Pretražite Yugopapir

Marijan Novak, novi "Plavi 9": Nikad mi nije bilo jasno zašto su mi zviždali navijači Dinama (1969)
Pomogao sam ocu da otvori privatnu električarsku radnju. Gotovine imam taman toliko da namestim stan koji ću u maju dobiti od Dinama. Nemam ni automobil, ali ga neću ni kupovati do kraja fudbalske karijere. Šta posle fudbala? Ja i ne očekujem da stalno živim od lopte. Radiću u nekoj fabrici 


Kad god bi spiker saopštio da u timu Dinama igra i Marjan Novak, lepim stadionom u Maksimiru razlegli bi se zvižduci negodovanja. Otegnuti, gromoglasni, spontani - kao iz jednog grla. 

A kad bi se plavokosi momak pojavio na terenu, negodovanje bi dostiglo vrhunac. Gotovo svaki njegov potez nailazio je na neodobravanje, a veoma uspele dočekivalo je - muklo ćutanje.

Tako je bivalo tri-četiri godine. Od dana kad je Marjan Novak unapređen u prvotimca "plavih" do upravo protekle jeseni. Sada najlepšem fudbaleru Dinama više ne zvižde..


Kad se otac prekvalifikovao- Nikad mi nije bilo jasno zašto sam bio nesimpatičan navijačima, zašto su mi stalno zviždali - poverio se Novak. - Nisam im pružao nikakav vidljiv povod za to, trčao sam, trudio se... Ti zvižduci su me strahovito nervirali, sputavali. Što bi bili češći i jači. utoliko su me činili nemoćnijim. 

Pred početak ovog prvenstva, trener Horvat mi je rekao: "Novak, ovo je vaša šansa. Samo od vas zavisi da li ćete uspeti. Začepite uši i zapnite!"

Noćima sam posle toga razmišljao i hrabrio sam sam sebe. Bio sam svestan da je to zaista moja poslednja šansa u Dinamu. 

"Zagrizao" sam svom snagom, zaigrao dobro i - zvižduka je nestalo!

- Zašto dvadeset dvogodišnji Marjan Novak nije iskoristio svoju šansu ranije - iako mu je pruženo više prilika?

- Dok sam išao u tehničku školu, teško sam stizao na obe strane - priča Novak. - Baš u to vreme otac Stjepan, obućar, razboleo se od teške profesionalne bolesti, pa je morao da se prekvalifikuje za električara. 

Cela porodica je tada živela u oskudici i majka je morala da se zaposli kao čistačica. 

Treneri su me postavljali na mesto desnog ili levog krila, što mi nikako nije odgovaralo. A kao centarfor, pored Zambate, zaista nisam mogao da se nametnem ...

Vremenom, pre svega zahvaljujući fudbaleru Marjanu, porodica Novak je znatno poboljšala svoj životni standard.

- Pomogao sam ocu da otvori privatnu električarsku radnju - priča Marjan. - Gotovine imam taman toliko da namestim stan koji ću u maju dobiti od Dinama. Nemam ni automobil, ali ga neću ni kupovati do kraja fudbalske karijere. 

Šta posle fudbala? Ja i ne očekujem da stalno živim od lopte. Radiću u nekoj fabrici! 

Završio sam STŠ i upisao Ekonomski fakultet. Znači, zaposliću se kao tehničar ili ekonomista. Ne vidim zašto bi bivšem fudbaleru bilo "ispod časti" da radi u fabrici...


Prva ljubav - jedinaMnogi Dinamovi fudbaleri su dugo vremena pravili šale na račun Marjana Novaka - zbog njegove "odbojnosti" prema devojkama i neiskustva u ophođenju s njima. 

Sada su prestala i takva peckanja, jer se najlepši fudbaler Dinama pre godinu dana - oženio.

- Supruga Slavica je - jedina žena u mom životu, jedina moja ljubav! - iskren je Novak. 

Zavoleo sam je još u osnovnoj školi. 

Siguran sam da nisam pogrešio što sam ostao veran svojoj prvoj ljubavi. 

Veoma smo srećni... 

Zasad stanujemo kod njenih roditelja. 

U maju ćemo imati svoj stan, a u to vreme očekujemo i prinovu u porodici. 

Ja kažem: "Neka prvo bude muško, a posle - šta dođe!"

Slavica, naravno, priželjkuje - kćerku!

I u fudbalu Marjan Novak ima svoje ljubimce. 

Pre svih, to je njegov saigrač i kapiten - Rudolf Belin, za koga kaže da je divan čovek i drug.

- Teško je "vagati" Rudija i Džajića, jer je svaki na svoj način - veliki igrač. A kad bih mogao da "prisvojim" njihove odlike, od Belina bih uzeo - lucidnost i tačnost proigravanja. a od Džajića - centaršuteve i dribling.

Inače, pored njih, posebno mi se dopadaju Karasi, Bajević i Santrač.


Dinamo - šampion!Ni Marjanu Novaku nije jasno zašto je Dinamo mnogo bolji na internacionalnoj nego na domaćoj sceni.

- Nikoga ne potcenjujemo, ali, eto.. . Protiv stranaca igramo odlično, a domaći timovi nas lako iznenade čak i u Maksimiru.

Uprkos tome, Novak sa puno optimizma očekuje prolećni nastavak prvenstva.

- Iako je Željezničar jesenji lider, Dinamo je prvi kandidat za titulu šampiona. Najozbiljniji rivali će nam biti, razume se, Zvezda i "Željo". Ali, ubeđen sam da će vrpcu na cilju prvi preseći - Dinamo!

Tekst: D. Čolović, obrada: Yugopapir (Tempo, decembar 1969.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate