Brus Li, životna priča nenadmašne zvezde borilačkih filmova: Postoji li prokletstvo porodice Li?



Niko to nije radio bolje od njega: dobio bi udarac, nakon čega bi zastao, zaprepašćeno pogledao svoju posekotinu, prstom ovlaš zahvatio kapljicu krvi, liznuo je i onda totalno šiznuo - bacio bi se na svoje protivnike i razbio ih kao dete zvečku!


Bruce Lee - nenadmašna zvezda borilačkih filmova, idol generacijama mladih koje su stasavale u dupke posećenim domaćim bioskopima, heroj nekih novih, ali i nekih davnih klinaca, rešenih da imitiraju njegove krike i pokrete, od izlaska iz zamračene sale, na putu do kuće, škole, pa sve do novog gledanja "Zmajevog gnezda", "Zmajeve igre smrti", "Zmajevog koječega"...


*****



Rođen kao Lee Jun-fan, u satu i godini Zmaja, još kao petogodišnji klinac počeo je da nastupa u hongkonškim filmovima. 

Dogodilo se da je Malog Zmaja kada je imao dvanaest godina prebila grupica ljubomornih dečaka, što ga je navelo da uzima časove borilačkih veština - i to kod čuvenog učitelja Sifu Yip Mana. Bila je to slobodna aktivnost koja ga je potpuno "zarazila" i odredila njegov životni put.

- Još od malih nogu imao sam snažnu potrebu da saznajem i usavršavam se - napisao je Bruce Lee mnogo godina kasnije. - Za mene je osnovni zadatak i vrlina ljudskog bića da se neprestano razvija i do kraja ispuni svoj potencijal.

Kao tinejdžer, Bruce se često upuštao u tuče sa lokalnim mangupima, a nakon jednog naročito oštrog obračuna, zbog kojeg je završio u policijskoj stanici, roditelji su odlučili da ga pošalju u Ameriku. 

Tamo je studirao filozofiju na univerzitetu u Sijetlu (gde je upoznao svoju suprugu Lindu), a 1963. u San Francisku otvorio je i svoju prvu kung fu školu. 

Trenirao je religiozno svaki bogovetni dan - neke udarce i pokrete čak hiljadu puta dnevno!

Godinu dana kasnije zadivio je posetioce međunarodnog karate turnira, kada je demonstrirao sklekove na dva prsta i svoj čuveni "one inch" udarac. 

Njegovu harizmu i talenat primetio je i budući "action star" Chuck Norris, koji ga je nagovorio da navrati do Los Anđelesa i okuša se kao glumac.


Teška povreda kičme



Filmska kuća 20th Century Fox dala mu je šansu u TV seriji "The Green Hornet" (1966), gde je zaigrao Katoa, "orijentalnog" pomoćnika glavnog glumca Vana Williamsa.




Bilo je to doba kada je zacementirana njegova enormna popularnost u Aziji, naročito Hongkongu, gde se "The Green Hornet" prikazivao kao "The Kato Show"! 

Lee je vreme nakon ukidanja serije iskoristio za davanje karate lekcija slavnim stanovnicima Hollywooda (Stivu Mekvinu, Džemsu Koburnu, Romanu Polanskom...) i bezuspešno pokušavao da dobije novu ulogu...

Najveće razočaranje doživeo je kada je nakon višemesečnih priprema za novu TV seriju "Kung fu", Warner Bros odlučio da glavnu ulogu dodeli Dejvidu Karadinu

Tek je naknadno saznao da producentima njegov glumački angažman nije bio "ni pod tačkom razno"...

Da nevolja nikada ne dolazi sama pokazalo se 1970, kada je u jeku finansijskih problema zadobio tešku povredu kičme (ne dižite tegove "nezagrejani"!) koja ga je prikovala za krevet i naterala doktore da mu saopšte: 

"Nikad više kung fu!" 

Usledila su tri meseca ležanja u krevetu, a onda još tri meseca mirovanja u zatvorenom prostoru...

Čak ni tada, Bruce nije dozvolio da klone duhom: neprestano je pisao, stavljao na papir svoje misli o jeet kune dou (veštini koju je sam izmislio) i tako ispunio osam pozamašnih beležnica, koje su kasnije postale Biblija njegovog "načina". 

Odbio je da poveruje crnim lekarskim prognozama - oduvek je verovao da je stvarnost samo stanje našeg duha...

I, mic po mic, počeo je lagano da vežba, nastavlja da drži časove... 

Leđa će mu ostati izvor bola do kraja života, ali nije dozvolio da se to vidi ni na njegovom licu, ni u njegovim pokretima.




Oboreni rekordi gledanosti u Aziji



Preokret nastaje pojavljivanjem u talk show programu na hongkonškoj televiziji, gde je bio zatečen svojom "Kato slavom", naročito kada ga je posle tog nastupa (i demonstriranja nekoliko "kick ass" udaraca) pozvao Raymond Chow, šef novonastalog studija Golden Harvest.

U roku od nekoliko dana počinje karijera filmske borilačke legende kakvu svet do tada nikada nije video...

Zanimljivo je da je dve godine pre nego što je na Tajlandu pala prva klapa Chow/Lee filma "The Big
Boss", Bruce zapisao sledecu "ohrabrujuću" mantru:

"Ja, Bruce Lee, postaću najplaćeniji orijentalni superstar u Americi. Zauzvrat, pružiću najuzbudljivije performanse i potrudiću se da budem što bolji glumac. Počevši od 1970, ostvariću svetsku slavu i do 1989. zaraditi deset miliona dolara. Onda ću da živim kako mi je volja, ispunjen unutrašnjom srećom i harmonijom."


Ipak, prvo je ostvarena njegova "neamerička" karijera orijentalnog superstara - "The Big Boss" je postao najgledaniji film svih vremena u Aziji, a sledeći, "Fist Of Fury" - bio je još gledaniji! 

Lee je prigrlio uspeh i uzeo sve što mu svet filma pruža: postao je glumac, koreograf, scenarista i reditelj svog trećeg filma "Way Of The Dragon", koji je završio spektakularnom borbom glavnog junaka i Chucka Norrisa u rimskom Koloseumu. 

Taman je počeo da snima "Game Of Death" (koji, nažalost, nikada neće završiti), kada je stigla ponuda koja se nije mogla odbiti... iz onog istog (donedavno letargičnog) Hollywooda...

Šta su predlagali tamošnji "big bossovi"? 

Prvu američko-kinesku koprodukciju u istoriji, prvi američki akcioni film u kojem bi borilačke veštine bile "glavna stvar". 

Počeo je da se snima "Enter The Dragon", ostvarenje koje će pomaći granice žanra, stvoriti kalup prema kojem će se do dana današnjeg snimati filmovi sličnog sadržaja.

Niko to nije radio bolje od njega: dobio bi udarac, nakon čega bi zastao, zaprepašćeno pogledao svoju posekotinu, prstom ovlaš zahvatio kapljicu krvi, liznuo je i onda totalno šiznuo - bacio bi se na svog protivnika i razbio ga kao dete zvečku!




Film je ujedno bio i testament Leejevog talenta, volje i predanosti...


Da li zbog jednog običnog aspirina...



Rad na "Enter The Dragon" doveo je glumca do potpune fizičke i mentalne iscrpljenosti. 

Za vreme sinhronizacije, Bruce se onesvestio u Golden Harvest studiju i prebačen je na detaljne preglede u Los Angeles. 

Doktori nisu ništa pronašli, a Lee se vratio u Hongkong i nastavio da se žali prijateljima na svoje zdravstvene probleme. 

Svi su primetili da je mnogo smršao, a tog 20. jula 1973. navratio je do stana svoje prijateljice Betty Ting Pei, koja je trebalo da glumi glavnu žensku ulogu u njegovom sledećem filmu. 

U stanu je pokušao da piše scenario za taj film, ali ga je zabolela glava, pa je odlučio da malo prilegne - nakon što mu je Betty dala običnu tabletu protiv glavobolje. 

Zaspao je i nikada se više nije probudio. Imao je samo 33 godine.

U pola deset uveče, beživotno telo je pronašao filmadžija Raymond Chow, koji je trebalo da ga "pokupi" na poslovnu večeru. 

Pozvan je doktor, telo je odvezeno do bolnice Queen Elizabeth, ali Leeju nije bilo spasa. 

Zvanična verzija bila je da je glumac preminuo usled alergijske reakcije na tabletu koju je dobio od Betty, ali... Mnogima je to bilo sumnjivo...

Evo zašto: 

  • Lee nije prevezen do bolnice najbliže stanu (odgovor lekara: već je utvrđena smrt - izbor bolnice nije imao značaja), 


  • Raymond Chow se obratio medijima s informacijom da je Bruce preminuo u SVOM stanu (Chow se posle pravdao kako nije želeo da povredi Lindu Lee, jer je njen muž navodno bio u vezi sa Betty), 


  • U telu su mu pronađeni tragovi "trave" (mada su rekli: nedovoljna količina da naruši zdravlje)...


Jedna od najpoznatijih teorija zavere, koja se najčešće pominjala još od sredine sedamdesetih, bila je da je Bruce Lee smaknut od strane "kung fu tradicionalista", koji su bili silno uvređeni što je glumac ostatku sveta otkrio njihove vekovne tajne...


*****



Bilo kako bilo, Bruce Lee nije dočekao premijeru svog filma "Enter The Dragon" (koji je u Americi i širom sveta postao megahit), kao ni ostvarenje vizije o sebi kao najslavnijoj zvezdi borilačkih veština. 

Njegova tri "azijska" hita puštena su naknadno u američke bioskope (nešto izmenjenih naslova), a s obzirom na to da je publika i dalje bila "gladna" Leejevih onscreen majstorija - "sklepan" je i film "Game Of Death", koji je uposlio njegovog dvojnika, "maglovitu" kameru i dvadesetak minuta originalne "Zmajeve" akcije, zbog koje je publika pristajala da kupi ulaznicu i oprosti producentima smešne pokušaje da filmu podare radnju i sadržaj...

Bruceov sin Brandon takođe je postao glumac i svojevremeno započeo obećavajuću holivudsku karijeru, ali je tragično nastradao na setu svog šestog filma "The Crow" (1994), zbog čega mnogi veruju da je porodica Lee zapravo pogođena prokletstvom.

O tome će svoj sud dati i njegov brat Lee Chun-Fai, u prvoj knjizi napisanoj od strane nekog člana Zmajeve porodice, a koja će osvanuti u izlozima već 25. novembra...

Tekst: Yugopapir (2006.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate