Šta bi sve trebalo da znate prilikom kupovine polovnih automobila ... (1959)




Sva stakla treba da budu iste marke: tripleks, sekurit, itd. Ako nisu, znači da je automobil pretrpeo neki lom. Šalt tabla sa instrumentima ispred vozača mora da bude kompletna, sa svim instrumentima. Podižite vrata gore-dole. Ne smeju da "igraju"


Automobilski stručnjak Duško Nikolić upozorava vas šta treba da znate prilikom kupovine starih automobila...


*****



"A da kupim polovan automobil?" 

Ta misao javi se svakome ko želi da kupi automobil, a nema dovoljno novca za novi. A zna li kupac šta je to polovni automobil i na šta treba da obrati pažnju da ga kao laika ne prevare.

Pre svega, polovnim automobilom treba smatrati onaj čiji stepen tehničke ispravnosti iznosi 60 do 80 otsto. Ispod 60 - to je istrošen automobil koji ne treba kupovati.

Prema našim prilikama, najbolje je odlučiti se za automobil do 1.500 kubika, jer su ekonomični i troše obično do osam litara benzina na 100 kilometara.

Što se tiče marke, najbolje je kupiti polovni automobil "Zastava 600", "Fiću" ili "1100". 

U našoj zemlji postoji oko 40 servisa za ove automobile u kojima se oni mogu pregledati i popraviti. 

Od ostalih maraka najpogodnije su "Opel", "Folksvagen", "Pežo 203", "Ford taunus", "Simka Arond" itd.



Evo na šta laik treba da obrati pažnju:




• Ne kupovati automobil koji je proizveden pre više od dve godine. Fabričke tablice i druga dokumenta nisu uvek siguran dokaz starosti automobila. Najbolje je, zato, dobiti pismenu garantiju prodavca.



• Da automobil nikako nije prešao više od 30.000 kilometara. Sat za kilometražu nije siguran dokaz. To se da utvrditi tek detaljnim pregledom.



• Spoljni izgled: lak na automobilu treba da je u dobrom stanju. Treba dobro zagledati karoseriju i krov. Ne treba kupovati automobil koji ima tragove jačeg udara, jer čak i da je automobil tek nedavno izašao iz fabrike, ako je pretrpeo teži udar, ne vredi mnogo. 

Ovi tragovi udara mogu biti vešto sakriveni "peglanjem" i ponovnim farbanjem. Na tom mestu lak je obično jedva primetno otvorenije ili zatvorenije boje i talasast.



• Gume. Ako je vozilo prešlo oko 5.000 kilometara "gazeća" površina je jedva primetno izlizana. Na 10.000 kilometara gume su već znatno više izlizane. Na 30.000 kilometara šare na površini gume su još vidne, ali gotovo sasvim izlizane. Međutim, sve ovo prodavac može "podmladiti".



• Unutrašnjost automobila. Videti da li su sedišta, nasloni, delovi vrata i krova i materijal na njima iscepani ili zaprljani. Sedišta i nasloni ne bi trebalo da budu udubljeni. Tepisi ili gumene podloge u prednjem i zadnjem delu automobila ne smeju da budu izlizani. 

Na pedalama za kuplung, gas i bremzu ne bi trebalo da se vide jači tragovi izlizanosti gumenog ili metalnog dela. To je najbolji znak starosti. Sva stakla treba da budu iste marke: tripleks, sekurit, itd. Ako nisu, znači da je automobil pretrpeo neki lom. 

Šalt tabla sa instrumentima ispred vozača mora da bude kompletna, sa svim instrumentima. Podižite vrata gore-dole. Ne smeju da "igraju".



• Motor. Ako je ispravan mora da se upali pomoću anlasera u dva do tri obrtaja, za dva-tri sekunda. Motor treba da radi bez ikakvog drugog zvuka, izuzev šuma vazduha koji usisava. Čuje li se ma kakav tupi ili zvonki udarac, motor nije ispravan. 

Ako prodavac ne uspe odmah da otkloni taj nedostatak, najbolje je odustati od kupovine. 

Motor treba probati dok radi u mestu - od najmanjeg do najvećeg gasa. Pod malim gasom mora da radi sasvim tiho i bez podrhtavanja i ne sme da se gasi. Pod najjačim gasom - bez ikakvog prekida i sa čistim i jakim zvukom. 

Motor ne sme da ispušta jak dim, već jedva vidljiv. Ako mnogo dimi na auspuhu, znak je da troši mnogo ulja i da je motor istrošen. Ne vredi zavlačiti prst u auspuh da se vidi da li je iznutra garav, jer je prodavac taj deo mogao ranije da očisti.



• Dok motor radi u mestu probati da li su ispravni radio ili grejač, ukoliko ih ima. Isprobati i sva unutrašnja i spoljna svetla, brisače šoferskog stakla.



• Menjač. Oslušnuti menjač brzina, da li od njega dolazi kakav zvuk. Ako ga ima, to je ozbiljan kvar.



• Upravljač i mehanizam za upravljanje su ispravni ako prilikom najmanjeg pokreta dejstvuju na točkove. Upravljač probati i u toku vožnje. On tada mora da se pokreće lako, ali ne bez volje vozača.



• Podići dizalicom zadnje točkove i sa strane jednom rukom gurajte točak od sebe, a drugom vucite k sebi. Točak ne sme da ima nikakvog "lufta". Okrećite ga napred i natrag. 

Takođe treba da leži čvrsto. Ovo se odnosi na sve točkove. Ako se pri okretanju točkova čuje slabije ili jače krckanje, postoji ozbiljan kvar.



• Ispravnost motora najbolje je proveriti u toku vožnje posle tačno 100 kilometara. Treba prvo do vrha napuniti rezervoar benzinom, hladnjak vodom i motor uljem. Posle vožnje od 100 kilometara normalno je da u hladnjaku nedostaje svega jedan decilitar vode i to ako je toplo vreme. Ulja treba da nedostaje najviše jedan milimetar i to se ispituje kontrolnom šipkom. 

Najbolje ćete utvrditi koliko je benzina potrošeno ako ponovo dopunite rezervoar. Koliko ste benzina dosuli, toliko automobil troši na 100 kilometara. Posle ove vožnje motor ne sme da bude vreo, već mlak. U protivnom, ili nije ispravan motor ili sistem za hlađenje.



• Kočnice. Ako su ispravne, u brzini od 80 kilometara na sat, automobil treba da se zaustavi na oko 50 metara od trenutka kad je počelo kočenje i to bez škripe točkova.



• Za vreme vožnje ne smeju se čuti nikakvi zvuci u menjaču, diferencijalu ili točkovima. Ako ih ima - to je ozbiljan kvar.



• Stabilnost. Automobil se na lošem putu ne sme ljuljati gore-dole kao čamac. To je znak da amortizeri nisu ispravni.



• Na uzbrdici, ispravan motor treba lako da iznese automobil.


*****



Kad najzad, utvrdite da je sve ispravno, onda vam još ostaje da pozovete mehaničara da i on to ustanovi. Pogotovu ako polovni automobil kupujete u inostranstvu, gde prodavci veoma vešto umeju da prikriju mnoge nedostatke.

Evo i cena na našem tržištu: 

Automobili od 400 do 1.000 kubika prodaju se obično od 250 do 600 hiljada dinara, a od 1.100 do 1.500 kubika od 600.000 do 1,200.000 dinara. 

Pa ipak, oni koji već imaju polovan automobil, znaju da je on zbog stalnih troškova oko održavanja i opravki najčešće - skuplji nego nov.

Napisao: Duško Nikolić, obrada: Yugopapir (Ilustrovana, maj 1959.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate