Pretražite Yugopapir

SP 1966: Koje su reprezentacije favoriti u Engleskoj? / Zašto Jugoslavija nije prošla kvalifikacije?




Ključevi su, ipak, u rukama Fudbalskog saveza Jugoslavije i ako on ne uspe da usaglasi interese klubova i reprezentacije i ne podigne ugled reprezentacije u svojoj administraciji, onda niko ništa neće učiniti i nanovo ćemo biti u ovakvoj situaciji da pišemo žalopojke što ne idemo na takmičenje - umesto da idemo na veliko takmičenje


Jun 1966: Početak svetskog fudbalskog prvenstva je trenutak da se još jednom podsetimo da je ovo prvo posleratno finale na kome ne učestvuje Jugoslavija. Ovaj smo debakl već oplakali, optužili jedni druge - uvek je neko treći najviše kriv. I tako dalje.

Sada je važnije od svega, ne da se svađamo ko je manje a ko više pogrešio, nego da vidimo koliko ko može da doprinese da se debakl u kvalifikacijama za Šampionat sveta 1966. ne ponovi i u kvalifikacijama za Šampionat 1970. godine,

Selektorska komisija, koja je ovog časa svedena na 50 odsto članstva, na "vlasti" je samo jednu godinu. Izgleda da će ona morati hitno da se popuni. Ili da se raziđe.

Mi bismo mogli sada da ispitujemo njen udeo u tome što se nismo kvalifikovali za finale Osmog svetskog prvenstva. 

Svakako da bismo našli dosta njenih grešaka za poslednje neuspehe. 

Sa nešto dobre volje, doduše, našli bismo desetine takozvanih objektivnih okolnosti koje su bile protiv njih.

I, ovde upravo želimo da razgovaramo o tim objektivnim teškoćama koje je rešavala komisija, a trebalo je da joj pružimo objektivno bolje uslove kako bi ona radila sa reprezentacijom ono što je svuda njen zadatak, a ne da se ona bavi stvarima koje su posao drugih.

Fudbalski savez Jugoslavije je taj koji mora u svom programu da ima reprezentaciju kao jedan od prvih i najvažnijih poslova. 

On mora da napravi takav kalendar takmičenja u toku godine koji će omogućiti i termine za pripremu reprezentacije.

Čak i uporni Englezi odrekli su se svog ranijeg principa da reprezentacija ne treba kolektivno da se priprema. Ove godine oni su imali četrdeset dana zajedničkih priprema.

Brazil, iako ima daleko najveći broj kvalitetnih igrača, ipak ne sastavlja reprezentaciju tako nonšalantno i bez provere kako smo to mi u dosta situacija učinili i - gotovo po pravilu gubili.

I dalje, stvaranje reprezentacije kao tima nije posao od nedelju dana, nego jedan dug i naporan zadatak koji zahteva izvanredno stručno vođenje i uslove koji će takav rad omogućiti. 

Naša selektorska komisija je to shvatila i tu, nedavno, načinila svoj plan rada na stvaranju jednog novog reprezentativnog tima koji će biti u špicu snage 1970. godine. Taj program je stručno obrazložen i moglo se očekivati da će on početi da se realizuje još odmah.

Ali, ni tri meseca posle usvajanja takvog rada sa reprezentacijom, pre svega, razišla se selektorska komisija. A da ne govorimo da se razišao i dobar deo fudbalera koji su bili na spisku selektora kao perspektivni reprezentativci.

I dalje, na koga selektori ovi, ili ma koji drugi, mogu da računaju u perspektivi s obzirom na nomadske navike naših najboljih igrača.

Svakako da bi trebalo resiti i mandat jednog selektorskog štaba. Ne mogu se ljudima davati zadaci a da im se ne kaže na koji su period oni izabrani da obavljaju taj posao. Jedna je stvar kada se nekome da da sastavi tim za jednu sezonu a druga ako radi u jednom četvorogodišnjem ciklusu.

No, sve su ovo pitanja koja treba da reši Fudbalski savez Jugoslavije da bi stvorio uslove za dobar rad onih koji se stručno brinu o reprezentaciji. Donde dok se ne stvore uslovi za rad ne mogu se tražiti ni rezultati rada.

Ovako, svako ima opravdanje za sebe, a niko nema rešenje koje bi omogućilo takav rad da rezultati nikog ne obavezuju da se opravda. 

Ključevi su, ipak, u rukama Fudbalskog saveza Jugoslavije i ako on ne uspe da usaglasi interese klubova i reprezentacije i ne podigne ugled reprezentacije u svojoj administraciji, onda niko ništa neće učiniti i nanovo ćemo biti u ovakvoj situaciji da pišemo žalopojke što ne idemo na takmičenje - umesto da idemo na veliko takmičenje.


Zaključak velike međunarodne ankete "Tempa" o SP 1966: Engleska favorit!




Obrada: Yugopapir (Tempo, jun 1966.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate