Uoči Pjesme Eurovizije '66: Kako je naša Tereza Kesovija osvojila simpatije princeze Grace Kelly



Nije bilo teško uvjeriti ostale članove žirija kako trebaju glasati kad je taj zadatak na sebe preuzela Njena Svjetlost! Jedan po jedan, članovi žirija su se priklonili mišljenju Gracije Patricije i tako je "Tele-Monte-Carlo" odlučio da ga u Luksemburgu, u subotu 5. III u 10 sati, predstavlja jedna jugoslavenska pjevačica

2. III 1966: Sve članice Eurovizije pažljivo su odabirale priloge za "Pjesmu Evrope" ... Kako je izabrana Tereza Kesovija za predstavnika "Tele-Monte-Carla"? ... Princeza Grazia i Marcel Achard natjerali su žiri da odabere Terezu?


*****



Čini se da sve televizijske stanice zemalja članica Eurovizije počinju pridavati mnogo veće značenje natječaju "Pjesma Evrope" koji se ove godine održava u Luksemburgu, nego što je to bio dosada slučaj.

Sjetimo se samo koliko je bilo natezanja oko odabiranja pjesme koja bi trebala predstavljati zapadnonjemačku zabavnu muziku.

Žiri je zasjedao pet dana da bi nakon dugih i žestokih diskusija odabrao pjevačicu Margot Eskens i pjesmu "Kazaljke na satu".

No čak i kad je izbor bio izvršen, u štampi je došlo do oštrih polemika i do predbacivanja što je izbor pao upravo na ovu, kako neki kritičari kažu, "tingl-tangl" - pjesmicu.

Slično je bilo i s Luksemburgom, domaćinom ove velike manifestacije evropske zabavne muzike.

Izbor Michele Torr kao predstavnice Velikog Vojvodstva Luksemburg nije bio bez kontroverzija, a znamo da je i Talijan Domenico Modugno morao prilično "pritisnuti" da bi sam interpretirao svoju kanconu "Dio, come ti amo", a ne Gigliola Cinquetti.

Zanimljivo će biti za naše čitaoce da znaju kako je Tereza Kesovija došla u situaciju da u Luksemburgu brani boje Kneževine Monako.

Njena velika konkurencija bila je izvrsna Isabelle Aubret s pjesmom "Le Bonheur" (Sreća) i Jean Paul Carra s pjesmom "Adieu, fille d’Espagne" (Zbogom, djevojke Španije).

Žiriju je predsjedavala sama kneginja Gracia, nekada poznatija kao glumica Grace Kelly.

Učinila je to zato što smatra da sama treba kontrolirati svaku manifestaciju koja se odvija u godini kad njena kneževina slavi svoj jubilej - sedamstogodišnjicu Monaka.

U žiriju su bili i Marcel Achard, Louis Ducreux, Jacques Antoine i drugi poznatiji javni radnici Monaka.

U prvi mah se činilo da Tereza sa svojom pjesmom "Bien plus fort" (Jače od svega) neće imati mnogo šansi.

No Marcel Achard, poznati kazališni radnik Francuske, bio je, baš kao i sama kneginja, impresioniran Terezinim glasom i njenom interpretacijom.


Monaco ne treba bezvezne stvari!



Prema nekim indiskrecijama upravo je Achard bio taj koji je Graciji od Monaka savjetovao da angažira Terezu jer će to biti:

"...dostojnije čak i ako ne dobije mnogo glasova, dostojnije upravo u ovoj jubilarnoj godini, kad Monaco ne treba bezvezne stvari!"

Da li su riječi tačno citirane nije sigurno, ali dio francuske štampe to tvrdi.

Bivša glumica Grace Kelly je odmah pristala.

Nije bilo teško uvjeriti ostale članove žirija kako trebaju glasati kad je taj zadatak na sebe preuzela Njena Svjetlost!

Jedan po jedan, članovi žirija su se priklonili mišljenju Gracije Patricije i tako je "Tele-Monte-Carlo" odlučio da ga u Luksemburgu, u subotu 5. III u 10 sati, predstavlja jedna jugoslavenska pjevačica.

Oni koji znaju kako se "diše" na natječajima "Pjesma Evrope" tvrde da bi Tereza mogla imati priličnog uspjeha. 

Ne samo zbog pjesme "Sreća" koje su autori Gerard Bourgeois i Jean Max Riviere, popularni po kompozicijama što su ih radili za Francoise Hardy i Dalidu, nego i stoga što njena interpretacija i njen glas predstavljaju osvježenje u evropskoj zabavnoj muzici.

Ostaje naravno da sačekamo subotu i da vidimo kako će proći i naša Berta Ambrož i "polunaša" Tereza Kesovija. Navijati za njih neće biti lako, jer uvijek postoji mogućnost da izbije neki autsajder i da nas iznenadi - pobjedom!

Tekst: V. D, obrada: Yugopapir (Studio, III 1966.)




Podržite Yugopapir: FB TW Donate