Saveti za mlade Jugoslovenke: Kako da odbijete nasrtljivog mladića - ili da se zabavljate sa dvojicom?



Izašli ste sa svojim mladićem. Odjednom, prilazi vam neko čije lice vam je poznato i pozdravlja vas. Sada bi trebalo da ga upoznate sa svojim mladićem, ali ne možete - zaboravili ste ime te osobe...

April 1971: To može biti zbog nečega što ste rekli ili učinili, nekog neočekivanog događaja, zbog bilo čega - ali svima nama se dešava da dođemo u takvu situaciju da pocrvenimo. Potrebno je mnogo snalažljivosti i smisla za humor da ovakve situacije prebrodite. Evo nekoliko preporuka koje vam mogu pomoći da ne pocrvenite...


Upali ste u nezgodu:


Sedite u autobusu ili na nekom javnom mestu, bez kaputa. Odjednom, primećujete da se vaš rajsferšlus na suknji ili pantalonama otvorio i - tako zaglavio. Kada ustanete, šta mislite šta će se dogoditi?


Kako se izvući:



Ako ste oprezni i predostrožni, naći ćete u svojoj tašni bar dve zihernadle. Najhladnokrvnije ih upotrebite i ne brinite više o tome. Nemojte sedeti satima, plašeći se onoga što će se dogoditi. Jednostavno krenite i znajte da ćete više pažnje privući ako svi vide da ste zbunjeni. Otiđite do najbližeg toaleta gde ćete rajsferšlus popraviti pomoću igle, koju svakako uvek imate u tašni.



Upali ste u nezgodu:


Porub na vašoj suknji iznenada je odlučio da se spusti malo niže; nalazite se na podijumu za igru, na mestu gde se takve stvari odmah primete.


• Kako se izvući:



Ovde vam opet mogu pomoći zihernadle iz tašne. Sklonite se u najbliži toalet i sve će vrlo brzo opet biti u redu. Ako nemate zihernadle, i obična igla može spasiti celu stvar. Drugi put proverite porub pre nego što izađete.



• Upali ste u nezgodu:


Prosuli ste piće na nečiju haljinu i istog trenutka stvorila se ogromna mrlja. Šta sad?


• Kako se izvući:



Ako se to desilo kod vaše kuće, ponudite devojci da joj pozajmite neku svoju haljinu, a njenu da operete. Ili se odmah ponudite da očistite mrlju. Šta god da učinite, najgore će biti ako počnete da se okrećete oko sebe želeći da se to nije uopšte dogodilo. Osećaćete se mnogo gore a i devojka kojoj ste upropastili haljinu.



Upali ste u nezgodu:


Mladić koga već dugo znate iz škole ili sa posla, a koji vam se baš mnogo ne sviđa, pozove vas da izađete s njim - ili, neko vas pozove da ponovo izađete s njim posle veoma neuspelog prvog izlaska. Ipak, vi ne želite da ga uvredite otvorenim odbijanjem. Šta sada?


• Kako se izvući:



Ako on navede neko određeno veče, recite da ste tada zauzeti. Izmislite nešto za svako veče koje vam on ponudi, dok mu to na kraju ne dosadi. A ako ne želite da ovu igru produžujete, jednostavno recite da se vašem mladiću ne bi svidelo da izlazite s nekim drugim.



Upali ste u nezgodu:


Vaš tata zahteva da ste kod kuće najkasnije u deset, međutim, večeras ste zakasnili čitav sat. Ulazite u sobu, kad tamo on sedi, kršeći prste i delujući veoma opasno. Šta mu reći?


• Kako se izvući:



Shvatite da je tata mnogo više zabrinut nego ljut i da je ono što mu je najpotrebnije izjava da vam se ništa nije dogodilo i da nikada više nećete to uraditi. Ne pokušavajte da se nečujno uvučete na zadnja vrata i pobegnete u krevet - bolje je da se s njim suočite odmah, a ne sledećeg jutra. I nemojte se svađati, ostanite hladnokrvni bez obzira na sve.



Upali ste u nezgodu:


Pozvani ste kod prijateljice gde zatičete spremljenu čitavu gozbu. Na vašu nesreću, očekivali ste samo kafu i razgovor, pa dolazite pravo sa obilnog ručka.


• Kako se izvući:



Mnogo ćete je razočarati ako kažete: "Ah, draga, ne mogu ništa ni da stavim u usta!". Potrudite se koliko god možete, jedite pomalo od svačega, birajući lakše stvari i žalite se kako danas nešto nemate apetita.



Upali ste u nezgodu:


Zabavljate se sa dva mladića istovremeno, izađete sa jednim u disko klub, kad tamo - pojavljuje se i onaj drugi kome ste rekli da ćete večeras prati kosu.


• Kako se izvući:



Najpre utvrdite do koga vam je više stalo. Ako je to onaj sa kojim ste to veče izašli, pokažite mu onog drugog i recite da ste se nekad s njim zabavljali. U suprotnom, priđite tom drugom i pričajte mu kako se iznenada pojavio vaš stari prijatelj iz drugog grada i zamolio vas da izađete s njim samo na pola časa. Ako imate dobre živce, upoznajte ih, a zatim pređite za sto svoje prijateljice dok njih dvojica ne raščiste stvar! U svakom slučaju, izgubićete bar jednog od njih, i zato - budite malo pošteniji ubuduće!



Upali ste u nezgodu:


Danas ste odlučili da ostanete kod kuće i pobrinete se za svoju lepotu - stavili ste viklere, skinuli šminku, a lice pokrili nekim kremom. Iznenada, neko zazvoni na vratima, vi naravno izlazite jer ste sami kod kuće i ugledate mladića koji vas je do sada viđao samo u vašem punom sjaju.


• Kako se izvući:



Ako vas pogleda, a zatim upita da li ste vi kod kuće, recite: "Da, odmah ću je pozvati!" i otrčite da se ulepšate. A ako vas odmah prepozna, nemojte se brinuti. U slučaju da on voli samo savršene žene, slobodno ga zaboravite. Uostalom, šta bi bilo da vam je on nekim slučajem muž - ubrzo bi uvideo da ste i vi ljudsko biće!



Upali ste u nezgodu:


Izašli ste iz kuće, fantastično obučeni i spremni za lep provod. Desetak minuta kasnije nasred ulice, ustanovite da ste još uvek u svojim omiljenim starim papučama!


• Kako se izvući:



Prva stvar koju treba da uradite je da se ponašate kao da je najnormalnija stvar šetati se ulicom u papučama. Možete izvesti i ovo: svratite u prvu prodavnicu i kupite najjevtiniji par cipela ili sandala; možete se vratiti kući ili izuti papuče i hodati bosi - leti to neće izgledati nimalo čudno. Zamislite da snimate neku reklamu za televiziju i čak ćete uživati u svojoj nezgodi!



Upali ste u nezgodu:


Neko nešto govori u vašem prisustvu (nastavnik, mama, prijatelji). Međutim, vaše misli su odlutale i vi zadnjih nekoliko minuta niste čuli ni reč od toga. Iznenada vas budi glas: "A šta ti misliš o tome?" O čemu se radilo i šta treba da kažete?


• Kako se izvući:



Ako je u pitanju nastavnik, najbolje je da kažete: "Oprostite, ali nisam razumela pitanje" - ako imate malo sreće on će vam ga ponoviti. Druga alternativa, za mamu ili prijatelje je: "Nisam baš sigurna, trebalo bi da malo razmislim o tome." I ubuduće budite malo pažljiviji.



Upali ste u nezgodu:


Nalazite se u toploj i zagušljivoj prostoriji u kojoj je takva gužva da već osećate nesvesticu. Naravno, vi ne želite da se onesvestite, to je tako neprijatno, ali to je i jedna od onih stvari koje se ne mogu izbeći!


• Kako se izvući:



Nemojte se uzbuđivati već se mirno onesvestite! Nemate čega da se stidite, to čak može biti i veoma romantično! Nemojte ni pokušavati da se probijate do toaleta. U svakom slučaju, biće lepo od vas ako one oko sebe upozorite da ćete se onesvestiti, da bi imali vremena da vas prihvate raširenih ruku.



Upali ste u nezgodu:


Izašli ste sa svojim mladićem. Odjednom, prilazi vam neko čije lice vam je poznato i pozdravlja vas. Sada bi trebalo da ga upoznate sa svojim mladićem, ali ne možete - zaboravili ste ime te osobe.


• Kako se izvući:



Vašem dečku biće veoma neugodno što ga niste upoznali. Zato, ne brinite što će misliti da imate loše pamćenje, već recite: "Izvinite, volela bih da vas predstavim, ali sam zaboravila vaše ime." To nije nikakav zločin, a u ovakvoj situaciji najbolje je biti pošten.


Upali ste u nezgodu:


Slično prethodnom slučaju, prilazi vam neka osoba i počne da se raspituje o vašem poslu, porodici, prijateljima. Sve je to lepo, ali vi nikako ne možete da se setite ko je ta osoba!


• Kako se izvući:



Najverovatnije je da su vas zamenili sa nekim drugim i, umesto da se pravite kao da znate ko je on, recite: "Znam da sam vas već negde srela, ali ne mogu da se setim gde." Ali, može se desiti i da je to neko koga ste znali kada ste imali otprilike tri godine, a toliko se promenio, da nije nikakvo čudo što ga niste prepoznali!

Obrada: Yugopapir (Karavan, april 1971.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate