3. septembar 1987: Top 17 najzanimljivijih vesti i događanja na domaćoj i stranoj pop rock sceni

Da, vratio se Michael Jackson! Njegov prvi hit harači top-listama, a uskoro slijedi prava invazija, jer album se očekuje svaki dan. Videospotovi pripremljeni su za sasvim različite pjesme, tako da je opće uvjerenje kako od Michaela iduće godine nitko neće imati mira. 

Istodobno ubire astronomske svote za spot Pepsi-Cole, koji se također čuva u bunkeru. Najluđe su od svega klauzule ugovora, u kojima Jacko traži da nikada ne pije spomenuto piće!

Slike s maskom na licu i "šetnjom" u kolicima, te spavanjem s aparatom za disanje na čisti kisik - već su obišle svijet. Jacko namjerava živjeti dugo, predložio je brak Liz Taylor, te vrti cijele dane i noći njene filmove u jednoj od pedeset i četiri sobe svoje vile na Malibuu.

Za to vrijeme, njegova sestrica Janet ima svoje hitove, hit s Herbom Alpertom (polovicom diskografske kuće A & M), izravnala je kosu i prodaje milijune ploča. 

Znate li da je "klan Jackson" prodao ploča koliko i slavni The Beatlesi? Uostalom, Michael ima sva autorska prava njihove nekadašnje kuće Apple.


Kraljica popa u punom zamahu



Ljeto je, pa evo još malo tračeva! Madonna je izazvala pravu histeriju u Velikoj Britaniji. Dok ovo budete čitali, bit ću na njenom bečkom koncertu, dakako - ako ga ne otkaže, kao što ga je iznenada i zakazala. 

Britanska publika i mediji poludjeli su za Merlinkom osamdesetih, najvećom američkom zvijezdom poslije slavne Monroe. Prodala je dvadeset i osam milijuna albuma, te trideset pet milijuna singlica u samo nekoliko godina, a nastavi li istim tempom, Beatlesi će biti daleko iza nje. 

Britanski tabloidi posvećuju joj više pažnje nego Lady Di na odmoru u Španjolskoj, čak su joj dopustili neke poteze na koje ima pravo samo Kraljica. 

Madonna kaže: "Volim tanke, nježne i sofisticirane šesnaestogodišnjake!" Njena supruga Seana Penna nitko nije pitao za mišljenje. Život doista nije perivoj...


Bronski Beat u Domu sportova



U petak, 11. rujna počinje nova sezona zagrebačkih inozemnih gostovanja. Posjetit će nas britanska pop-grupa Bronski Beat. Sjećate se njihova briljantnog početka u društvu pjevača Jimmyja Sommervillea koji je kasnije osnovao sastav Communards. 

Ostatak prvobitne postave nastavio je rad i imao nekoliko hitova, od kojih je najveći bio posljednji - Hit That Perfect Beat.




Bronski Beat izvode pop-glazbu namijenjenu plesnjacima i plesnom provodu, pa tako nema dvojbe da će njihov nastup u zagrebačkom Domu sportova i dva dana kasnije u ljubljanskom Tivoliju - privući mnoštvo zainteresiranih. 

YU-GO Promotions u suradnji s dvoranom Tivoli najavljuje i druge koncerte, ali o njima kad bude vrijeme. Istodobno, otkazan je koncert sastava The Blow Monkeys, jer je Dr. Robert u privatnoj krizi.


Pozdrav iz Londona



Jedan od najdojmljivijih glasova današnjice pripada Noni Hendryx koja je nedavno objavila album Female Trouble i sjajnu singlicu, posebno maksi-singlicu Why Should I Cry u produkciji Jam-Lewis. 

Preko našeg londonskog suradnika Branislava Rašića poslala nam je pozdrave, pa s posebnim veseljem upozoravamo na njene nove pjesme koje smo već recenzirali.




Domaći U2



Gloria Pro Amicitia jest debi-album zagrebačke grupe Getto, objavljen uz pomoć gostiju - Massima Savića, Zoka Cvetkovića, te klavijaturista Tomislava Budaka i ko-producenta i snimatelja Hrvoja Hegedušića. Sve sličnosti s grupom U2 već su primijećene i prije, a o deset objavljenih pjesama bit će još riječi.




Nova Azra?



Džoni Štulić i pridruženi mu kompanjoni ponovno su u Zagrebu. Nakon nekoliko godina izbivanja ponudit će nov diskografski pokušaj i tako ispitati svoju kreativnost i popularnost. (Čuju se i glasine da muzička budućnost lidera Azre zavisi i od njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja... )


Uz malu pomoć Georgea Michaela...



Pepsi & Shirlie - djevojke koje su pjevale s grupom Wham! danas su zvijezde zahvaljujući hitu Goodbye Stranger, običnoj diskoidnoj poskočici. Čak su i vizuelno za svačiji ukus (jedna je crna a druga bijela), te obje uživaju poskakivati u laganim haljinicama. 

Najveći je štos upravo u tim suknjicama koje se za tridesetak funti prodaju kao njihova kreacija. Gvožđe se uistinu kuje dok je vruće!




Njegov glas već prepoznajete na radiju...



On je bivši boksački šampion, rođen u New Yorku. Otac mu je svećenik, majka pjevačica gospela, a on je od svega pobjegao u vojsku i u Njemačkoj počeo svirati bas. If You Let Me Stay, a potom Wishing Well - pjesme su kojima duguje slavu. 

Debi-album očekuje se u svijetu za nekoliko dana, a svoje uzore mladić, koji se zove Terence Trent D'Arby, vidi u Princeu, Michaelu Jacksonu i Jamesu Brownu.




Nova UK pop senzacija



Curiosity Killed The Cat ima pjevača Bena s kapicom okrenutom naopačke.

Debi-album skinuo je sve najveće s prvog mjesta britanske top-liste i - kao što smo već napisali u recenziji ploče - riječ je o popu perfekcionističke realizacije. 

Njihova pojava dovoljna je za euforiju, pa nije čudno što ih pozivaju u sve moguće šou-programe.

U novoj BBC-evoj emisiji Roxy već su nastupali nekoliko puta, a u posljednjem hitu Misfit pažljiviji gledaoci video-spota primijetit će Andyja Warhola.


Swans u Ljubljani



Alternativna grupa Swans nastupit će 4. rujna u Ljubljani. Bit će to jedini jugoslavenski nastup u organizaciji ŠKUC-R.O.P. O.T-a. Njihov posljednji video-spot upozorava da na koncert treba doći spreman - psihički i fizički odmoran i pripremljen na koncentrirano slušanje.


Kreće evropski MTV




Još malo i počet će emitiranje evropske ispostave čuvene Music Television, stacionirane u Londonu. To će ujedno biti krah svih Super, Sky, i sličnih stanica, jer MTV ima najveću tradiciju i, za razliku od evropskog, vjerojatno će mnogo agilnijim američkim načinom stvaranja programa preoteti gledaoce ostalim kanalima. 

Ta medijska agresivnost,često je oštro napadana, ali neophodna je u programima koji se emitiraju u tako velikim količinama. U svakom slučaju, bit će to zanimljiva satelitska borba.




Već šestu godinu čekamo debi-album Psihomodo popa...



Koliko dugo već nema novih domaćih rock-albuma? Gotovo da se i ne sjećam kad je objavljena neka nova rock-ploča.

No, ovoga mjeseca najavljene su nove, primjerice ploča Parnog valjka, povratak Štulićeve Azre, debi-album opatijske grupe Cacadou Look, obnovljena je grupa U škripcu... 

S velikim nestrpljenjem očekuje se i kompilacijska ploča sastava riječke scene, tako da će recenzentskog posla ipak biti. 

Činjenica je da sve više ploča treba označavati kao pop, što u nas više nalikuje zabavnjacima nego pop-glazbi kakva je u svjetskoj produkciji uobičajena.

Evo i jednog trača: priča se da će zagrebački rock-sastav Psihomodo pop dobiti pravo na ploču.

Pa, zašto da već šestu godinu zaredom ne povjerujemo u tu veselu i tradicionalno neistinitu vijest?


Šesta godina - talična i za Novosađanke...



Posle šest godina postojanja i samo jednog snimljenog singla, ženska grupa Boye iz Novog Sada dobila je priliku da za PGP RTB snimi prvi album.

Promocija se očekuje na predstojećem MESAM-u.




Spremite se da vas šarmiraju...



Moda ili nešto drugo, tek u Beogradu je osnovana još jedna ženska pop grupa.

Zovu se "Šarmerke", a članice su Deana, Sandra i Ivana.

Već su snimile dve numere za PGP RTB, koje treba da se nađu na novoj koktel LP-ploči, sa još četiri mlade domaće grupe.

Same pišu, komponuju, pevaju, a njihova pesmica "Ljubavni brod" već je bila na demo-top listi "Ventilatora", kao i u programima Studija B, I i II programa Radio-Beograda. 

Pošto veruju u svoj "Ljubavni brod", slikale su se pored broda koji će, nadaju se, da ih odvede i na MESAM, za koji su pripremile dve nove pesme.



Reggae jesen u Jugi



Prema neprovjerenim, dakle - nesigurnim pokazateljima, moglo bi se zaključiti da će ova jesen biti najjača sezona reggae-gostovanja u nas. Prisjetimo se - u Jugoslaviju su svratili Burning Spear, Mad Professor i njegova ekipa, Misty In Roots i Black Roots. To je ujedno i sve što nam je pristiglo, tako da bi jesenski reggae-paket mogao biti uspješniji od dosadašnjeg manje-više slučajnog predstavljanja reggae-glazbe u nas. 

Spominju se imena briljantne grupe Third World, te Marleyevih Wailersa. Ako se predviđanja obistine, bit će to sjajna prilika da se u živo upoznamo s dijelom reggae-scene, iako smo još daleko od njihovih zvijezda, primjerice Maxie Priesta, Inija Kamozea ili Slyja i Robbieja. 

Spomenuti Mad Professor nedavno je objavio komplet svih šest dub-ploča, dakle kompletnu diskografiju. Mišljenja da je on u reggaeu ono što su rokeri u acid-rock pravcu - nisu daleko od istine. Razgovor s njim i potom njegov nezaboravni koncert na ljubljanskim Križankama uvjerili su me u ispravnost te tvrdnje.


Bajaga osvaja SSSR



Bajaga i Instruktori počeli su svoju sovjetsku turneju u dvorani koja nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Potkraj ovoga mjeseca održat će završnu seriju koncerata koji su sve posjećeniji.

No, značajnije je to kako je krajnje vrijeme da odbacimo predodžbu o sovjetskoj estradi, a rokeri bi u tome mogli odigrati važnu ulogu...

Velika turneja Bajage i Instruktora po SSSR-u važan je događaj ne samo za popularnu beogradsku grupu nego i za mnoge druge jugoslavenske glazbenike koji žele raditi i zaraditi u toj velikoj zemlji.

Bajagina turneja trebala bi biti velik test; mogla bi pokazati možemo li izvoziti našu rock-glazbu ili ne. 

Otvaranje SSSR-a, dolasci poznatih pjevača i grupa, kao i sve bolja informiranost tamošnje omladine o svjetskim glazbenim trendovima doveli su do toga da se i mi Jugoslaveni okušamo u tome možemo li kvalitetom pratiti ono što Zapad nudi Sovjetima... OPŠIRNIJE


Pogled na top listu albuma "preko bare"...



... gde je i dalje najtraženija bivša mlada manekenka, koja je svojim drugim
albumom potvrdila status pevačke superzvezde - Whitney Houston!



Tekst: Aleksandar Kostadinov (Studio), Slobodanka Veselinović (RTV revija), Yugopapir

Foto: Discogs



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate