U tami disko kluba "202" u Zemunu, debitovala je jedna nova beogradska grupa - YU grupa (1970)



Idejno smo se razišli, ali nije došlo do neke spaktakularne svađe. Jednostavno, nas trojica hteli smo da sviramo progresivniju muziku, a oni su želeli da ostanu privrženi čisto komercijalnom stilu

U glasovitom ali i zabačenom disko-klubu "202" u Zemunu debitovala je, pre nekoliko dana, jedna nova beogradska pop-grupa.

Nije običaj da se sličnim manifestacijama posvećuje pažnja, bar ne kada se javno predstavljaju mladi početnici.

Ali, u "202" smo ipak otišli jer su novi ansambl formirali bivši članovi popularnog beogradskog sastava "Džentlmeni" koji već nekoliko meseci više ne postoji.

Disk-džokej Zoran Modli podsetio nas je da njegov klub, kome je kumovao Radio-Beograd 202, slavi ovih dana godišnjicu postojanja i da novi ansambl startuje pod nazivom "Idejni posed".

Sudeći po prvim reagovanjima publike, pozitivna nastojanja bivših članova "Džentlmena" da krenu progresivnijim stvaralačkim putevima možda će čak i uroditi plodom.

Ipak, poučeni iskustvom Korni-grupe članovi "Idejnog poseda", svoj "progresif" su začinili i životno važnom komercijalom.

Grupa je, prema predlozima posetilaca disko-kluba "202" već promenila ime: odsad se zove "YU-grupa" (!)

- "YU-grupa" postoji od pre mesec dana - kaže bas-gitarista Žika Jelić, inače bivši član "Džentlmena". - Vežbali smo intenzivno i danas smo spremni da se predstavimo i zvanično beogradskoj publici. Ovo ovde je bila samo uvertira.

- Zašto ste rasturili "Džentlmene"?

- Idejno smo se razišli, ali nije došlo do neke spaktakularne svađe. Jednostavno, nas trojica hteli smo da sviramo progresivniju muziku, a oni su želeli da ostanu privrženi čisto komercijalnom stilu.

Čujem da je Branko Marušić ponovo oformio "Džentlmene".

Ne znam zašto su zadržali taj naziv kada je bio dogovor da se raziđemo i oformimo nove sastave sa novim nazivima.

Uostalom, videće se da li će im pomoći staro ime koje je, nema sumnje, u našoj pop-muzici ipak nešto značilo.

Tekst: Zoran Predić, obrada: Yugopapir (RTV revija, decembar 1970.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate