Pretražite Yugopapir

"Odlikaši", nova serija TV Sarajevo o jednom "zavrnutom" razredu: Muziku piše Bijelo dugme (1976)

Maj 1976: Snimanje televizijske serije "Odlikaši" počelo je u Sarajevu dvanaestoga aprila. U nedelju, trećeg oktobra, u dvadeset časova reditelj Milan Bilbija i scenarist Ahmed Muhamed Imamović "suočiće" se sa jugoslovenskim televizijskim gledalištem.

Serija će imati osam epizoda, a vreme emitovanja govori o žanru: biće to humoristička serija.

Ipak, unapred da se kaže, u humor će biti "dozirano" i malo romantike, i malo nadrealizma, ponekad i ironije...

Kako kažu autori, biće smeha ali ne samo smeha radi.

Ko su, zapravo, "odlikaši"? 

Scenarist Ahmed Muhamed Imamović, pesnik - između nekoliko njegovih zbirki pesama pominjemo onu "Pjesnik na motorciklu" - napisao je u osam nastavaka priču o maturantima jedne gimnazije.

"Glavni junak" je jedan, ne baš sasvim običan razred.

To je jedan od onih razreda koji se obično dugo pominje i posle, kad više nije razred, pa se kaže da je bio "dobar, duhovit, izrazit, i na svoju ruku zavrnut".

Takvi razredi obično ulaze u nezvaničnu istoriju neke škole i postaju uzor "budućim ge neracijama". (Profesori imaju "lepa sećanja na njega" ali ga ne preporučuju kao uzor.)

A u razredu, o kojem pričaju pesnik Imamović i reditelj Bilbija ima svakojakih đaka. 

Već po imenima možemo zaključiti da su i oni pomalo "na svoju ruku". Tu je izvesni Lakmus, jednoga zovu Mali a drugi je Dugi.

Moglo bi se reći da je Kenti "posebna vrsta", tu je i Rale lažni profesor, i Zdenka dobra učenica, pa mama i tata Zdenkini, veoma brižni ljudi...

Svaka priča počinje u učionici, reklo bi se pred školskom tablom se ispredaju zapleti i intrige, "zavere" i ljubavi, mangupluci i sitne prevare.

A posle, sve se nastavlja i van gimnazijske zgrade, na svim onim mestima gde mladi zalaze. A kraj? Kraj je kao što se može i pretpostaviti - na maturskoj večeri, uvek vrlo veseloj i pomalo tužnoj.

Mladi ljudi Bilbija i Imamović pričaju o mladima. Odvode nas u školu.

Nisu li "Odlikaši" jedna nova verzija serije "Grlom u jagode" i priče o Banetu Bumbaru?

Milan Bilbija odbija svaku sličnost izuzev one da se radi o mladim ljudima:

- "Odlikaši" su serija o današnjim gimnazijalcima, o savremenoj omladini i njenim problemima, oni govore o vremenu sadašnjem. Ako neka od priča i bude poziv na sećanje i vraćanje u vreme prošlo, onda je to najpre stoga što će se u nedeljne večeri pred malim ekranima naći i bivši, i sadašnji pa i budući maturanti, pa malo je teško sve i zadovoljiti i ispričati im "baš njihovu priču".

U "Odlikašima" igraju mladi glumci, pisao ih je mlad čovek, režira mlad reditelj.

Za Milana Bilbiju ova serija je, u neku ruku, "vatreno krštenje".

Do sada smo bili u prilici da cenimo njegov rad kao dokumentariste, kao reditelja veoma uspelih emisija "Na ti" - sada je pred njim mnogo zamašniji pa i odgovorniji posao.

Nije onda ni čudo što je uzbuđen, što stiže na snimanje i jedan sat pre zakazanog vremena, i što sa nestrpljenjem očekuje treći oktobar kada će "sve biti gotovo"!

Napisala: Zorica Pašić, obrada: Yugopapir (TV novosti, 1976.)







Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate