Katarina Witt, princeza leda, miljenica Sarajeva 1984: Hoće li i ove godine obraniti sva zlata? (1985)




U Sarajevu su je Amerikanci, skloni nalaženju usporedbi u poznatijim ličnostima šoubiznisa, nazvali istočnonjemačkom Brooke Shields zbog vrlo atraktivnog izgleda i fizionomije koja je, stjecajem okolnosti, baš u trendu - ali i zbog njene samosvjesne zrelosti i prihvaćanja naslova najbolje kao nečega sasvim normalnog u životu


Ove godine, računajući evropsko zlato u Göteborgu i obranu istoga na Svjetskom prvenstvu u Tokiju, Katarina Witt ne osvaja, nego brani svoj primat. Hoće li joj to biti lakše negoli penjati se do tih istih vrhova ili teže vidjet ćemo na TV ove subote (Tokio, Svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju, 12. III 1985)...


*****



Princeza ledene plohe - kako je nazivaju njeni zemljaci u DR Njemačkoj, kao i skloni joj sportski novinari na dosadašnjim evropskim i svjetskim prvenstvima uči i trenira u Karl-Marx-Stadtu, čudu od grada koji ne producira samo vrhunske klizače i klizačice, nego je, jednostavno, zaražen ljubavlju prema aktivnostima na ledu. 

U njemu kliže i staro i mlado, a iz široke sportske baze nije teško stvarati podmladak za buduća, eventualna, natjecanja.

Katarina Witt, trenutno neosporna zvijezda istočnonjemačkog sporta broj jedan, već je u predškolskoj dobi upoznala umjetničko klizanje. 

Kako sama kaže: 

- Moj je vrtić bio u neposrednoj blizini ledene dvorane. Često smo odlazili u nju s odgajateljima da vidimo kako to izgleda. Jednoga sam dana i ja zaželjela pokušati!

S pet godina počela je u grupi mladih nada SC Karl-Marx-Stadt, da bi kao devetogodišnjakinja došla kod čuvene trenerke Jutte Müller koja je, prije toga, svojim metodama i stilom rada dovela Gabriele Seyfert, Jana Hoffmanna i Anett Pötzsch do svjetske klizačke klase.

Kao desetogodišnjakinja, Katarina je već pobjednica Spartakijade. 

Prvi njen međunarodni nastup bio je 1979: trinaestogodišnja djevojčica osvaja 14. mjesto na evropskom prvenstvu. 

Godinu dana kasnije, u Göteborgu, penje se za jedno mjesto više. A 1981. skače na peto mjesto, 1982. osvaja srebrnu medalju, evropskog natjecanja najboljih.

Tipična biografija onih koji jurišaju na vrhunske klizačke trofeje: samozatajan rad uz punu trenersku angažiranost iz godine u godinu pokazuje skokovit napredak, koji ih sa začelja katapultira do prvih mjesta. 

Tako je i sa svjetskim prvenstvima. 

Katarina je 1980. bila deseta, da bi 1981. postala peta, a 1982. već je odlična druga. 

S titulom evropske prvakinje za 1983. kao da je zacementirala svoj položaj. 

Godina 1984. za nju je vrhunac. Evropsko prvenstvo u Budimpešti, Olimpijada u Sarajevu i Svjetsko prvenstvo u Ottawi donijeli su joj u deset tjedana tri zlata - izvanredan sportski "hat-trik". 


Zadivljuje osobnim šarmom



Katarina je ovladala četirma vrhunskim, klizačkim trostrukim skokovima: Toe Loopom, Flipom, Rittbergerom i Salchowom. 

No, osim svojim besprimjernim sportskim mogućnostima, klizačke ovisnike zadivljuje, prije svega, osobenim šarmom, snagom ličnosti i onim nečim što bi se metafizički moglo nazvati isijavanjem.

U Sarajevu su je Amerikanci, skloni nalaženju usporedbi u poznatijim ličnostima šoubiznisa, nazvali istočnonjemačkom Brooke Shields zbog vrlo atraktivnog izgleda i fizionomije koja je, stjecajem okolnosti, baš u trendu - ali i zbog njene samosvjesne zrelosti i prihvaćanja naslova najbolje kao nečega sasvim normalnog u životu. 

U svojoj je domovini zacijelo najpopularnija sportašica koju ljudi zaustavljaju na ulici i traže autograme, za kojom djeca dugo i zadivljeno gledaju uzdišući.

Karijera započeta prije četrnaest godina u klizačkom sportskom centru u Küchwaldu, predgrađu Karl-Marx-Stadta, doživjela je svoju kulminaciju.

Ove godine, računajući evropsko zlato u Göteborgu i obranu istoga na Svjetskom prvenstvu u Tokiju, Katarina Witt više ne osvaja, nego brani svoj primat. 

Da li je to lakše negoli penjati se do tih istih vrhova, ili teže - vidjet ćemo na našim TV-ekranima osve subote.

Obrada: Yugopapir (Studio, III 1985.)


Katarina Witt: Lična karta



Rođena: 3. prosinca 1965. u Staakenu pokraj Berlina

Visina: 1,66, težina: 52 kg, trener: Jutta Müller, 

koreograf: Rudi Suchy

Sportski uspjesi: Svjetska viceprvakinja u umjetničkom klizanju za žene 1982; 

evropska prvakinja 1985; 

evropska viceprvakinja 1982; 

pobjednica Ennia Challenge Cupa u Haagu 1981; 

pobjednica natjecanja za NHK trofej u Tokiju 1982; 

dvostruka dobitnica Pokala plavog mača (Pokal der Blauen Schwerter) u NjDR 1978. i 1981;

četverostruka pobjednica NjDR od 1981. do 1984; 

pobjednica Spartakijade 1975, te 1984. proglašena za sportašicu godine u NjDR.



Podržite Yugopapir: FB TW Donate