3. septembar 1967: Top 13 najtraženijih domaćih singlica / Švedska: ABBA Frida postaje TV zvezda

3. septembar 1967: Nakon skoro decenijskog bavljenja muzikom i očaravanja lokalne švedske publike svojim nastupima i specifičnom bojom glasa, mlada pevačica Anni-Frid Lyngstad prijavila se i pobedila na takmičenju "Nova lica" u organizaciji skandinavskog ogranka EMI records. 

Na veliko iznenađenje pobednice, iste večeri Anni-Frid je "isporučena" pred kamere najpopularnije emisije na švedskoj TV "Hylands Hörna", gde je, vidno uzbuđena i pod jakom tremom, otpevala pesmu "En ledig dag" ("Slobodan dan", jazzy obrada italijanskog šlagera "Week-end in Portofino")... I - zvezda je bila rođena!

Već sutradan, disko-kuće su se međusobno "tukle" za njen potpis na ugovoru za snimanje ploča, ali je buduća pevačica grupe ABBA ostala verna EMI-ju, čiji je producent Olle Bergman posle izjavio: 

"Smatrali smo da ima sve kvalitete koji su potrebni da jednog dana postane istinska zvezda!"

Evo kako je izgledao taj legendarni prvi nastup na TV-u...




   ... Za to vreme, u Jugoslaviji, ovo su bile najpopularnije pesme koje su se vrtele u emisiji Radio Zagreba "Po vašem izboru", urednika Frana Potočnjaka ...  


13  MARIJANA - Milan Bačić
Stara Paljetkova melodija u novom ruhu i interpretaciji Milana Bačića. "Evergreen" koji se uvijek rado i sluša.




12   OH, JEEE - "Roboti"
Ova melodija zahvaljuje dobar plasman više popularnosti "Robota" nego kvaliteti izvedbe i snimke.



11   ČEMU ISTINA - Zdenka Vučković
Jedina melodija s ovogodišnjeg "Zagreba" na rang-listi. Iako je festival već davno prošao pitanje je uvijek aktuelno.



10   NAJLJEPŠA KUĆA - "Delfini"
Ponovo jedan "hit" u domaćoj izvedbi - sa zakašnjenjem. Ipak i "Delfini", kao svojevremeno i "Cincosi" bilježe s "Najekskluzivnijom rezidencijom na prodaju" zapažen uspjeh na tržištu.



9   SVET JE SVET - Đorđe Marjanović
Rješenje enigme koju je postavio prevodilac naslova glasi: pod naslovom "Svet je svet" krije se popularna melodija "Kamenje". Iako je od Sanrema proteklo dosta vremena "Kamenje" dobro prolazi.



8   NE, NEĆU PLAKATI - Ivica Šerfezi
Šerfezi ostaje vjeran onom tipu melodija koje su mu već nekoliko puta donijele "zlato". Sudeći po interesu diskofila i ovoj je ploči osigran isti trofej.



7   ĐELEM, ĐELEM - Olivera Vučo
U filmu "Skupljači perja" Olivera Vučo nije zapažena samo zahvaljujući glumačkoj kreaciji već i interpretaciji ciganskih pjesama.



6   LOOKING FOR ME - "Kameleoni"
"Kameleoni" su, bez sumnje, jedan od naših najkvalitetnijih VIS-ova. Vjerujemo da će to napokon shvatiti i producenti i da ćemo mlade Koprane češće susretati na gramofonskim pločama



5   PIJEM - Miki Jevremović
"Pjesma ljeta" aktualna je i u zoru rane jeseni. Uostalom, vrijeme je berbe.



4   KAD BI SVI LJUDI NA SVIJETU - Arsen Dedić
Još jedna "uvozna" melodija na našoj rang-listi. Kad bi uvoznici poznavali ukus naših potrošača poput Arsena Dedića...



3   PISMO ĆALI - Vice Vukov
Zdenko Runjić nema razloga da ne bude zadovoljan. Nakon pobjede na "Melodijama Jadrana 67" njegova kompozicija "Pismo ćali" bilježi zapažene uspjehe i u prodavaonicama gramofonskih ploča.



2   OSMIJEH - Drago Mlinarec i "Grupa 220"
"Osmijeh" je prilično dugo morao čekati da mu se osmjehne sreća pa da se nađe na ploči. Vrijeme čekanja nije međutim imalo loših posljedica.



1   LUDA MLADOST - "Dubrovački trubaduri"
Prvi festivalski nastup - prvi veliki uspjeh. Lider ansambla, kompozitor Djelo Jusić osvojio je na vrućem splitskom terenu najveći broj nagrada. 





Foto: Discogs (Plavi vjesnik, 1967.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate