Top 10 domaćih filmova koje ćemo gledati ove 1957. godine: Među njima je i naš prvi film u koloru

Januar 1957: Prošla godina bila je veoma značajna za našu mladu "sedmu umetnost". Pre svega, neki filmovi prikazani na Pulskom festivalu, povratili su nam veru u domaći film i domaće snage.

Da li će nam i ova godina doneti tako uspeo film kao što je "Ne okreći se, sine" suviše je rano govoriti. 

To ćemo moći učiniti tek tamo, poslednjih julskih dana, kada budu ugašene vatre u Pulskoj areni. A do tada - nadajmo se...

Jedino se o drugoj jednoj stvari može već sada govoriti sa sigurnošću - o broju filmova koji će biti proizvedeni u ovoj godini.

Taj broj nas može ohrabriti. Naša preduzeća snimiće iduće godine što igranih što dokumentarnih preko 200 filmova.

Ovo su, jasno, planovi, a koliko će biti ispunjeni - videćemo.

Svaka od naših "filmskih kuća" već ima gotove planove, mnogi od filmova već se snimaju.

Najstarije beogradsko preduzeće "Avala-film" još je prošlog leta počelo sa snimanjem "Pop Ćire i pop Spire". Film će uskoro biti završen. To će biti naš prvi igrani film snimljen u koloru.

"Avala" takođe priprema i snimanje filma o heroju Aleksi Dundiću koji će raditi u koprodukciji sa jednim sovjetskim filmskim prcduzcćum.

Drugo beogradsko preduzeće koje proizvodi igrane filmove "Ufus", ove godine će završiti snimanje filma "Velika deca" koji je, ustvari, omnibus od dve priče.

U Zagrebu se jedino "Jadran" bavi snimanjem umetničkih filmova, dok se drugo preduzeće "Zagreb film" bavi isključivo dokumentarnim filmovima.

"Jadranov" film "Nije bilo uzalud" videćemo već u januaru. To je savremena tema o mladom lekaru koji odlazi u provinciju i bori se sa raznim teškoćama.

Pored ovoga u "Jadranu" se vrše pripreme za snimanje još pet igranih filmova. Jedan od njih "Naši putovi se razilaze" po scenariju Ivana Šibla treba da bude filmska drama iz ilegalnog Zagreba. Očekuje se da će ovo delo zajedno sa filmom "Svoga tijela gospodar" po scenariju Slavka Kolara biti završeni do Festivala.


Mira i Bojan Stupica - zajednički filmski rad



U Ljubljani "Triglav film" priprema iznenađenje - završene su pripreme za snimanje filma "Vesna II" koji treba da bude nastavak popularne "Vesne". "Triglav" takođe namerava da uskoro počne sa snimanjem još jednog igranog filma "Ljudi i svetla".

Drugo ljubljansko preduzeće "Viba" koje je dosada proizvodilo samo kratkometražne filmove snimiće u ovoj godini dva dugometražna filma i to: "Kralj Betajnove" po poznatom delu Ivana Cankara i film o ljubljanskim ilegalcima.

I u Sarajevu se radi na veliko. "Bosna film" snima "Tuđu zemlju", a na realizaciju čekaju i već usvojena scenarija za filmove "Husinska buna", "Palma u snijegu", "Zašto vam je unakaženo lice, druže" i drugi.

"Studio film", drugo sarajevsko preduzeće, završava svoj igrani film "Male stvari", a uskoro će početi sa realizacijom filmova "Crni biseri" i "Zlatno veslo".

Jedino makedonsko preduzeće "Vardar film"' već snima film iz savremenog života "Mali čovek", a vode se pregovori za stvaranje i drugog igranog filma "Mis Ston".

"Lovćen film" završio je i uskoro ćemo videti u bioskopima film "U mreži" u režiji Bojana Stupice.

I Filmski centar JNA "Zastava film" priprema za ovu godinu iznenađenje. 

Naime već su u toku pripreme za snimanje igranog filma "Događaj u špilji" koji prikazuje jedan ratni doživljaj koji se dogodio u Postojnskoj jami. To će biti jedna od dve priče koje će činiti celovečernji film.

Obrada: Yugopapir (Front, 1957.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate