Vrelo studijsko leto 86, nove ploče snimaju: Bajaga, Peđa D'Boy, Džakarta, Kerber, Galija, Van Gogh




U beogradskim tonskim studijima albuma snimaju i miksaju Bajaga i Instruktori, Peđa D'Boy, Galija, Džakarta, Kerber, Tunel, Van Gog, Mona Lisa


Pažljivi pratioci rok-zbivanja u glavnom gradu se slažu u jednom - gotovo da se ne pamti kada je tokom leta vladala tolika gužva po beogradskim studijima. Slobodnih termina nema ni za lek, svi su zauzeti i popunjeni, odnosno, turističkim žargonom rečeno, mesta su prebukirana. 

Veliki broj domaćih rok-grupa priprema nove diskografske projekte, sa kojima će se predstaviti tokom predstojeće jeseni i zime. Pođimo redom i to od onih najznačajnijih.



Sledi đačka top-lista aktuelnih albuma...
Momčilo Bajagić-Bajaga se od 15. juna ne mrda iz studija pet PGP RTB. Radi novi, treći album, naravno, uz pomoć neizbežnih "Instruktora". Primenili su jedan zanimljiv studijski štos - sve su snimili odjednom, a ne pojedinačno, instrument po instrument, kanal po kanal. 

Ono što nije dobro, naknadno će se zabeležiti na traci, kasnije miksovati i remiksovati, da bi na kraju sve, posle nasnimavanja vokala, dobilo svoj konačni oblik. 

Ta LP ploča će imati devet numera. 

Za sada novi Bajagin album nema zvaničnog, ali ni radnog naziva. 

Snimatelj je Đorde Petrović, a producent Saša Habić. U planu je da se u snimanje uključi što je moguće veći broj beogradskih rok-muzičara. Zanimljivo, zar ne?




Predrag Jovanović, vođa grupe "Peđa D'Boy" je skoro priveo kraju snimanje svog četvrtog albuma. 

Sve je urađeno u jednom malom, privatnom studiju, gde se kao producent javlja Kornelije Bata Kovač. 

Adut na ovoj LP ploči bi trebalo da bude pesma "Tatjana", sa kojom "Peđa D'Boy" nije uspeo da se kvalifikuje za naš izbor "Pesme Evrovizije". 

Album će objaviti "Komuna", diskografska kuća na čijem čelu stoji upravo Bata tata-mata Kovač.




Niška "Galija" će ponovo diskografski zaploviti i to po peti put. Već su pri kraju snjmanja svog novog LP projekta, koji je nastao u studiju "Oliver" (nema veze sa onim pevačem čije prezime počinje sa slovom M. - primedba autora teksta). 

Oni koji su imali prilike da čuju nemiksovane, nove "Galijine" pesme kažu da Neša i drugovi plove, posle dužeg vremena, punim jedrima u komercijalni uspeh. 

Videćemo šta je od svega toga ostalo uskoro - za mesec-dva, najdalje. Album će objaviti PGP RTB



Džakarta, može li malo komercijalnije?




Još jedan LP projekt se sprema u produkciji PGP RTB. Reč je o sastavu "Džakarta", koja će posle dvogodišnje pauze konačno doći do svog drugog albuma.

Igor i njegovi istomišljenici su odlučili da ovaj materijal snime u jednom, manje poznatom osmokanalnom privatnom studiju. 

Tek su započeli rad na ovom LP produktu, pa je isuviše rano bilo šta reći za novi diskografski korak "Džakarte". Zapravo, najmanje što treba očekivati je dobra svirka, koju su ispoljili na prethodnoj LP ploči, kao i na stalnim svirkama "uživo".

Komercijala im ne bi bila naodmet - tek, eto, da i mi damo neki savet.



U elektrotehničkoj najviše vole
Talking Heads i Đavole
Sa velikim, neverovatno ogromnim ambicijama je niški "Kerber" ušao u svoj novi LP projekt. Napustili su RTV Ljubljanu i "obukli dres" PGP RTB. Za ovaj prelazak nisu dobili, uobičajene, transferne pare - ali sjajne uslove za rad svakako jesu. 

Punih dvadeset dana niko nije smeo da priviri u studio pet PGP RTB. Snimalo se danonoćno. Za desetak dana ih očekuje finiš u obliku miksa i remiksa. 

Album će imati deset numera. Producent je Kornelije Bata tata-mata Kovač (opet on - primedba autora teksta), dok je čovek za miks pultom bio Tahir Durkalić. 

Treći album "Kerbera" zvuči, pre svega, korektno i zanimljivo. Biće interesantno pratiti završnu fazu stvaranja ove LP ploče.



Rokenrol kvartet "Tunel" u studiju 6 Radio-Beograda radi na svom četvrtom albumu. Nekih većih iznenađenja nema - sve je to na mestu, pa uopšte nije jasno kako ovaj solidni bend ima uspeha na koncertima, ali ne i na diskografskom planu. Da li će se sada nešto izmeniti? 

Šansa postoji, pogotovo što od deset snimljenih numera bar polovina može mirne duše da konkuriše za hit nedelje "Beograda 202''. 

Ovaj kompliment "Tunelu" nema nikakve veze za Džetom, inače urednikom pomenute radio emisije i ujedno članom ovog beogradskog benda.




Na kraju pomenimo još dva sastava "Van Gog", koji je već imao uspeh sa singlom "Tragovi prošlosti" i sarajevsku "Mona Lisu", koju predvodi bivši bubnjar "Bijelog dugmeta", Điđi Jankelić. Obe grupe snimaju svoj debi album. Kakvi će oni biti - pa to niko ne zna osim njih samih. 

A iz njihove "žvake" se jedino može zaključiti da je reč o epohalnim diskografskim delima. 

Balkanski sindrom samohvalisavosti je, očito, opet u modi ili, zapravo, nikad nije ni prestao da bude aktuelan. Bar kada su u pitanju domaći rok-izvodači.

Sve u svemu, diskografski kolači se uveliko krčkaju u beogradskim studijskim rernama...

Napisao: Saša Gajević, foto: S. Ilić, K. Pajić, obrada: Yugopapir (Blitz, leto 1986.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate