Milojko Milanović u poseti slavnom kabareu Crazy Horse: Glavna zvezda - Dijana Buljubašić (1981)




Sve to je začinjeno sa puno erotike, ali i ukusa. Maštovita koreografija u kombinaciji sa originalnim kostimima, bolje rečeno trakicama i kapicama udaljuje predstavu od kiča, a famozne igračice čini anđeoski-seksi, a ne razvratnički i perverznim

To što mnogim mladim devojkama koje sanjaju o slavi u gradu svetlosti nije uspelo - eto, uspelo je mladoj Zagrepčanki Dijani Buljubašić ili kako je znaju pod njenim umetničkim imenom, Dijani Senzasion (Diana Sensation)

To je samo dokaz više da Jugosloveni ne rade samo u fabrici automobila, za strugom, u pariškim ateljeima čiji su vlasnici većinom naši zemljaci.

Dijana Senzasion, Dijana iz čuvenog "Krejzi Horsa", u svetu slavnog pariskog kabarea...

Rođena je pre 22 godine u Zagrebu. Sa majkom i sestrom živi u Parizu.

Od pre nekoliko godina radi u "Krejzi Horsu", sa još dvadeset i tri besprekorno građene igračice.

Njen 70-godišnji gazda Alen Bernardin koji se nedavno treći put oženio 25-godišnjom igračicom Lovom Moor (pravo ime Marie-Claude Jourdain), slučajno ju je zapazio u jednoj baletskoj školi i nimalo slučajno, iz mesta, ponudio joj angažman.

Kako je Dijana imala samo šesnaest godina kad je debitovala, morao je da traži saglasnost roditelja koji su to potpisali u policiji.

Uz prethodnu najavu, posetili smo "Krejzi Hors".

Dočekao nas je Alen Bernardin, vlasnik i donedavni koreograf, sa Dijanom koja se upravo vraćala sa naporne probe.

Pošto je pohvalio Dijanu i njenu umetničku vrednost, ostavio nas je u ukusno nameštenom salonu uz odobrenje da - možemo nastaviti razgovor na srpskohrvatskom jeziku.

Svakodnevno sam u društvu poznatih iz svetskog "džet-seta" koji posećuju "Krejzi Hors", ali... ali često mislim na rodni Zagreb - iskreno podvlači Dijana. - U svetu možeš uspeti i imati mnogo, ali, ne možeš naći domovinu koja je jedna, kao majka. Bar jednom mesečno putujem u Jugoslaviju. Ovde mi je prijatno i zabavno, mada se puno radi.

Program u "Krejzi Horsu" se sastoji od dobre plej-bek muzike, puno perlica, perika i šljokica, efektne igre, raznobojne svetlosti koja pada po devojačkim grudima, nogama, stražnjicama.

Sve to je začinjeno sa puno erotike, ali i ukusa. Maštovita koreografija u kombinaciji sa originalnim kostimima, bolje rečeno trakicama i kapicama udaljuje predstavu od kiča, a famozne igračice čini anđeoski-seksi, a ne razvratnički i perverznim.

- Vidite, sve ono što poseoticu izgleda lagano, lepršavo, skladno, što se čini da se izvodi bez napora, rezultat je dugotrajnih i upornih vežbi - priča Dijana.

Dijana ima i solo tačku.

Na uzdignutom postolju, odevena u oskudni bikini, sama ispred ekskluzivne publike, uz zvuke tihe muzike polako klizi telom niz uzdignuće, ukršta i razdvaja noge, prepliće rukama, izvija se, zabacuje kosu i naravno rasklapa i sklapa usne uz mazne izazovne zavodničke poglede.

Ostaje posle stezanja, rastezanja, sklopljena sama, izazivajući ovacije gledalaca svežinom, ljupkošću i negovanim izgledom.

Na pitanje šta to znači biti lepa, Dijana odgovara sa mnogo šarma:

- Znači da se vrata otvaraju. Pozivana sam na različite svečanosti i prijeme, jer izvesni ljudi smatraju da sam izvrsni dekor! Ranije mi je to smetalo, a sada sam se navikla, te mirno čekam da neko počne razgovor sa mnom. 

Ovakav posao i na ovakvom mestu nam omogućava da sretnemo mnoge poznate ljude iz kruga umetnika šou-biznisa.

Ja poznajem Alena Delona i njegovog sina Antonija, Ertu Kit, Žaka Moralija uz čiju muziku igramo i mnoge druge.

Od prijateljica, najbolje su mi Rita i Bjanka, kao i bivša igračica Šila Magnetik. Ona više ne igra zbog zauzetosti na filmu i televiziji.

Odnedavno je ovde i moja školska drugarica iz Zagreba, Željka. Ona radi kao manekenka i uči francuski jezik.


Šef osoblja - Sarajlija



Ono što svakoga veoma zanima, je svakako zarada. 

A ona je za "obični" svet nedohvatljiva - od 15 do 30 hiljada franaka ili: od 200 do 400 miliona starih dinara, mesečno. Dijana spada u kategoriju najplaćenijih igračica.

Gospodin Bernardin, koji inače veoma brine o svom ansamblu, našao, je i ovde "formulu" - deo plate ide direktno na štednu knjižicu svake igračice. 

Kad im ugovori isteknu, stiču pravo na ušteđevinu. Dijana spada u najbolje plaćene igračice i jedina je koja, po običaju kuće, ne produžava ugovor svakih šest meseci. U stvari, obnavlja se sa onima koje gazda želi da zadrži.

- Pitamo Dijanu može li devojka iz mjuzik-hola, nakon nastupa, dugotrajnih vežbi i ostalih obaveza, živeti poput ostalih dvadesetogodišnjaka?

- Ne! Režim u "Krejzi Horsu" je striktan i mora se poštovati. Ako imam slobodno vreme, izađem sa prijateljima u restoran, a kad imam priliku idem i u poznate pariske diskoteke "Apokalipsa" ili "Dalas".

Francuska televizija često prikazuje numere iz "Krejzi Horsa". Nedavno su na prvom programu u veoma gledanoj emisiji "S’il vous plait" Pijera Rožea prikazane najbolje plesačke numere u izvođenju tri vrhunske plesačice, među kojima je bila i Dijana. 

Drugi program TV poklonio je svojim gledaocima za Novu godinu poznatu emisiju "Gim Toni" u kojoj su gostovali voditeljke Veronika i Davin i animator Žak Martin, i sa njima Dijana sa dvadeset odabranih striptizeta,

Dijana već šestu godinu igra u "Krejzi Horsu". 

Čest je gost francuske televizije; francuska i strana štampa često objavljuju njene fotografije. Otuda i mnogo primamljivih ponuda za snimanje filmova. Zaigrala je u jednom francuskom filmu, a angažman joj nudi i poznati realizator Amadu

Svetlosti pozornice su svojevrsna magija i Dijana želi da ostane verna "Krejzi Horsu" dok može, to jest dok se ne završi radni vek igračice, a on je veoma kratak, do dvadeset pete godine, ako se ima sreće. 

Nerado govori o svojim planovima.

U "Krejzi Hors Salonu" sreli smo još jednog Jugoslavena. To je Nikola Džabija, Sarajlija, čovek koji je prokrstario Evropom, okušao svuda sreću i najduže ostao u Parizu. 

Kažu da gospodin Bernardin ne može ni zamisliti sve to što perfektno funkcioniše u ovom salonu, bez Nikole Džabije. U "Krejzi Horsu" on je šef osoblja.

I na kraju, objašnjenje: sve devojke koje maštaju o angažmanu u "Krejzi Horsu" moraju biti visoke najmanje 166 cm, privlačnog lica, svetlih očiju, dugog vrata i lepih grudi. I, naravno, moraju biti dobre igračice.

Napisao: Milojko Milanović, obrada: Yugopapir (Extra reporter, 1981.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate