Goran Marković završio snimanje filma "Specijalno vaspitanje": Imamo dovoljno materijala za TV seriju

Sedmog decembra 1976. Goran Marković je završio snimanje prvog dugometražnog igranog filma, "Specijalno vaspitanje".

Ovaj mladi režiser, ima tridesetak godina, ogledao se do sada uspešno na televiziji i na svom filmskom prvencu intenzivno je radio nekoliko godina:

- U narativnom smislu, to je priča o dečaku koji krećući stranputicom dospeva u dom za maloletne delikvente, dakle dolazi u situaciju da se društvo brine o njegovom daljem razvoju i pronalaženju puta do onog dela društva koje se običnom terminologijom naziva "poštenim".

Dom, međutim, nije najpogodnije mesto, bar ne za Peru Trtu, kako se zove mali junak, za popravljanje.

U njemu on zapravo dovršava svoje "specijalno vaspitanje"...

Ipak, Trta će naći pravi put.

U pripremanju scenarija, Goranu Markoviću je pomogao psiholog Miroslav Simić, saradnik zemunskog Vaspitno-popravnog doma "Vasa Stajić", direktor fotografije je Živko Zalar, scenograf Miljen Kljakić, a okupljena je i izvanredna glumačka ekipa. 

Pored Slavka Štimca, igraju Ljubiša Samardžić, Bekim Fehmiu, Aleksandar Berček, Cvijeta Mesić, Jovan Janićijević, Slobodan Aligrudić, Rade Marković, Josif Tatić.

- Mimo ove osnovne priče mene je, međutim - nastavlja Goran Marković - posebno interesovao milje u kojem živi Trta, uslovi koji su ga usmerili putem kojim je pošao, i odnos tog takozvanog poštenog dela građana prema njemu, nepoštenom dečaku. Sagledavao sam gde je u tom miljeu mesto porodice, gde ulice iz koje je Trta, gde je i kolika je snaga društva koje, preko institucionalizovanih ustanova pokušava da utiče na smanjenje kriminaliteta mladih.

Film bi, prema sadašnjim predviđanjima, trebalo da se predstavi gledaocima krajem marta, ili početkom aprila.

Svedoci smo, međutim, upravo poslednjih godina, da se od mnogih filmova, uz pomoć dodatnog materijala nemontiranog u film, prave i TV serije:

- Snimali smo pošteno i studiozno, pokušavajući da životni put Pere Trte osmislimo, da ga sagledamo iz svih uglova, tako da imamo obilje materijala. I sami smo se nosili mišlju da predložimo televiziji da napravimo i TV seriju. Materijala ima, spremnosti za saradnju, sa naše strane, takođe. Čekamo samo da kompletno završimo film i prikažemo ga ljudima sa televizije kako bismo čuli njihovo mišljenje.

(TV novosti, decembar 1976.)


Reportaža sa snimanja filma "Specijalno vaspitanje": RTS planeta



Podržite Yugopapir: FB TW Donate