"Simpsonovi", TV SA, "Noć i dan": U Jugoslaviji ih gledamo pre mnogih evropskih zemalja (1991)



Nama ostaje nada da će ova naša zajednica potrajati (i Simpsonovi u svakoj epizodi izgledaju kao da će eksplodirati) te da će TV Sarajevo otkupiti nastavak serije. U međuvremenu, uživajte u Bartovom rapovanju, i nikako ne dozvolite da vas skrha opšta atmosfera katastrofe - činite male stvari da sačuvate porodicu

Verovatno će za sva vremena ostati nepoznato ko je i po kakvom principu na sarajevskoj televiziji, tačnije u redakciji Noćnog programa, odabrao animiranu TV seriju The Simpsons - no, bilo da je u pitanju intuicija ili dobra obaveštenost - radi se o seriji koja je prošle godine ušla u red 10 najgledanijih u Americi - treba mu odati priznanje.

Jer, ne samo da smo početkom ove godine bili ispred mnogih evropskih zemalja (a priznaćete malo je takvih stvari, one po kojima jesmo uglavnom su sa negativnim predznakom), jer smo znali ko se krije iza imena Simpsonovi, već nam je i hit Do The Bartman postao potpuno smislen za razliku od, recimo, Francuza, koji i dalje misle da se radi o nekoj novoj pop-rap grupi.

A Simpsonovi su prošle godine potpuno "rasturili" Ameriku.

Tačnije rasturio ih je Bart Simpson, onaj mali žuti deran - o kome možete razmišljati i kao simbolu današnje apatične omladine, i kao potencijalnom demokrati, ili crnom čoveku u žutoj koži - najčešće nepodnošljiv, ali i toliko neodoljiv da se njegov lik vijorio na majicama 70 miliona Amerikanaca.

Poznato je koliko su Amerikanci zavisni od televizije, mnogobrojnih kvizova i nagradnih igara, ali više od svega serija.

E, Simpsonovima je pošlo za rukom ne samo da postanu najpopularnija crtana serija još od vremena The Flinstones (ako se sećate to su bili popularni prepotopski ljudi Kremenko i Kamenko) i The Jetsons, kreirani još davnih šezdesetih, već i da se izbore za vrhunski rejting i udarno vreme emitovanja i najdirektnije ugroze The Cosby Show.

Bart Simpson je sa svojim roditeljima Homerom i Marge te sestrama Lisom i Maggie postao metafora srednjeklasne provincijalne Amerike.

A možda i ne samo nje.

Jer, kad saznamo da su Simpsonovi ušli i u Belu kuću i da je supruga trenutnog američkog predsednika Barbara Bush izjavila da je to "najgluplja stvar koju je ikada videla" postaje jasno da niko nije ravnodušan na izazove i mogući tretman porodičnog života koji nadilazi okvire srećne i idilične slike.

James L.Brooks, producent ove serije, čovek koji iza sebe već ima uspeha na tom planu sa serijom Taxi, izjavio je:

- Marge Simpson napisala je pismo prvoj dami u kome kaže da je veoma povređena takvim tretmanom svoje porodice. Pogotovo što je oduvek smatrala da njih dve imaju toliko toga zajedničkog, jer obe su posvetile život podržavajući svoje izuzetne muževe.



Celokupan svet odraslih je korumpiran i glup!



Homer Simpson je zaista izuzetan čovek.

Inspektor za sigurnost u nuklearnoj centrali, koji spava na svom poslu, Homer se izistinski trudi da bude dobar otac i muž.

Voli svoju porodicu, ali je toliko glup da to i ne shvata.

Crtač ove serije Matt Groening, koji se pre nekoliko godina proslavio stripom Life In Hell, za Homera kaže da on nije svestan koliko ga životna kolotečina slama.

Tragedija Simpsonovih sastoji se u tome što se oni na sve načine trude da budu normalni a to im, naravno, nikako ne uspeva.

Svima, osim Bartu.

Ali, hoćemo li biti na pravom putu, ako Barta posmatramo kao heroja?

Heroj koji za kaznu mora na školskoj tabli đa napiše 100 puta "Nikada više neću nazvati moju učiteljicu Uspijuša", ili koji se već na prvi znak katastrofe legitimiše:

"Ja to nisam uradio! Niko me nije video, ne možete ništa dokazati!" 

Tvorci Simpsona kažu da Bart sublimiše stavove današnje američke omladine - "Celokupan svet odraslih je korumpiran i glup!"

Koliko je ovaj stav popularan vidi se iz činjenice da su majice sa Bartovim likom i natpisima tipa:

"Ja sam Bart Simpson, a ko si ti dođavola?!"

... bile glavni hit prošle godine u Americi, te da su zabranjene za nošenje u školi.

Već je u planu rad na celovečernjem animiranom filmu, a priča se da će Madonna uskoro snimiti singl sa Lisom Simpson.

A nama ostaje nada da će ova naša zajednica potrajati (i Simpsonovi u svakoj epizodi izgledaju kao da će eksplodirati) te da će TV Sarajevo otkupiti nastavak serije. U međuvremenu, uživajte u Bartovom rapovanju, i nikako ne dozvolite da vas skrha opšta atmosfera katastrofe - činite male stvari da sačuvate porodicu.

Odatle sve počinje - i tu se sve završava!

Ili laže, ili je budala onaj ko tvrdi drugačije!

Tekst: M. R, obrada: Yugopapir (Ritam, mart 1991.)




Podržite Yugopapir: FB TW Donate