Traži se novo ime za NK Dinamo: Da li će to biti Građanski, Hašk, Purger ili - Konkordia? (1990)




Što se pak imena Hašk tiče ono nam ne izgleda primjereno za nogometni klub jer Hašk znači Hrvatski akademski sportski klub, dakle klub studenata, a koliko nam je poznato među igračima Dinama nema nijednog s indeksom 

Nakon što su skinuli petokraku, Zagrepčani će promijeniti i ime ... Funkcioneri NK Zagreb ne pristaju da timu iz Maksimira ustupe svoj naziv ... Pojedinci žele da dinamovci izgube već u Bergamu protiv Atalante i na taj način otvore put promjeni imena ...


*****



Dinamo je vrlo diskretno, bez pompe, s grba skinuo zvijezdu i to objelodanio prilikom potpisivanja sponzorskog ugovora s korejskim "Samsungom". Južnokorejci naravno nisu imali pojma o čemu se tu radi i šta treba da znači skora promjena Dinamovog imena.

Izgleda da neki ljudi u Zagrebu jedva čekaju da Dinamo šetnju po Evropi završi u Bergamu pa da se odmah priđe promjeni imena kluba.

Predloga ima zaista puno. Jedni su za Građanski, drugi za Hašk, treći za Purger pa Konkordiu, a ima ih dosta koji bi zadržali postojeće ime.

Vinko Hotko, predsjednik Odbora za sport i fizičku kulturu HDZ-a također smatra da Dinamo mora mijenjati ime:

- Klub bi se trebao zvati Hašk Zagreb. Smatram da je u tom nazivu sadržana tradicija prvog hrvatskog kluba, a za Evropu je onaj drugi dio. Uostalom i novi stadion je na starom Haškovom terenu.

U Kranjčevićevoj, naravno, Jerković, Vrdoljak, Dračić i ostali ne žele ni da čuju o posudbi svog imena (Zagreb) starijem bratu iz Maksimira.

Što se pak imena Hašk tiče ono nam ne izgleda primjereno za nogometni klub jer Hašk znači Hrvatski akademski sportski klub, dakle klub studenata, a koliko nam je poznato među igračima Dinama nema nijednog s indeksom. 

Ime Građanski također je neprimjereno maksimirskom prvoligašu jer u ekipi mahom igraju nogometaši porijeklom sa sela.

Boban je tako ponosan na svoje Runoviće, Ladić na Hrašće, Preljević na Prijepolje, Lesjak na Središće...

O imenu Purger ne treba ni diskutirati jer u momčadi nema dvojice koji se mogu pohvaliti da su porijeklom iz Zagreba, a naziv Konkordia, što u prevodu znači sloga, također je deplasiran, jer je dobro poznato da u ekipi Dinama baš nema previše drugarstva i sloge.

Zato je možda najbolje o imenu kluba progovorio poznati glumac Zlatko Vitez, nepopravljivi dinamovac:

- Ne vidim razloga da Dinamo mijenja ime. Kažu da je to ime došlo s istoka, a svako pametan zna da Dinamo dolazi od grčke riječi dinamis što u prevodu znači snaga, sila. Daleko je važnije da naš klub ponovno uspostavi tješnji kontakt s Evropom pa kad se u Londonu, Milanu, Glazgovu, Frankfurtu... pomene Dinamo da se zna da je to ovaj naš zagrebački Dinamo. 

Svojevremeno smo harali Evropom rušeći Juventus, Lids, Ajntraht, Seltik...

Svi su u Evropi znali odakle je taj Dinamo. Sad kad smo godinama u nogometnoj provinciji pretekli su nas Dinamo iz Kijeva, Dinamo iz Bukurešta.

Zato samo treba vratiti nekadašnji evropski pedigre i pri tom ne treba zaboraviti da je Dinamo jedini klub na ovim našim južnoslavenskim prostorima koji je osvojio evropski trofej.


Smjene: Pavlović umjesto Zajeca?



Bez obzira što ga beogradska štampa okrivljuje kao glavnog krivca za proizvodnju slučajeva u jugo-fudbalu, Ante Pavlović, generalni sekretar FSJ, ne stoji loše na zagrebačkom tržištu.

Saznaje se da Pavlović neće završiti mandat u FSJ i da će on zamijeniti Velimira Zajeca u Dinamovoj direktorskoj fotelji.

Obrada: Yugopapir (AS, avgust 1990.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate