Najprodavanije gramofonske ploče u '76: Čiji su tiraži oduševili i razočarali urednike YU disko kuća?


Januar 1977: Interesovalo nas je kakva je 1976. bila kao disko godina.

Šta je donosilo radost, a šta tugu našim najvećim diskografskim kućama?

Odgovore daju najpozvaniji: ljudi koji su direktno učestvovali u kreiranju zvuka koji nam je preko ploča nuđen tokom prošle godine.


Ranko Antonić, urednik licencnog programa PGP Suzy



- Moj odgovor je vrlo kratak. Najveći licencni uspesi i najveći licencni neuspesi (sudeći po tiražima) disko kuće Suzy u poslednje vreme vezani su za isto ime - Bob Dylan! Njegove ploče tokom 1976. godine svojim tiražima stalno su zbunjivale: i prijatno i vrlo neprijatno.

Zato -  Dylan je umetnik koji nas je istovremeno i veselio i rastuživao. I to je osobina izuzetnih ličnosti u show businessu.




Vaja Milošević, direktor PGP Diskoton



- Kada je "Diskoton" u pitanju bićemo primorani da pravimo izuzetak u anketi među urednicima licencnih izdanja u diskografskim kućama. Naime, ta funkcija u "Diskotonu" trenutno ne postoji, tako da sam razgovor morao obaviti sa direktorom ove kuće Vajom Miloševićem.

Pitanje je isto: najveći licencni uspjeh i promašaj.

- Kada se govori o uspjesima i promašajima, potrebno je napomenuti, da tokom 1976. godine "Diskoton" nije na tržište uputio veliki broj licencnih izdanja, ali zato da je svaka od ovih ploča imala nesumnjiv kvalitet, tako da jedino možemo govoriti o komercijalnom (ne) uspjehu.

Ploča rock-muzike za koju slobodno mogu reći da je veliko osvježenje, u izvođenju sastava Babe Ruth, bila je, ujedno, i naš najveći neuspjeh. Uzrok se, sigurno, nalazi u anonimnosti ovog sastava.




Najveći uspjeh je ostvarenje velikana soul-muzike, sastava Temptations sa nazivom "Masterpiece", koja je podjednako dobro primljena i kod diskofila, kao i kod muzičkih kritičara.


Svetolik Jakovljević, urednik licencnog programa PGP RTB



- Prijatno iznenađenje koje nismo očekivali u tom stepenu donela nam je grupa ABBA čiji su tiraži u LP pločama dostigli tri puta veći tiraž od standardno dobrih tiraža poznatih rock grupa.

Čini nam se da je i do nas dopro svetski bum ABBA grupe, jer album "Greatest Hits" u svetu je prodat u skoro 5 miliona primeraka a kod nas očekujemo da se pozlati.




Singl ploča "Fernando" dostigla je 6 miliona komada od čega u Jugoslaviji oko 70.000, a "Mamma Mia" na međunarodnom tržištu oko 3,5 miliona, kod nas 45.000 primeraka.

Postoje i tužniji aspekti našeg posla, pogotovo ako se nešto očekuje, kao na primer, vrlo slab tiraž Gina Vanellija (ni hiljadu albuma). To je žalostan podatak ako se ima u vidu da je on zvezda kompanije A&M i pravi superstar na zapadnoj američkoj obali.

On i njegov brat Joe dali su jednu visoko profesionalnu i individualno obojenu muziku. Ali...


Dušan Velkaverh, RTV Ljubljana TOZD Produkcija kaset in plošč



- Možemo slobodno reći da smo uspeli da svestranom repertoarskom politikom postignemo relativno uspešan plasman među ljubiteljima muzike. Vodeći takvu politiku, za koju ćemo se zalagati u buduće, sigurno se pojavljuju i iznimno uspešna izdanja, kao što je to u fudbalu rečeno "igraj, svoju igru, a gol će doći kao rezultat te igre".

Zato želimo naglasiti da su za uspešnu 1976. godinu pored članova našeg kolektiva zaslužni svi umetnici koji sarađuju sa nama i snimaju naša izdanja, od ozbiljne muzike do džeza, zabavne, rock i narodne muzike.

Ako ipak treba izdvojiti neka izdanja, drago nam je da se u 1976. godini grupa Smak sa kojom radimo tako reći od prvih početaka, afirmisala kao jedna od vodećih rock grupa u zemlji, a kulminacija je uspeh LP ploče "R. M. Točak".

Svakako smo ponosni na veliki uspeh kod kritike i publike albuma Arsena Dedića "Otisak autora", a slovenačka grupa "Pepel in kri" potvrdila je da muzika ne treba da zna za jezičke granice.

Pored ovih već afirmisanih izvođača, smatramo za naš zadatak dalji rad i eksperimentisanje sa mladim muzičarima i grupama koje se tek bore za izlazak na scenu.

Uverili smo se da širokim pristupom i svestranim zalaganjem i obostranim razumevanjem uspeh ne može izostati. Upravo s time u mislima započinjemo Novu 1977. godinu.

(Džuboks, 1977.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate