Đoko Pavićević, rođen 1872, naš najstariji narodni heroj: Zašto sam se opredelio za partizane (1967)

Jul 1967: Najstariji živi narodni heroj Đoko Pavićević, učesnik u I i II svetskom ratu, govori o borbama naših naroda za slobodu ... U 68. godini krenuo u partizane - seća se susreta sa Titom, Goranom Kovačićem, Pekom Dapčevićem, Savom Kovačevićem ...

Iako se polako približava 100. godini života, Pavićević je čilo i uzbudljivo govorio pred TV kamerama ...

U prvoj narednoj emisiji poznate serije "Memoari i reportaže", TV gledaoci imaće uskoro jedinstveni susret.

Posetiće ih jedan od najstarijih živih Jugoslovena i čovek nadaleko poznat kao ratnik i patriota. On će govoriti o svom detinjstvu, ratovanjima i iznosiće dragocene podatke iz naše stogodišnje istorije.

- Ja sam četrnaesto rođenje u roditelja, rođen na Đurđevdan ujutru 1872. godine, i toga istog dana kršten, po tome običaju, toga vremena - kaže Đoko Pavićević.




Poput Vladimira Nazora



Đoko Pavićević (foto: znaci.net)
Prosto je neverovatno da Đoko Pavićević pamti, na primer, događaje iz Hercegovačkog ustanka i borbi za ujedinjenje Crne Gore i Srbije u kojima je i on učestvovao, klubaše i svoj sukob sa kraljem Nikolom, crnogorske barjaktare ...

Ali, najveći podvig učinio je Đoko Pavićević kada je kao 68-godišnji starac otišao u partizane.

- Opredelio sam se za partizane, jer je to ono najsvetlije kod svakog pravog sina svoje domovine, koji poštuje narod svoj, tradiciju svoju, oružje kojim se branila sloboda još od pradedova. Čim se izgubi zemlja, izgubi se sloboda. Kad se izgubi sloboda, kud može zla grđeg! Ne, nego u smrt, ili u život! Izlaza nema na trećoj strani.

Njegov podvig može se porediti samo sa onim koji je učinio stari pesnik Vladimir Nazor, koji je takođe u poznim godinama života, iako slabog zdravlja, krenuo u partizane, da bi tamo ispevao nekoliko svojih najlepših pesama.

- Pružio mi je drhtavu ruku, rekao mi je da je on Vladimir Nazor i da želi da zna sa kojim se drugom rukuje. Kazao sam mu ime, i pitao me je za godinu rođenja. Ja mu rekoh, a on će: "Ah, bogati, stariji nego ja, a mislio sam da sam ja najstariji partizan".

O susretima sa Titom, Goranom Kovačićem, Pekom Dapčevićem i o pogibiji Save Kovačevića, najstariji živi narodni heroj, Đoko Pavićević, pričaće nam u narednoj emisiji "Memoari i reportaže", Televizije Beograd.

Urednik je Ljubomir Milin.

(J. P, RTV revija, 1967.)

Grupa rukovodilaca iz Crne Gore u Gornjem Polju, februara 1942. godine. S leva na desno:
Đoko Pavićević, Savo Orović, Ivan Milutinović, Milovan Đilas, Mitar Bakić, Sava Kovačević,
Radoje Dakić - Brko, Božo Ljumović (foto: znaci.net)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate