Irena Prosen ("Sreća dolazi u devet"): Mlada Ljubljančanka - nova zvijezda jugoslavenskog filma

Srpanj 1961: Dok je režiser Nikola Tanhofer preinačivao naslov svoga filma "Želje u kiši" u "Sreća dolazi u devet", njegovo najnovije otkriće, mlada Ljubljančanka Irena Prosen snima u Rimu.

Nekoliko slika (ovih istih koje mi danas objavljujemo) vidio je jedan talijanski producent i Irena je potpisala ugovor na tri godine.

- Sreća je došla - smije se danas radosno Irena - samo (odjednom se uozbiljila) ove slike nisu izraz moje, da tako kažem, glumačke fizionomije.

Odgojena sam u ozbiljnoj ljubljanskoj Akademiji za kazališnu umjetnost i imam sasvim ozbiljne ambicije.


Slučaj je htio da sam u Tanhoferovu filmu tumačila i jednu pomalo karikiranu pin up zvijezdu, a još je veći slučaj da je moj današnji producent vidio te slike i kako vidite, sad mi one otvaraju put.

Ali, kamo? Ponavljam, ja imam ozbiljne ambicije.

Čini se da je Nikola Tanhofer pravi stručnjak za pronalaženje novih filmskih lica.

On je, između ostalih, do sada otkrio: Miru Nikolić u filmu: "Nije bilo uzalud", Antuna Vrdoljaka, koji je za ulogu u "H-8" dobio "Zlatnu Arenu", Radmilu Đuričin koja je nakon premijere "Osmih vrata" dobila nagradu kao najbolji debitant pulskog festivala.

U njegovim filmovima prvi put su nastupili Vanja Drach, Ljubica Jović, Đurđa Ivezić, Fabijan Šovagović....

Irena Prosen u Tanhoferovu filmu igra dvije uloge: skrommu djevojku, koju svi u kući zovu Plavokosa, i razmaženu filmsku zvijezdu Danijelu Doriju.

Kao što pokazuje naša slika, ta dva lica dolaze u sukob: obje su zaljubljene u mladog studenta Mikija (Antun Vrdoljak) pa ćemo, zahvaljujući filmskom triku, gledati Irenu kako se sama sa sobom svađa, tuče, kako plače i ruga se u jednom istom kadru.


U kakvim ćete filmovima nastupiti u Italiji?


- Za sada su to samo komercijalni spektakli. Jedan od njih počinjem snimati za koji dan ovdje u Zagrebu. Tražila sam pravo da vršim korekture u scenarijima. Dali su mi.

Ali, što se u takvim pričama može izmijeniti? Publika sve zna unaprijed. Važnije su boje, kostimi...

Zato, vjerujte, s nestrpljenjem očekujem vijesti iz Pule s premijere "Sreća dolazi u devet".


Zašto glumci, čak i oni najveći, nastupaju u filmovima od kojih ništa ne očekuju?


- Gluma je njihov zanat i oni od nje žive. To bi bilo isto kao kad bi, recimo, postolar rekao da će raditi samo plesne cipele. Ako nema posla, on će, vjerujte, krpati i stare cokule.

Tekst: Z. Antoljak, obrada: Yugopapir (Globus, 1961.)






Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate