", "Gorki šećer".

"Divlje jagode" su konstantno na putu i relaciji Sarajevo - London. Sead Zele Lipovača, vođa grupe o svemu kaže:

- Dugo smo boravili u Londonu i snimali materijal, koji su ovdašnji stručnjaci ocjenili kao vrlo dobar, što znači da muzika kao što je hevi-metal, a koju mi već nekoliko godina uporno snimamo, nije na izdisaju.

Mnogo kontraverznog se govorilo o njihovom boravku u Londonu. Jedni su tvrdili da su uspjeli, a drugi da su potpuno propali. Gdje je u tome istina?

- Daleko od toga da smo propali. Nije da se hvalim, ali mnoge engleske grupe su tražile da pređem kao gitarista u njihov bend. Opet s druge strane mnogi poznati engleski pjevači ponudili su se da pjevaju na novom albumu "Divljih jagoda". Recimo pjevač grupe "ZZ Top"! No, mi smo se opredijelili za Mladena Vojičića Tifu! Uklopio se u grupu kao da je sa nama od prvog dana.

* Tifu ste oteli od "Vatrenog poljupca"?

- Konačno treba da se razjasni oko pjevača u "Divljim jagodama". Alen Islamović je svojevoljno prešao u "Bijelo dugme". Goran Bregović je želio da mu pjeva Alen i on je otišao. Tonija Jankovića nisam ja otjerao iz grupe. Mi smo u vrlo dobrim odnosima. Možda je i bolje po njega da je sam otišao, jer je bio pun energije, i eto sada se pokazalo da je postigao solidan uspjeh sa svojom novom samostalnom LP pločom, a naročito velikim hitom "Đulizaro". 

Tifa se jeste dobro uklopio u "Vatreni poljubac" sa Milićem Vukašinovićem, međutim, sam je izrazio želju da pjeva sa nama. Znam da je promijenio dosta grupa, znam da mnogi tvrde da je nestabilna ličnost, ali u "Jagodama", u dosadašnjem radu sa njim nisam to primijetio.

* Sam Mladen Vojičić Tifa kaže:

- Tačno je da sam se, od kad sam postao pjevač "Divljih jagoda", dosta izmjenio. Svoj mir sam stekao samo radom i radom, i kao da sam se u ovoj grupi preporodio. Mislim da ću još dugo pjevati u ovom sastavu.

Na kraju, ponovo Sead Lipovača:

- Nije mi jasno kako naše diskografske kuće nemaju sluha za jedan ovako ozbiljni projekt, jer do sada nijedna od njih nije pokazala interesovanje za materijal. Ako tako bude ploča će biti izdana samo u Engleskoj i tamo će se prodavati! 

Napisao: Aleksandar Tomašević, obrada: Yugopapir (Ven, septembar 1987.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate