Napustili grupu Zana i osnovali grupu - Zamba: Bogdan, Čutura, Bata, Futa - i opet Marina (1983)



Činjenica je da postoje samo tri čoveka koja su napravila nešto u jugoslovenskoj muzici: Bregović, Bora i Štulić. Svi ostali bendovi su samo varijacija jedne od ovih grupa 

Čudno, ludo. I raja takva. I sva slatka. I muzika laka. Zamba. Zamba.

Bogdan i društvo pravo, malo blesavo, više bajno. Grubijani, sa minđušama, bleda lica, ludi da luđi ne mogu biti. Zamba. Zamba.

A moje iskustvo sa njima? Oh, bilo je nekih prepodneva na štrafti Knez Mihailove ulice, ili otrcanog kafea "London" - i bilo je divno, ljupko i puno iznenađenja. Zamba. Zamba.


*****


Iznenađenje 1. Bogdan: Imam trosoban stan Maro (to mu je naška skraćenica od Marina) i u uglu još topla peć. Imam frižider pun slatkiša i tebe čeka dugo već.


Iznenađenje 2. Futa: Imam veliko srce Maro, svi u njega mogu stati.


Iznenađenje 3. Čutura: Za tebe imam novost, ako stigneš u pravi čas.


Iznenađenje 4. Bata: Sve što je lepo kratko traje - potrudimo se da bude beskonačno.


Po onoj staroj, sve što je lepo brzo se ofuca, pa se vraćam na početak i moj i njihov.


Početak (još uvek traje): LP prvenac "Udarac nisko". Pravili su neke svirke i Marini Tucaković se učinilo da bi od toga moglo nešto da bude. I bi.


Kako su se našli: Poznaju se jako dugo. Maštali su i planirali da ostvare zajedničku svirku. Probali su i uspeli da naprave strašnu stvar.

Dobri su, čak sjajni drugari, što će se i kroz svirku osetiti.


Raskid sa Zanom: Imali su veliku želju da se oprobaju sami. Rastali su se krajnje prijateljski, ortački. Demantuju glasine da se "Zana" raspada. Trajaće i bez njih.


Razlika između Zambe i Zane: Ljudi rade ("Zana") takvu svirku, laganu, komercijalnu. Oni ("Zamba") hoće drugačiju muziku, mnogo čvršću, pogodniju za svirku uživo.

To mnogo vole.

Tako raja dobija kompletniju sliku. Biće žestoko.


Ko piše "stvari": Za tekstove ideje daju sami. Kao i fraze i žargon. Marina Tucaković sve to upesniči. Ne komponuju na dugme. Samo onda kad osete da mogu.


Muzički pravac: Ništa novo. Standardni rokenrol. Trend nije nov ali je svež. Zdravo zvuči. Prošek slušalaca između petnaeste i osamnaeste. I stariji se prošvercuju.


Ostale Jugogrupe: Slušaju ih. Neke im se sviđaju, neke ne. Sviđa im se i "Labuđe jezero". Slušaju i pank i džez i hevi-metal.

Činjenica je da postoje samo tri čoveka koja su napravila nešto u jugoslovenskoj muzici: Bregović, Bora i Štulić. 

Svi ostali bendovi su samo varijacija jedne od ovih grupa.

"Čorba" je samo jedna i to više ne može da se ponovi. Bregovića najviše cene. Štulić mnogo može.

Oni ("Zamba") ne podsećaju ni na jednu od ova tri benda. Svirka im je čvrsta i komercijalna.

Tekstovi su im glavni i u nekim elementima podsećaju na "Čorbu". Ali mnogo lakši. Uglavnom govore o ljubavi.

Napisala: Marina Novičić, obrada: Yugopapir (Halo u poverenju, oktobar 1983.)


*****



Dodatne informacije o grupi Zamba:



Bogdan i Futa su došli iz "Zane", Čutura iz "Silueta", a Bata iz "Bulevara". Ploča je super, ali su trajali "samo jedno leto". Nakon toga Futa i Marina počinju da komponuju i pišu za narodnjake, Bata se priključuje "Zani" krajem 1983. Čutura prvo odlazi na turneju sa "Električnim orgazmom", a u jesen 1984. zauzima Bajagino mesto u "Ribljoj čorbi". Bogdan se nije pojavljivao u javnosti, sem par kompozicija za solo-album Zane Nimani iz 1986. (Branislav Božić)
smile emoticon
smile emoticon





Podržite Yugopapir: FB TW Donate