Zašto mariborskoj Večeri i zagrebačkom Danasu smeta rudar na novoj novčanici od 20.000 dinara?

Avgust 1987: Rudarima odzvonilo? Mariborska "Večer" ne osporava neophodnost izdavanja novčanice od 20.000 dinara, ali smatra da je likovno rešenje "anahronističko, socrealističko i neosmišljeno".

"Svaka čast rudarima, ali količine iskopanog uglja na kraju dvadesetog veka, po svoj prilici ne mogu više predstavljati simbol napretka zemlje, niti bi rudar trebalo da predstavlja uzvišeni simbol savremene jugoslovenske radničke klase. 

Međutim, ukoliko je autoru, prema severnokorejskim uzorima, za jugoslovensku novčanicu od svih mogućnosti, najpodesnije idealizovano lice kopača, onda, i u tome ima neke simbolike."  


*****



Tanjug je ovih dana upoznao javnost sa izgledom novčanice od 20.000 dinara koja se u opticaj pušta od 1. septembra. 

Novinar lista "Danas" ovako je prokomentarisao njen izgled:

"Na prednjoj strani ponovo lik sretnog rudara (u drugoj polovici 1987)! 

Treba li tome dodati neki komentar? Da, rudar je neidentificiran! Tema je u javnosti već na drugome mjestu, odmah iza novih cijena kruha. 

Očito da su tu novčanicu autori obezvrijedili više nego inflacija. 

Jer, Alija Sirotanović je bio izdvojeni subjekt u službi identiteta vremena i prostora, a njegov je blizanac jednostavno "frajer iz rudnika" koji nema veze sa vremenom i prostorom. 

Na poleđini je pokazan kotač zamašnjak (doba parnog stroja), a transparentni lik još je "tajna" jer banknota još nije u opticaju. 

Najšira je i zato najbolja definicija dizajna: dizajn je način mišljenja!"

("Dnevnik" Ilustrovane, 1987.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate