YU rock afera '86: Firči protiv Malkolma Muharema / Da li je Plavi orkestar pokrao EKV bubnjara?




Mi smo se u načelu dogovorili da dobijem jedan procenat od prodaje ploče. Međutim, kako je prolazilo moje vreme u vojsci, niko od njih se nije javljao. Imali su koncert na sto metara od kasarne, a nisu došli da me posete. Sve to mi je postalo sumnjivo

Da li je Plavi orkestar zaboravio nekoga ko im je pomogao oko snimanja prve ploče ili je saradnik, svestan činjenice da je "Soldatski bal" "okrenuo" bruto više od 23 stare milijarde (doduše godinu dana kasnije), zaključio kako je pravi momenat da još jednom naplati svoje usluge?


*****



Na pomolu je još jedna afera oko minulog rada. Ivan Fece, poznatiji kao Firči, ex bubnjar Ekatarine Velike, koji poslednjih godinu dana provodi na odsluženju vojnog roka u Rijeci, odlučio je da tuži Plavi orkestar zbog neisplaćenog procenta od prodaje ploče.

Na omotu albuma "Soldatski bal" on je potpisan kao jedan od gostiju, a ne navodi se precizno šta je kao gost radio.

- Oni su mislili da sam ja, samim tim što sam otišao u vojsku, voljno - kaže Firči. - Ja sam im pomogao na demo-snimcima i na albumu. Za demo-snimke sam radio aranžmane, svirao sintisajzer i bubnjeve i pevao druge vokale. Na albumu sam odsvirao kompletno sve bubnjeve i pevao druge vokale. 

Za to sam dobio samo dva i po miliona starih dinara za dnevnice i putne troškove, jer smo mi paralelno u istom studiju snimali album Ekatarine Velike, pa nisam mogao da budem skot i uzimam nekakve duple dnevnice.

Mi smo se u načelu dogovorili da dobijem jedan procenat od prodaje ploče.

Namerno nisam hteo da se na omotu napiše šta sam radio na snimanju jer mi to nije bilo bitno.

Međutim, kako je prolazilo moje vreme u vojsci, niko od njih se nije javljao. Imali su koncert na sto metara od kasarne, a nisu došli da me posete.

Sve to mi je postalo sumnjivo.

Saznao sam da su svi iz grupe bili spremni da mi isplate novac, a da to jedino Malkolm Muharem nije dozvolio.

I onda sam rešio da ih tužim.

Jedan procenat od ploče je otprilike sto starih miliona, meni nije o glavi lova, više hoću da zaštitim dostojanstvo muzičara.

Ja sad ne mogu da se nakajem što sam to radio jer sam snimao samo matrice i nisam imao uvid u finalne faze pesama tako da nisam ni sanjao da će tu doći neke Nade Obrić i slično.



Šta kažu Malkolm Muharem i Siniša Škarica?




Prva sudska rasprava je zakazana za polovinu maja meseca.

Malkolm Muharem tvrdi da oni zvanično ni o čemu nisu obavešteni.

- Čuo sam da Firči hoće da nas tuži. Isto tako mogu i Kalajić i Ćirilov da se udruže i svi ostali gosti koji su se pojavili na ploči. Uglavnom, počelo je sveopšte grebanje. Meni to profesionalno može da godi jer znači da smo napravili dobar posao, ali mi to privatno stvarno smeta.

Čitav proces je dobar za štampu i tiraž, može i nama da koristi da prodamo još petnaest hiljada ploča, ali posle tiraža koji smo već postigli to nam zaista nije potrebno.

Samo me zanima hoće li Firči dobiti (kod nas, u časopisu Rock) poster i naslovnu stranu zbog ovoga.

To je još jedan od mnogih pokušaja da se na račun Plavog orkestra napravi skandal.

Siniša Škarica, glavni i odgovorni urednik "Jugotona", kuće koja je izdala album, je sa celim slučajem upoznat od početka:

- "Jugoton" sa tim nema ništa. To je bio njihov samostalni dogovor. Firči je za svoj posao plaćen a za to postoje i svedoci. Lično sumnjam da su ga oni izigrali. Niko od ljudi koji su učestvovali na snimanju ploče nije tražio procenat, oni su to radili više drugarski.

Jedan od brojnih gostiju na ploči je bio Jura Stublić, koji je otpevao deonicu u pesmi "Stambol, Pešta, Bečlija".

On na posredan način potvrđuje ono što je Škarica ispričao:

- Kad smo završavali našu ploču, pojavili su se momci iz Plavog orkestra i zamolili me da otpjevam jedan dio. Ja sam to uradio gratis jer mi je sve zajedno snimanje oduzelo pola sata. Eventualno ću jednom zamoliti Sašu Lošića da otpjeva nešto na nekoj našoj ploči.

U situaciji kada se zakuvaju strasti, kao u ovoj, teško je i nezahvalno biti sudija.

Evidentno je da se uvek oko velikog uspeba rađalo mnogo priča.

Ko je u pravu - otkriće oni kojima je to posao.

Na žalost, ovo nije ni prvi ni poslednji put da novac posvađa čak i najbliže saradnike. A onda, kao po pravilu - razne stvari izlaze na videlo...

Obrada: Yugopapir (Rock, jun 1986.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate