Vaš šlager sezone 1976: Nadmoćno trijumfovala pesma Kemala Montena "Sarajevo, ljubavi moja"




Kemal Monteno, taj kantautor romantične duše i toplog srca, koji je celog sebe uneo u tu himnu svom gradu, inspirisan i nadahnutim tekstom Alije Hafizovića koji, kao i Monteno, taj grad u duši svojoj nosi: "Sarajevo, ljubavi moja"


April 1976: Od šesnaest kompozicija izvedenih na festivalu "Vaš šlager sezone", bar će četrnaest biti stvarno šlageri sezone: eto, zašto je Sarajevo postalo naš najjači muzički centar! ... Ovacije Draganu Stojniću koji se pojavio u retrospektivnom delu koncerta ... Pravi junak desetog "Šlagera sezone" Esad Arnautalić koji je za jedno veče dirigovao šezdeset kompozicija ne načinivši grešku čak ni za zlonamerne!


Sarajevo, aprila 1976



Posle Beograda, Zagreba, Ljubljane, Splita, Opatije i još nekih gradova, i Sarajevo je dobilo svoju zabavno-muzičku himnu koja je istovremeno proglašena i našim šlagerom sezone za ovu godinu. 

Pesmu je pevao i note složio Kemal Monteno, stihove Alija Hafizović: tako je, eto, nastala pesma "Sarajevo, ljubavi moja" koja je prošle subote uveče, pred 6 hiljada posetilaca Skenderije i neuporedivo većim brojem radio i TV potrošača, nadmoćno trijumfovala. 

Svoje glasove svakoj od šesnaest kompozicija, prethodno izvedenih, u serijama po četiri u TV emisijama "Nedeljno popodne", davalo je jedanaest žirija publike u jedanaest gradova: Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju, Novom Sadu, Prištini, Titogradu, Tuzli, Zenici, Mostaru i Banjaluci. 

Svaki žiri je imao deset članova, svaki član četrdeset glasova koje je mogao da podeli kako hoće, dakle, ukupno 4.400 glasova. 

Sarajevski žiri predstavljala je prepuna dvorana Skenderije - bilo je oko 6.000 posetilaca - gde je svako mogao da glasa kuponima s ulaznica. 

Sabiranjem glasova žirija gradova i glasova iz dvorane, dobijene su tri najbolje kompozicije, "Šlager sezone" i dve "pratilje", u ovom slučaju pesme "Vjetri šume, riječi nose" Đorđa Novkovića, u izvođenju Duška Lokina, i "Djevojko moja" Stjepana Mihaljinca, u interpretaciji Mikija Jevremovića.

Prednost i puna opravdanost ovog sarajevskog festivala, u odnosu na njegovu nešto kržljaviju braću, pre svega je u tome što tu širok auditorijum publike vodi zaista glavnu reč. 

Prethodnim emitovanjem na televiziji i radiju, pesme postaju bliske i poznate, pa tokom finalnog izvođenja pevače prati tihi hor od šest hiljada grla. 

Pored toga, sarajevska publika ume iskreno i toplo da se raduje ovom svom muzičkom prazniku za koji živi ceo grad. 

Nema pevača koji vam neće potvrditi da je pevati pred takvom publikom retko uživanje.

Kad su na pozornicu izašli "Ambasadori", nekom nestašku se oteo povik: "Bravo, Hag!" (zbog slabog plasmana na prethodno održanoj Pesmi Evrovizije - op. Y), ali aplauz koji je zatim odjeknuo lako ga je poklopio, a "Ambasadori" su odmah zatim zapevali lepše i poletnije nego ikad dosad.

Bisera i Leo imaju hitove za sva vremena, ali u Hag putuju Ambasadori!


I uvek je neko zablistao



Ako Sarajevo u zabavnoj muzici danas vodi glavnu reč, ako im se pevačko-kompozitorska ekipa obogaćuje sve većim brojem reprezentativaca, a to je činjenica koju niko ne može da ospori, onda je festival "Vaš šlager sezone", koji je ove godine dostojno proslavio svoj deseti rođendan, i te kako ispunio svoju svrhu. 

Jer, kroz ovaj festival nametnuli su se i Kemal Monteno, i Đorđe Novković, i "Ambasadori", i Zdravko Čolić, i Neda Ukraden, i "Indeksi" i još mnogi drugi. 

Nije to, međutim, bila odskočna daska samo za sarajevske talente. Mnogo je pevača baš tu uzimalo zalet za dalje velike podvige. 

Dovoljno je pomenuti Mišu Kovača koji je pevački rođen 1969, kada je "Šlager sezone" postala pesma "Više se nećeš vratiti" u njegovom izvođenju.

Radio-televizija Sarajevo, organizator ovog festivala, oduvek je, zatim, vodila računa o lansiranju mladih talenata. 

Neko je propadao, ali neko je i ostajao. Sud se nije donosio na osnovu jednog pokušaja: uvek ih je bilo nekoliko. 

Ove godina, kao i prošle godine, u vatru su gurnuti Alma Ekmečić i Goran Gerin. Dok Almi, izgleda, spasa nema, Goran će, možda, isplivati. 

Uvek je tako: svako dobija jednaku šansu, ali samo pravi talenat ostaje na površini.




Šlageri za ovu sezonu i za sva vremena



Prema onome što smo čuli prošle subote uveče, festival "Vaš šlager sezone" mogao bi mirne duše da promeni ime u "Vaši šlageri sezone". Jer sasvim je sigurno da će od šesnaest izvedenih pesama najmanje njih četrnaest biti pravi hitovi, pravi šlageri sezone. 

Da i ne govorimo o činjenici da se tu uvek izmigolji poneka lepa pesma koja ostaje šlager za - sva vremena.

Kemal Monteno, taj kantautor romantične duše i toplog srca, koji je celog sebe uneo u tu himnu svom gradu, inspirisan i nadahnutim tekstom Alije Hafizovića koji, kao i Monteno, taj grad u duši svojoj nosi: "Sarajevo, ljubavi moja". 

Pa, onda "Mađija" Tadeja Hrušovara i raspevani, raspoloženi ansambl "Pepel in kri", pa setna Ksenija Erker u pesmi Zrinka Tutića "U proleću ostani mom". 

To, međutim, nije ono isto "proleće bez tebe" u kojem je Ksenija nekad onako zablistala: u ovom je   bilo nešto manje nadahnuća.

"Nema više tvog dječaka" pevao je Goran Gerin, onako kako mu je napisao Fadil Redžić, kompozitor mnogo potpuniji i uzbudljiviji u pesmi "Hana" koju su izveli Davorin Popović i "Indeksi", a koja je njima donela nagradu za najbolju interpretaciju, a kompozitoru Redžiću nagradu stručnog žirija Saveza kompozitora Jugoslavije.

"Ambasadori" su pevali nagrađeni tekst Marine Tucaković "Usne imam da ga ljubim" za koju je muziku napisao Nenad Pavlović

Bili su raspoloženi i sigurni u sebe: Hag već pripada uspomenama.

Mišo Kavač i Aleksandar Korać, pevač i kompozitor koji su još u Opatiji čvrsto verovali u trijumf svog zajedničkog pokušaja "Ja sam čovjek", još jednom su ostali bez pobede kojoj su se nadali. 

Mišo je dao sve od sebe da publici nametne pesmu "Ranjeno je srce moje", jasno inspirisanu velikim hitom Kornelija Kovača "Ove noći jedna žena mirno spava", ali publici srce nije - ranio.

"Nestašne riječi" Slobodana Kovačevića Alma Ekmečić je pevala nestašno slabo, ne snalazeći se među tolikim pevačkim asovima.



Drugi - zbog devojke i grada



Sugestivan i temperamentan pevač Duško Lokin morao je i ove godine da se zadovolji drugim mestom. Na "Šlageru 75" pobedila ga je "Emili" Zdravka Čolića, ovog puta "Sarajevo" Kemala Montena. 

Ipak, među tolikim favoritima drugo mesto za Lokina i Novkovića i njihovu pesmu "Vjetri šume, riječi nose" predstavlja lep uspeh.

Sa očiglednim viškom temperamenta, dakle nešto neumerenije nego što je bilo potrebno, Maja Odžaklijevska je otpevala "Mesečev san" Jovana Adamova. Bila je najzapaženija među ženskim učesnicima.

Sarajevski autor Miroslav Balta bio je zastupljen sa dve kompozicije: dopadljivu pesmu "Sedam godina" pevao je Leo Martin, druga, "Gledaš me tako čudno", bila je prvobitno namenjena Biseri Veletanlić

Kad je pevačica, iznenada, otkazala učešće na festivalu, ukoštac sa prilično teškom pesmom upustila se Jadranka Stojaković

Iako interpretaciji Stojakovićeve nema šta da se zameri, ipak je jasno da to nisu vode u kojima se ona snalazi kao riba. Za aranžman ove pesme Ranko Rihtman je dobio nagradu.

Još jedno razočarenje za Nikolu Borotu Radovana koji je u svoju kompoziciju "Ja i ti" polagao velike ambicije. Dosledan svojoj folklornoj inspiraciji, Borota je napisao dopadljivu pesmu, kao stvorenu za Nedu Ukraden, ali ipak suviše nalik na njegove dosadašnje uspehe "Srce u srcu" i "Ej, da mi je naći". 

To Boroti nikako ne treba zameriti: dok svi "pozajmljuju" od drugih, on bar pozajmljuje od - sebe.

Tandem Mihaljinec-Jevremović zabeležio je još jedan uspeh: treće mesto s pesmom "Devojko moja" koju je Miki otpevao upravo majstorski, nagrađen ovacijama prisutnih gledalaca.

Izvrsnim pevanjem izdvojio se i Krunoslav Kićo Slabinac koji se, posle duže pauze i višemesečnih turneja po inostranstvu, vratio festivalskim uzbuđenjima. 

Doduše, i on je "uskočio" u program, jer je pesmu "Ja kakva je na Bembaši trava" Đorđe Novković pisao za "Pro arte"

Međutim, s obzirom da Vladimir Savčić Čobi služi vojni rok, prvobitna kombinacija je otpala, a u programu se, na zadovoljstvo publike, našao Slabinac. Tek što smo ga pomalo bili smetnuli s uma, vratio se u punom sjaju.




Sve bilo je muzika



Jedna od najlepših pesama desetog "Šlagera" bila je ona "Hajde, dušo, da igramo malo" Brane Likića, u izvođenju njegove grupe "Rezonansa". Ovaj sastav originalnog zvuka učvršćuje svoje pozicije na vrhu.

U pauzi koncerta, posle slušanja šesnaest šlagera, a pre proglašenja nagrađenih, izveden je program retrospektive: četrdesetak skraćenih izvođenja pesama koje su za proteklih devet godina ovde zabeležile uspeh, male muzičke uspomene koje su na najbolji način ulepšale ovogodišnji deseti, jubilarni "Šlager sezone". 

Bila je to prava prilika da se uverimo kako dobre pesme nikad ne umiru, kako i mi imamo bogatu kolekciju svog, domaćeg "evergrina".

Čuli smo šlagere svih proteklih devet sezona: "Lidija" i Kemal Monteno, "Naš dan je umro" i Ana Štefok, "Više se nećeš vratiti" i Mišo Kovač, "Sve bilo je muzika" i Arsen Dedić, "Zašto da ne uzmem nju" koju su, umesto odsutnog Dragana Antića, izvele "Strune", "Nemoj draga plakati" i opet "Strune", pa "Predaj se, srce" i "Indeksi" i dva puta Zdravko Čolić sa "Zelena si rijeka bila" i "Zvao sam je Emili". 

I na kraju, svi učesnici zajedno u impresivnom i složnom horu, otpevali su pesmu "Zemljo moja", jednu od najlepših koje je ovaj festival dao.

Čuli smo još niz prijatnih melodija, u izvođenju odličnih pevača. 

Na očiglednu radost oduševljene publike, Zlatko Golubović je otpevao "Preko sedam mora" i "Posle dugih putovanja", Kemal Monteno "Ime", "Laž", "Pahuljice moje" i "Dušo moja", "Ambasadori" su podsetili na svoje šlagerske hitove "Negdje, na nekom moru" i "Srce te želi", a Anica Zubović je otpevala "Iz dnevnika jedne žene". 

"Indeksi" su pevali "Samo su ruže znale" i "Volim te", Arsen Dedić "O, mladosti", Leo Martin "Plavu obalu", Duško Lokin "Raspleti vijenac ljubavi", Miki Jevremović "Tko te ljubi ove noći", Zdravko Čolić svoj prvi veliki uspeh "Sinoć nisi bila tu".

Najburniji aplauz i najsnažnije radovanje već razdragane publike u velikoj dvorani sarajevske Skenderije izazvao je Dragan Stojnić, taj redak ali uvek rado viđen gost naše zabavno-muzičke pozornice. 

Pevao je svoj hit iz 1968. "Ne vjeruj", a aplauz ni za trenutak nije prestao!

Ako će iko pamtiti svoj ovogodišnji dolazak u Sarajevo, pamtiće ga Dragan.

Izdvojimo još i Đorđa Marjanovića koji je od svoje dve retrospektivne pesme, "Jesenji valcer" i "Ta tužna muzika", načinio dva minijaturna šou-programa, s odgovarajućom glumom i prikladnom koreografijom, objasnivši za tih nekoliko kratkih minuta svim prisutnim zašto je već godinama zabavljač bez konkurencije.

I, najzad, pravi junak desetog "Šlagera sezone", dirigent Esad Arnautalić, koji je sam, bez jedne greške, dirigovao čak šezdeset kompozicija: šesnaest u konkurenciji, četrdeset u retrospektivi, četiri nagrađene.

Trebalo je da mu pomaže Julio Marić, ali je nezgodno pao, pa je morao u gips.

- Ja nisam pao, ali čini mi se da ću, ipak, morati u gips - nasmejao se na kraju vidno premoreni Arnautalić, inače idejni tvorac ovog festivala, dakle glavni "krivac" što na njemu uvek ima toliko šlagera da je teško izabrati samo jedan - za sezonu.

Napisala: Višnja Marjanović, obrada: Yugopapir (RTV revija, april 1976.)


Konačan plasman pesama



1. "Sarajevo, ljubavi moja" - Kemal Monteno (1.788 glasova)

2. "Vjetri šume, riječi nose" - Duško Lokin (1.309)

3. "Djevojko moja" - Miki Jevremović (1.185)

4. "Ja kakva je na Bembaši trava" - Krunoslav Slabinac (1.016)

5. "Sedam godina" - Leo Martin (785)

6. "Ranjeno je srce moje" - Mišo Kovač (714)

7. "Usne imam da ga ljubim" - Ambasadori (514)

8. "Hana" - Indeksi (497)

9. "Mađija" - Pepel in kri (360)

10. "Hajde, dušo, da igramo malo" - Rezonansa (318)

11. "Ja i ti" - Neda Ukraden (281)

12. "Mesečev san" - Maja Odžaklijevska (269)

13. "U proljeću ostani mom" - Ksenija Erker (224)

14. "Nema više tvog dječaka" - Goran Gerin (220)

15. "Gledaš me tako čudno" - Jadranka Stojaković (137)

16. "Nestašne riječi" - Alma Ekmečić (66)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate