Pretražite Yugopapir

Milan M. Lango: Top 10 najljubaznijih i najneljubaznijih slavnih ličnosti u Jugoslaviji 1975. godine




Sledi rezultat ankete "TV zabavnika" u kojoj su učestvovаli novinаri: "TV novosti" - Zoricа Pаšić, Minа Selimbegović, Drаgutin Milаnović i Vlаdаn Arsenijević, "Politike Ekspres" - Drаgаn Gаjer, "Nedeljnih novosti" - Milаn Mitić, "Večernjih novosti" - Dimitrije Pekić, Rаdmilа Stаnković, Milа Kodemo, Dušаn Stаnković i Milаn Lаngo, "Arene" - Uroš Šoškić i Drаgаn Živаnov, revije "Studio" - Marjаn Drаgаnić, "Večernjeg lista" - Mаrio Krivić, revije "Ekran" - Novka Pejovskа i Slobodаn Petrović i "RTV revije" - Višnja Mаrjаnović i Zorаn Predić. 

Najljubaznijem sagovorniku dodeljuje se Zlatna narandža, a najneljubaznijem saradniku u 1975, za nekorektan i neljubazan odnos prema štampi - Zlatni limun. Evo izabranika novinara:


Zlatna narandža



10) Marko Marković

9) Đelo Jusić

8) Vlado Štefančić

7) Mira Trailović

6) Živka Matić

5) Mira Banjac

4) Dušan Mitević

3) Aleksandar Đorđević

2) Meša Selimović

1) Bata Živojinović


Zlatni limun



10) ---

9) Miodrag Petrović Čkalja

8) Josipa Lisac

7) Ditka Haberl

6) Žika Pavlović

5) Petar Banićević

4) Dragan Nikitović

3) Veljo Ličinoski

2) Vasilije Popović

1) Danilo Bata Stojković 



Danilo Stojković je sakupio ubedljivo najviše glasova jer je svojom tradicionalno netrpeljivom odnosu prema novinarima dodao i fizički obračun sa jednim našim kolegom.

I narandža je otišla u prave ruke: Iako jedan od najtraženijih i najzaposlenijih glumaca, Bata Živojinović uvek nađe vremena kada ga novinari zamole. On je uvek tačan i pouzdan - rekao je jedan naš kolega glasajući za njega.

Novinari čestitaju i jednom i drugom.

Napisao: Milan Milićević Lango, obrada: Yugopapir (TV zabavnik, decembar 1975.)


*****



Pre nego što je postao urednik popularne rubrike "Klub poznatih" u Večernjim novostima, Milan Milićević - Lango je bio "devojka za sve". Sarađivao je u svim rubrikama sve dok jednog dana nije napravio nešto slično današnjoj rubrici i odneo je Slobodanu Glumcu, svom uredniku.

Ovaj mu je, međutim, rekao da Večernje novosti još nisu sazrele za jednu takvu rubriku ...


Poziv glavnog urednika



Posle ovog razgovora, Lango je otišao na odsluženje vojnog roka. Po odsluženju, kada se ponovo javio na svoje radno mesto, zatekao je poziv glavnog urednika da mu se javi radi pokretanja rubrike koju je ponudio pre odlaska u Armiju.

Istog dana, Lango je na brzinu napravio "Klub poznatih" i 1968. godine, ona je krenula "punom parom" u svet.

Otada, retko koja ličnost iz javnog života nije bila bar jednom "gost" u rubrici.

Najčešće među njima spominjani su Miljan Miljanić, Bata Živojinović, Olivera Katarina, Ljuba Tadić, Đorđe Marjanović ...


Nepoželjna balerina



Međutim, ima ličnosti kojima je bila uskraćivana "čast" da se pomenu u "Klubu poznatih". Poslednja takva nepoželjna ličnost bila je Jovanka Bjegojević, beogradska balerina, koja je ovaj klub bezrazložno vređala u raznim listovima.

Za nju Lango kaže da je jedna od retkih žena koja sve ljude može da pretvori u svoje neprijatelje.

- Kako Lango nabavlja izjave?

- Mnogi se varaju ako misle da to sve ja radim - kaže on. - U Večernjim novostima postoje tri stalna novinara kojima je jedini zadatak da skupljaju izjave za "Klub poznatih". 

Zatim, u samom Beogradu postoje nekoliko honorarnih saradnika zaduženih za skupljanje izjava, a to rade i svi naši dopisnici u većim gradovima.

Međutim, mnoge poznate ličnosti nam se i same jave kad žele nešto da kažu.


Njegova "luda glava"



M. M. Lango se, pored novinarstva, bavi i pisanjem scenarija za filmove. Napisao je nekoliko kao: "Zvižduk u osam" , "Ubistvo na podmukao i svirep način", "Luda glava" ...

Supruga ovog vrsnog novinara je TV spikerka Dunja Lango koja je u "Ludoj glavi" igrala glavnu žensku ulogu.

Bračni par Lango ima dvoje dece, sina i kćerku, Istoka i Srnu ...

Tekst: Vican Vicanović, obrada: Yugopapir (Karavan, februar 1972.)





Podržite Yugopapir: FB TW Donate