Muhamed Ali i Mate Parlov, meč snova (2/2) - Ali: Voleo bih da se protiv Parlova oprostim od boksa




Poznato mi je da imam puno navijača u vašoj zemlji i raduje me što mi se prvi put pruža prilika da ih direktno pozdravim. Jugoslavija ima jednog pravog šampiona. Parlov je trenutno najbolji bokser Evrope, računajući sve kategorije


Januar 1978: Muhamed Ali je video borbu Parlova i Kuela i spreman je da pruži priliku novom prvaku sveta u poluteškoj kategoriji!

To je zaključak našeg telefonskog razgovora sa apsolutnim šampionom sveta u boksu i njegovim menadžerom Anđelom Dandijem. Posredstvom naših saradnika iz Njujorka zakazali smo telefonski dijalog sa Klejom na relaciji Las Vegas - Beograd.


*****



Na liniji je bio prvo Anđelo Dandi:

- Ali je video borbu i posle toga je čuo i moj izveštaj iz Milana. Kasnije smo razgovarali i o eventualnom meču sa novim svetskim prvakom u poluteškoj kategoriji ... Uostalom evo vam Alija koji je spremio izjavu za Jugoslaviju.

Slušalicu je uzeo Muhamed Ali:

- Poznato mi je da imam puno navijača u vašoj zemlji i raduje me što mi se prvi put pruža prilika da ih direktno pozdravim. Jugoslavija ima jednog pravog šampiona. Parlov je trenutno najbolji bokser Evrope, računajući sve kategorije. Spreman sam da se borim sa njim, ali ne znam da li će to biti ostvarljivo. Anđelo mi je rekao da bi u vašoj zemlji mogao da se organizuje veliki meč pred sto hiljada ljudi. Voleo bih da se u takvom ambijentu oprostim od boksa ...

- Znači li to, gospodine Ali, da postoje realne šanse da boksujete sa Parlovom?

- Sve je nerealno dok se ne potpiše ugovor. Koliko mi je poznato, Parlov uskoro stiže u Las Vegas i biće to prilika da se ozbiljnije dogovorimo. Uskoro branim titulu a u ovoj godini treba da se borim i sa Nortonom. Ova godina biće svakako poslednja u mojoj karijeri jer mislim da definitivno napustim boks...

- Šta mislite o šansama Parlova protiv vas?

- Mislite na šanse da boksuje protiv mene?

- Mislimo na šanse u samom meču. Može li da vas pobedi?

- Svakako ne bi imao takve šanse. On je brz, ali za boksere kao što je Kuelo. Za mene to nije opasno. Mislim da bi bila lepa borba i to bi bilo jedino lepo što bi on doživeo. U svakom slučaju radije bih se oprostio od boksa u jednoj borbi sa njim nego sa prljavim udaračima kao što su Frejzer, Formen ili Norton.

Telefonsku slušalicu uzeo je ponovo Anđelo Dandi:

- Mi zvanično ne razmišljamo o toj borbi, ali svakako smo zainteresovani za takav meč. U slučaju velike posete kao što obećava gospodin Kramaršič, bio bi to spektakl za ceo svet i ostvarili bi se možda i rekordii prihodi. 

Ali je boksovao u Zairu pre svega zbog povoljnih uslova. I u Milanu sam izjavio da je Parlov izvanredan bokser, ali da još nije bolji od Alija. Naravno, vreme radi za Jugoslovena koji je sada u vrhunskoj formi a Ali je pred završetkom karijere. 

Da su mogli da se susretnu, jedan Ali u vrhunskoj formi i sadašnji Parlov, onda ne bih nikakve šanse davao vašem Parlovu. 

Sada bi imao šanse ali, kako reče Ali, samo da mu pruži lep otpor, lepu borbu. 

Da zaključimo: i ja mislim da je Parlov najbolji bokser Evrope a možda i sveta - ali posle Muhameda Alija!

Posle razgovora sa Klejom i njegovim štabom stupili smo u telefonski kontakt sa štabom Mate Parlova. Evo šta nam je rekao Eđidio Barbijeri, šef pres-štaba šampiona sveta:

- Menadžer Boris Kramaršič ističe da do sada nije bilo konkretnih pregovora sa Dandijem i da je rano govoriti o mogućnostima susreta Parlov - Ali. Sigurno je da Parlov odlazi u Las Vegas početkom februara i da će biti gost na meču Alija i izazivača Spigsa. 

Biće to veliki spektakl i prilika za Parlova da vidi na delu i prvaka sveta u poluteškoj kategoriji asocijacije VBA Galindeza koji iste večeri brani titulu sa Barnetom. Kao što je poznato, Džes Barnet je prošle godine nokautom izgubio od Kuela koji je tom pobedom postao svetski šampion.


Parlov već teškaš!



Sigurno je da će Parlov već u februaru ukrstiti rukavice sa Alijem, ali kao sparing-partner.

- Biće to prilika da se upoznaju i kao ljudi i kao eventualni protivnici - ističe Barbijeri. - Inače, Parlov je samo nekoliko dana posle meča dostigao težinu od 85 kilograma i trenutno se nalazi u teškoj kategoriji. Ipak, on je lakši od Kleja oko dvadeset kilograma i izvodljiv bi bio njihov meč u skorije vreme. 

Da bi Parlov dostigao težinu od 90 kilograma, koja bi bila realna za meč sa Klejom, bilo bi potrebno oko pola godine. On tu težinu, naravno, može brzo da ostvari ali je potrebno da uz nju zadrži i brzinu i gipkost. Zbog toga je potrebno toliko vremena. 

Parlov je sada poluteškaš i njegov sledeći protivnik nije Englez Konteh već Amerikanac Majk Rosman. Svetski bokserski koncil (WBC) odredio je izazivača Konteha ali svaki šampion ima pravo da pre tog meča odabere još nekog protivnika. 

Tačno je da je sada naša stvar ko će to biti ali je pogrešno mišljenje da se isplati uzeti nekog slabog boksera. 

Osnovni prihod na mečevima za titulu svetskog šampiona stižu od američke televizije a to organizatore obavezuje da odabiraju ipak jače protivnike pošto Amerikanci nemaju nameru da ulažu veliki novac i prenose neki nezanimljiv meč u kome se unapred zna ko je pobednik. 

Njima je potrebna doza neizvesnosti, doza rizika za svetskog prvaka da bi prihvatili investiranje borbe. Prema tome, nemojte misliti da je taj Rosman neki slabić ...


Sa Alijem već u februaru!



Prema mišljenju Kramaršiča i Barbijerija nerealno je i očekivanje da će kroz dva i po meseca doći do meča sa Kontehom za titulu, kako je to naložio predsednik WBC Hoze Suleman. Konteh, naime, treba da boksuje u februaru posle pauze od gotovo godinu dana i da proveri da li je zalečio povredu desne ruke. 

Tek posle tog meča videće se da li je spreman da izazove Parlova. Naš bokser će svakako iskoristiti priliku da odloži taj meč jer je do tako kratkog roka za izazivanje došlo ne njegovom krivicom već višemesečnim izbegavanjem borbe Miguela Angela Kuela.

O budućim protivnicima svetskog šampiona Parlova razmišlja ovih dana i italijanska sportska štampa. "Gazeto delo sport", na primer, daje uporednu sliku fizičkih kvaliteta Parlova, Konteha, Monzona i Kleja priželjkujući da naš bokser za protivnike ipak ima pre svega Muhameda Alija a zatim Karlosa Monzona koji bi, kako predviđaju Italijani, ne bez osnova, za velike pare prešao u polutešku kategoriju i izazvao Parlova. 

Najmanje šanse daju se Kontehu koji, doduše, ima opasni desni kroše ali slabiju tehniku od Parlova.

Odgovor na pitanje da li će doći do meča između Parlova i Kleja još je rano dati, bar ne do boravka našeg šampiona i njegovog štaba u Las Vegasu. 

Sigurno je jedno: naš Mate je postao tema dana svetskog boksa posle senzacionalnog nokauta u Milanu i sa njim se u relacijama svetskog boksa ozbiljno računa. 

Niko više ne sumnja u činjenicu da je Parlov jedini Evropljanin koji bi mogao Starom kontinentu da vrati titulu apsolutnog šampiona sveta u boksu.

Napisao: Zoran Predić, obrada: Yugopapir (RTV revija, januar 1978.)

Muhamed Ali i Mate Parlov, meč snova (1/2) 


Podržite Yugopapir: FB TW Donate