Opšta tuča na utakmici Hajduk-Dinamo '77: Da li JRT briše snimke nemilih događaja na stadionima?

Avgust 1977: Televizija ne bi smela da ostane slepa i nema pred događajima koji bacaju ljagu na sport...

Kada je reporter Radio-Beograda na kraju prenosa fudbalske utakmice Hajduk - Dinamo u Splitu uzviknuo:

"Opšta tuča, svi igrači i jednog i drugog tima se tuku na terenu!"

... Javnost je s pravom očekivala da iste večeri u najavljenoj televizijskoj reportaži vidi i ove "fudbalske" događaje.

Na žalost, televizija nije prikazala u potpunosti incidente sa pomenute utakmice, pa se ni sutradan u novinama nisu videle verne fotografije tuče, koju su započeli Bručić i Mužinić.

Događaj za žaljenje na samom početku ovogodišnjeg prvenstva punio je stranice dnevne štampe. I, naravno, drugo ... Svako je krojio istinu onako kako mu najviše odgovara. Nastao je pravi rašomon, koji bi možda jedino mogao da reši kompletan i pravi televizijski snimak događaja.

No, takav snimak ne postoji.

Jedna komisija FSJ je i zvanično zatražila snimak od Zajednice JRT, ali su se pojavile vesti u štampi da je on izbrisan.

Zato smo pozvali TV Zagreb i od urednika Dnevnog programa Miroslava Lilića i urednika Sportske redakcije Borisa Mutića dobili sledeće objašnjenje:

- Kao prvo, snimak nije uništen, već je tu i mi smo spremni da ga prikažemo svima, naravno i komisiji FSJ. U nedeljnoj reportaži nismo prikazali ceo tok incidenta iz dva razloga.

Prvo, posle sukoba Mužinića i Bručića lopta je krenula prema Hajdukovom golu.

Kamerman je pratio loptu jer je mislio da utakmica još traje. Zato mu treba čestitati, jer on prima platu da prati utakmicu a ne da bude neki sudski svedok. Tako je izgubljeno šest sekundi tuče.

Drugo, kada se kamera ponovo vratila uhvatila je opet Bručića i Mužinića, to jest onaj trenutak kada je Mužinić poleteo na Bručića a ovaj ga udario šakom.

Dakle, imali smo samo Bručića i Bručića i malo Mužinića, što nije objektivno prikazivanje cele tuče. Zato smo taj deo isekli, ali smo spremni sada da ga prikažemo svakom ko to bude zahtevao.

I još nešto, pročitali smo u nekim novinama da smo prikrili trenutak kada je u tuču uleteo trener Hajduka Marković.

Mi taj snimak imamo i na njemu se lepo vidi da je Marković rastavljao zavađene fudbalere. Sve u svemu, televizija nije tu da presuđuje i nikako ne želimo da nas fudbal uvuče u svoje prljave rabote i sitne klupske interese.

Naši ljudi primaju platu da prate utakmicu a zvanična lica FSJ primaju platu da vide ovakve incidente. Postoji bitna razlika između jednog kamermana i jednog delegata utakmice, na primer.


Nisam ništa video!



I Lilić i Mutić su potpuno u pravu kada se pitaju gde su zvaničnici ove utakmice, zašto oni ćute, zašto su i njihove retke izjave u stilu "Nisam ništa video".

Ali, bez obzira koliko je naš fudbal bremenit problemima i klubaštvom ne treba ga ostavljati na cedilu. Televizija je morala, za ljubav istine i sporta da prikaže sve nemile događaje, verno i u celosti.

Setimo se samo kako je televizija bila na visini svog zadatka kada je kamera uhvatila i kasnije bezbroj puta reprodukovala tuču na košarkaškoj utakmici BEKO - Partizan.

Zar nije Zvezdin golman Olja Petrović pre nekoliko godina kažnjen sa četiri utakmice neigranja baš zahvaljujući televizijskom snimku sa utakmice u Banjaluci?

Nadamo se, ipak, da će televizijski snimak, iako nepotpun, pomoći ljudima iz FSJ da nađu pravu istinu i pravi aršin za počinitelje prekršaja.

Jer, pred događajima koji štete sportu ne treba niko da zažmuri. Pa ni kamera. Bez obzira koji je klub u pitanju.

Napisao: D. Minić, obrada: Yugopapir (RTV revija, 1977.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate