Miroslav Drljača Rus '88: Nikakve republičke i pokrajinske granice ne mogu da zaustave ITD band

April 1988: Nikakve republičke i pokrajinske granice ne mogu da spriječe zarazu ITD benda, koja se širi po cijeloj zemlji...

Popularna zagrebačka grupa "ITD Band" objavila je ovih dana svoj treći LP "Skidam te pogledom" u izdanju diskografske kuće Suzy. Prethodne dvije - "Dvadeseti vijek" i zlatna ploča "Plavi vojnik" s naljepnicom GBS - priskrbile su grupi status benda od kojeg se puno očekuje. I zaista, prije nego što se atraktivni omot albuma s dugačkim ženskim nogama ispruženim preko svile i neba pojavio u izlozima ploča, radijski gramofoni zavrtili su nove ITD-ove stvari.


Rezultat je opravdao očekivanja. Po glasovima slušalaca nove pjesme "Lagano umirem u tvome sjećanju" i "Tekila-Šila" postali su hitovi posljednjih nedjelja.

- Narod je rekao da nitko nije prorok u svojoj kući - ističe na početku razgovora autor muzike i teksta Miroslav Drljača Rus. - Ali, ITD bend je izuzetak koji potvrđuje pravilo. Čudo se dogodilo i ja ga zato spominjem. Pojavio se bend koji je s drugom pločom "Plavim vojnikom" dva puta zaredom prošle godine punio Dom sportova u Zagrebu uz desetak koncerata na otvorenom i bezbroj po ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Prema informaciji Tonija Svaline, šefa propagande Suzya, spremaju se brojni televizijski spotovi, četrdesetpetominutna TV promocija ploče i benda, javna potpisivanja za fanovce na prodajnim punktovima i naravno velika jugoslavenska turneja.

Iz zemlje stižu narudžbe za "Skidam te pogledom" i na neviđeno. U očiglednu trku za jednim od vodećih mjesta na našoj rock-sceni ITD-u se priključio i varaždinski Levi's.

- Udružili smo se s kvalitetom koja uvijek traje, našim sponzorom koji nam je ustupio poklon vrećice za kupce ploča. Ovaj put spremamo se da osvojimo cijelo tržište. Mada smo prošlim LP-jem zakazali na jugoslavenskom planu, uvjeren sam da postoji nešto što pobjeđuje.

To nisam ja kao autor niti bend kao grupa ljudi okupljena oko jednog posla. To je pjesma. Mislim da nikakve republičke i pokrajinske granice, koje smo mi iscrtali po našoj i tako maloj zemlji, nisu utjecale da se zaraza ITD benda ne proširi na cijelu zemlju.

Jer nema mjesta koje nije čulo "Elenu iz mojih snova", "Vojničku", "Rođen u Zagrebu", "Sonja još ponekad samo", "Gradske cure uvijek lažu"...

Prošli put se desilo to da cijela Juga zna za naše pjesme ali ne zna nas. Uživo.


Erotika i politika



Po novom senzibilitetu koji ploča nosi ITD se predstavlja osvježavajućom erotskom fazom od naslovne pjesme "Skidam te pogledom" do "Stalno misliš na seks". Što znači novi trend?


To je zaista ploča erotike, ali i politike. Erotike zato što nam politika ništa drugo nije ostavila i politike zato što nam je sve drugo uzela. Predstavlja naš skromni prilog jačanju nataliteta svih naših naroda i narodnosti. Recimo, najbolji primjer je popularna "Tekila-Šila". To je tipična političko-erotska pjesma.


Kako je to moguće?


Pokušaj je prvo slušati kao političku, a potom kao erotsku i prepusti se uživanju ovisno o tome tko si: političar ili erotičar.

Tko god, uzgred rečeno, nije bio u rock and rollu ne zna koliko je to jeben posao. Molim vas da potcrtate ovu riječ.


Zašto je to takav, je l', posao?


Ne vjerujem da je i Bregi ni bilo kome drugom bilo lako raditi s nekakvim menadžerčićima, lopovčićima i sličnim tipovima koji se muvaju u tom poslu. Đorđe Balašević ima potpuno pravo kad govori o njima da su to tipovi u kariranim kaputima koji stalno hodaju oko bina s bekstejdžovima.

Jedina lijepa stvar u tom poslu jeste publika. Jednom riječju, rock je svjetska stvar, a jugoslavenska diskografija je jugoslavenska. Mi radimo svjetske poslove u jugoslavenskim studijima, s našim ljudima koji rade na naš način... Balkanski.


Gost i Albert Lee!



Na ploči gostuje i Albert Lee. Kako je došlo do suradnje s jednim od najpoznatijih svjetskih gitarista, koji svoje izlete na tuđim projektima cijeni u tisućama dolara?


Jednom davno pročitao sam pjesmu izvjesnog japanskog pjesnika, koji govori o pojavi Helijevog kometa, i ta pjesma kao nijedna druga koju sam do sada pročitao ne govori o prolaznosti života a istovremeno o nekom čudnom periodičnom ponavljanju koje nas uz socijalno nasljeđe veže s nekim davnim vremenima i vremenima koja će doći iza nas.

Helijev komet, koji sam željno očekivao, pojavio se iznad južne polutke i navodno je okrenuo rep Evropi što je kažu predznak nesreće. Sasvim jednaka vjerojatnost u ovom balkanskom trenutku bila je pojava Alberta Lee-ja u studiju Janka Mlinarića Trulog gdje smo snimali ploču.

Tako je Albert postao moj Helijev komet. Proletio je u punom sjaju kroz pjesmu "Majko zemljo" i time se ponosim.


Na unutrašnjem omotu ploče preko tekstova pjesama fotokopiran je potpis Albert Lee-ja s "Best wishes to ITD band". Da li je bio zainteresiran i za riječi pjesme?


Da, mi smo mu preveli tekst i njegova reakcija je bila tipična za ljude koji dolaze sa Zapada. Oni i dalje Jugu doživljavaju kao zemlju iza čelične zavjese.

Čudio se otkud nam tolika hrabrost i tolika količina slobode što je pokazalo da on jeste trenutačno najbolji rock-country gitarista svijeta, ali da ipak nije dovoljno informiran o demokraciji koja buja u našoj zemlji.


Vava je jedna jedina



Na ovoj ploči zabilježena je prva jugoslavenska atrakcija propagandno-komunikacijskog tipa namijenjena njezinim slušaocima. Naime, u vinil je urezana kratka kompjuterska igra koju će svi vlasnici komodora moći odigrati s ITD bendom.


Primijetio sam da klinci jako vole kompjutere i odlučio sam da se ovaj put zajedno igramo. Jedna mlada ekipa zaljubljenika kompjutera napravila je igru, odnosno, utrku jednog plavog bolida, plavog vojnika, to smo mi i drugog bolida, koji vozi naš slušalac.

Igra je takva da koji god slušalac ne uspije pobijediti ITD bend bolje da i ne izlazi na cestu s automobilom. 


Primijetila sam da na drugoj strani omota velikim slovima piše: "Hvala Vavi". Kakva je to veza između ITD benda i Vave, popularne proročice?

Vava je jedan događaj u mom životu. Nekako uvijek kad sam dovoljno želio upoznati neke ljude upoznavao sam ih. Vavu sam upoznao u jednom vrio teškom trenutku mog života. Mnogo mi je značilo što sam je baš tad sreo.

Puno je tog bolesnog... Mislim da nam treba puno Vava za ozdravljenje.

Inače, sve je počelo s tim što je Vava užasno zavoljela moju pjesmu "Elena iz mojih snova". To je bio prvi korak ka našem upoznavanju. Sada smo veliki prijatelji i poručio bih onima koji i dalje nešto gunđaju protiv nje, i sumnjaju, da se jako varaju. Vava je jedna jedina.


ITD je jedini jugoslavenski bend koji svoju formulu uspjeha gradi na neobičnim osnovama. Ti si autor i vođa a nisi u bendu?


Sve što je na pločama benda osim nekoliko prepjeva su moji materijali. Prema tome, ona stvaralačka taština je zadovoljena. Nije potrebno da idem u prvi plan. I da imam iza sebe deset ploča ne bih bio ovdje, odnosno, tek bih se vratio svega nekoliko dana prije Gorana Bregovića u Jugu.

Pošto vjerujem da bi moj brod bio brži, siguran sam da bih ga pobijedio. Jako mi je drag zbog toga što se vozika po morima. Pročitao sam u "Hitu" da je on osamnaestogodišnjak. Ja mu vjerujem, jer sam ja sedamnaestogodišnjak i mogu to najbolje procijeniti.


Ipak, jedan dio kritike proricao vam je da nećete uspjeti upravo zato što kao autor nisi u bendu?


Jednom davno bila je grupa Procol Harum koja je upravo na taj način funkcionirala i bila u svijetu vrlo poznata. Ima još bezbroj takvih grupa u svijetu. To je vani normalno. Svako radi svoj posao. Kod nas je to nenormalno jer nitko ne radi svoj posao. Svi rade tuđe poslove.


A tko prima lovu?


To je najmističnije pitanje: tko prima lovu u Jugoslaviji? To sam se hiljadu puta pitao.

Pa, moj odgovor je: Ja nemam više ništa u glavi. Ja nemam više muda ni morala. Mene više ništa ne zanima. I dužan sam milion dolara. (A1 - "Majko zemljo")


Da, a lova gdje je?


Mislim da je lova na sigurnom. Poručio bih Jugoslavenima da se ne brinu za tu lovu. Ona je na sigurnom. (Smijeh) Ili novac. Kako tko kaže! Ovo je lokalni izraz. Izraz iz lokala...

Razgovarala: Suzana Živanović, snimio: Željko Jelenski, obrada: Yugopapir (Hit, 1988.)







Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate