Pretražite Yugopapir

Tek što je počela, a 1983. već je iznedrila 7 sjajnih rock albuma / Najprodavanija tri domaća LP-ja...
Još nešto. Tri najprodavanija albuma u poslednjih šest meseci: "Dodirni mi kolena", oko 250.000 primeraka, "Motori", oko 200.000 i "Buvlja pijaca", oko 150.000 primeraka. Ko bi u ove brojke imao petlju da se zakune pre pola godine ?

Od one zime pre petnaest godina kada se pojavio album "Naši dani" Grupe 220 pa do vremena sadašnjeg, nemam utisak da smo doživeli dva "gušća", kvalitetnija i nezaboravnija izdavačka meseca, bar što se tiče domaće rockerske diskografije.

Sudeći po pločama koje sam imao prilike da čujem u ovih šezdesetak dana, verujem da 1983. nećemo pamtiti samo po nervozama, bonovima, sumnjičenjima, predolimpijskoj groznici, već i po sezoni dobrih albuma.

Mudri Konfučije je jako davno rekao da muzika odražava vreme u kojem nastaje, situaciju u društvu i životu.

Slušajući neke ploče dospeo sam u zabunu: il’ se to Konfučije preš’o ili je sve to oko nas muzika.

Ova naša 1983: počela je serijom od sedam izuzetnih izdanja.

Idem redom pojavljivanja:


*****Oliver Mandić je albumom "Zbog tebe bih tucao kamen" otvorio jedan značajan prostor i postavio jedno ključno pitanje: pitanje produkcije.

On je i pre bio dobar autor, nejak pevač i suviše tolerantan prema poeziji Marine Tucaković.

Sada ga upoznajemo u situaciji gde ostaje neotporan na Marinu, ali gde nudi niz novih produkcijskih strandarda.

Osim pesama kao osnove svakako će ubuduće u svom radu morati da ima na umu produkcijsko savršenstvo koje Mandić nameće.Dušan Prelević je posle petnaest godina najzad objavio solo ploču, "Na oštrici brijača".

U poslednje vreme širom sveta slave "Ponoćnu ljubav" Marvina Geja kako zbog neospornih pesama tako i zbog "čudne sudbine" autora-gubitnika.

Po tim istim aršinima Prele je prvak kosmosa.

On je svoj život luđe habao i svoju karijeru otvorenije izlagao olujama od svih izazovnih Marvina.

On je istinskiji, luđi i ubedljiviji od bilo koje druge priče ispevane, makar nam ponekad deluju bespotrebno svi ti padovi, sve te ludosti, sve mere i sva preterivanja.Balkan je naziv prve pesme koju je snimila Azra.

Tako se zove i jedna nepoznata novosadska grupa čiji je vođa sastavio vrlo sugestivnu zbirku pesama.

Čoveka ne znam, čini mi se da sam ga jednom zgodom čuo, ali ne uspevam da sakrijem simpatije za to što radi.

Balkan toliko miriše na život da je grehota to prećutati i ne pozdraviti.

Ploča se, ako ne znate, zove "Gola istina".Drug Bele je sastavio sjajan koncertni dokument.

Dupli album "Ako ste slobodni večeras" je dostojan sve one reputacije koju Buldožer uživa kao grupa koja nikako ne ume da promašina sceni.

Uživanje pri slušanju ove ploče malo umanjuje činjenica što se primećuje da su neke najave snimane naknadno.

Inače, vratolomno zavitlavanje u buldožerskom stilu je zagarantovano.D’Boys su nedavno objavili prvi album "Ajd’se zezamo".

Mada je njihovu koncertnu aktivnost, pogotovo u Beogradu, pratila izvesna sumnja, ova ploča dokazuje da iza poznatog paravana stoji niz zanimljivih ideja i pregršt nepoznatih iskustava.

Šezdesete u sudaru sa osamdesetim.

Ovu ploču treba pažljivo saslušati.

To nije zezanje, u svakom slučaju nije obično zezanje, jer D’Boys nisu običan sastav.Jappa je čovek iz splitskog Metka.

Grupa je ispaljena u prošlost ali je, zato, gitarista, pevač, kompozitor, dizajner i producent uspeo da izvede odličnu ploču - "Majmuni".

Zahvaljujući ovom albumu upoznajemo ličnost koja se zanima za pravljenje muzike u maniru visokih američkih pop standarda.

Jappa deluje vrlo osvežavajuće.I... Bijelo dugme. Sećate li ih se? Posle više detaljnih slušanja "Uspavanke za Radmilu M" spreman sam da verujem kako je to jedna od stvarno najboljih ploča koje su Bregović i društvo sačinili.

Ako je "Doživjeti stotu" ipak promašaj u "hvatanju koraka" onda je "Uspavanka" ponovo uspostavljanje veze sa onim pukom koji Bijelo dugme zna, voli i prihvata na jednoj vrlo ličnoj i intimnoj osnovi.

Taj autorski stav koji u grupi nalazi punu podršku u svim rasponima - od besa do gole poezije, izveden daleko bolje nego, recimo, "Doživjeti stotu" čini "Uspavanku" značajnom i na sviračkom i na producentskom planu.Post Scriptum: Još nešto. Tri najprodavanija albuma u poslednjih šest meseci: "Dodirni mi kolena", oko 250.000 primeraka, "Motori", oko 200.000 i "Buvlja pijaca", oko 150.000 primeraka.

Ko bi u ove brojke imao petlju da se zakune pre pola godine ?

Napisao: Petar Popović, obrada: Yugopapir (Rock 83, februar 1983.)Podržite Yugopapir: FB TW Donate